Történelmi aranyérem: Salim Omar Gergely világbajnok taekwondóban

Történelmi aranyérem: Salim Omar Gergely világbajnok taekwondóban

2022. 11. 21.
Megosztás


Magyarország első taekwondo világbajnoki címét szerezte Salim Omar Gergely. A curling csapatok Európa-bajnokságán a férfiak 2 győzelemmel, a nők 5 vereséggel kezdtek. A XVIII. Hungarian Open lövészversenyen a férfi és női légpuska számokban magyar győzelem született. A női kézilabda Európa-bajnokságon 11. helyen végzett a magyar válogatott. Udvardy Panna megnyerte a Buenos Aires-ben rendezett WTA-tenisztornát.

Taekwondo. Salim Omar Gergely a mexikói világbajnokság 54 kilós mezőnyben harmadik kiemeltként rögtön a legjobb 32 között mutatkozott be. Ott malajziai riválisát magabiztosan győzte le 2:0-ra. A 16 között görög ellenfelénél is 2:0-ra bizonyult jobbnak, igaz, itt nem mérkőzte végig a 2x2 perc játékidőt. Következett a negyeddöntő a Fülöp-szigeti Kurt Bryan Barbosa ellen. Az első felvonás 10-3 volt Omar javára. A második szakaszban két másodperccel a vége előtt egy látványos fejtalálattal fordította a magyar fiú 11-8-ra, de ezt az akciót visszavonták fogás miatt, így maradt a 8-9-es állás, s jöhetett a döntő felvonás. Itt Omar hamar nagy pontarányú vezetésre tett szert és végül 15-6-ra győzött. A 2:1-es sikerrel a 19 éves versenyző bejutott az elődöntőbe, ahol tajvani Po-yen Chen ellen az első felvonást megnyerte (10-2), a másodikban pedig minimális előnnyel riválisa volt a jobb (6-7). Folytatódott a pár perce már látott hatalmas taktikai csata, de most Omar szerzett vezetést egy testre elhelyezett rúgással (2-0). Intéssel szépített Chen (2-1), így érkeztek meg az utolsó fél perchez. Idegőrlően lassan teltek a másodpercek, mikor Omar meg tudta ütni ellenfelét, és a 3-1-es siker azt jelentette két menetet nyerve bejutott a fináléba.


(Fotó: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco)

Ott a hazai közönség által támogatott Cesar Rodriguez várt Omarra. Jól kezdődött számunkra az összecsapás, hiszen 14-3-as magyar részsikernek örülhettünk az első menet végén. Álomszerűen kezdte a második szakaszt is, fél perc alatt 6-0-ra vezetett Salim. A hazai publikum persze hajszolta Rodriguezt, aki szépített (6-3), de Omar gyorsan tett arról, hogy visszaálljon a nagyobb különbség (11-3). Ellenfele nem adta fel, és felzárkózott 11-9-re. Ezután már egyik fél sem szerzett találatot, így Salim Omar Gergely világbajnokként ugorhatott édesapja, Salim Gergely nyakába. Ezzel Omar két Európa-bajnoki győzelme után megszerezte a magyar taekwondosport első világbajnoki győzelmét.
A világbajnokságon további két magyar indulója Józsa Levente (68kg) és Salim Sharif Gergely (58kg) egyaránt a 9. helyen végzett.


Fotó: worldcurling.org

Curling. A svédországi Östersundban rendezik a női és férfi csapat Európa-bajnokságot, ahol a nők az A-ligában, míg a férfiak a B-ligában szerepelnek.
A hölgyek Bíró Bernadett, Halász Csilla, Bíró Blanka, Schrotter-Nagy Tímea összeállításban rosszul kezdték a kontinensviadalt, hiszen Norvégiától, Németországtól, Dániától, Ausztriától és Olaszországtól is nagy arányú vereséget szenvedett. A tíz résztvevő körmérkőzést játszik, az utolsó két csapat kiesik az A-divízióból. A magyar női együttes azért szerepelhet a legjobbak között, mert onnan az orosz válogatottat az ukrajnai háború miatt kizárták.

A női válogatott hátrelévő mérkőzései:
November 21. 20:00 Magyarország – Svájc
November 22. 14:00 Svédország – Magyarország
November 23. 09:00 Magyarország – Skócia
November 23. 19:00 Magyarország – Lettország

A B-divízióban szereplő magyar férfi válogatott Kiss Zsolt, Czermann Kristóf, Balázs Dávid, MacFarlane Callum összeállításban Belgiumot és Szlovéniát legyőzte, de nem bírt az osztrákokkal. A B-divízióból két gárda jut fel az A-ba, kettő pedig kiesik a C-be.

A férfi válogatott mérkőzései:
November 21. 20:00 Magyarország – Lettország
November 22. 19:00 Hollandia – Magyarország
November 23. 20:00 Magyarország – Franciaország
November 24. 13:30 Magyarország – Portugália



Sportlövészet. A Fehér úti lőtéren rendezte a Magyar Sportlövők Szövetsége a 18. alkalommal kiírt Hungarian Open versenyét, amelyen 17 ország mintegy 230 versenyzője lépett lőállásba. Az első nap a 10 méter légpuska versenyszámban a nőknél Dénes Eszter, a férfiaknál Péni István győzött. Dénes Eszter az aranymérkőzésen 17-15-re verte meg a szerb Sanja Vukasinovicot, a harmadik helyen is magyar versenyző, Tarr Vivien végzett. A férfiaknál magyar házidöntő zajlott az aranyéremért, Péni István 17-11-re bizonyult jobbnak Pekler Zalánnál. A második versenynapon a vegyes csapat küzdelmeire került sor. A 10 méter légpisztoly számban Dávid Krisztina és Rédecsi Máté győzött. A 10 méter légpuska versenyszámban szintén taroltak a magyarok. Az aranyérmet a Dénes Eszter, Péni István alkotta UTE "1" nyerte meg, miután az aranyéremért zajló mérkőzésen 16-14-re győzött a Komáromi VSE "1"-es csapata (Bajos Gitta, Pekler Zalán) ellen. A bronzmérkőzésen a Tarr Vivien, Hári Péter összeállítású BHSE-UTE 16-14-re bizonyult jobbnak az UTE "2"-es együttesénél, vagyis Toma Dorinánál és Hammerl Sománál. A pisztolyosoknál 19, a puskásoknál 13 csapat indult. A zárónapon nem volt korosztályi megkötés az egyes versenyszámokban, vagyis a juniorok és a felnőttek együtt versenyeztek. A 10 méter légpisztolyban a férfiaknál a mindössze 18 éves Rédecsi Máté nyakába akasztották az aranyérmet. A nőknél a szerb Zorana Arunovics lett az első, aki az alapversenyben is kiválóan lőtt (583 kör). A szerb versenyző az aranymérkőzésen Fábián Sára Ráhelt győzte le 16–4-re. A 10 méter légpuska számban a férfiaknál taroltak a magyarok. Péni István győzött, az aranymérkőzésen Hammerl Somát verte meg 17–15-re, míg a harmadik helyen Pekler Zalán zárt. A női mezőnyben a szerb Alekszandra Havran nyert, miután az aranycsatában 16–6-ra bizonyult jobbnak Mészáros Eszternél.


(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kézilabda. A ljubljanai női Európa-bajnokság fináléjában Norvégia 27-25-re győzött Dánia ellen. Ezzel az északi ország női kézilabda-válogatottja kilencedik alkalommal hódította el az Eb-trófeát. A magyar válogatott a 11. helyen fejezte be a viadalt. A zárónapon hirdették ki a torna álomcsapatát, amelybe Klujber Katrin is bekerült. A szurkolók az EHF hivatalos applikációján keresztül adhatták le voksaikat szombat éjfélig, posztonként hat-hat kézilabdázó közül lehetett választani. Az álomcsapat a drukkerek voksai és a szakértők véleménye alapján állt össze. Összesen hat ország képviseleti magát a díjazottak között, a két döntős, a dánok és norvégok, valamint a franciák két-két játékost adnak. A jobbátlövőknél beválasztott Klujber Katrin egyértelműen a magyar válogatott vezére volt az Eb-n, hat mérkőzésen összesen 38 gólig és 18 gólpasszig jutott, Győri-Lukács Viktória után a legtöbb időt töltötte nálunk a pályán (4 óra 16 perc). Magyar részről még Márton Gréta volt a jelöltek között, azonban a balszélsőknél dán játékos lett a befutó. A következő női Európa-bajnokságot a párizsi olimpia után Magyarország, Ausztria és Svájc közösen rendezi 2024 november 29. és december 15. között.


(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Tenisz. Udvardy Panna megnyerte a Buenos Aires-ben rendezett 115 ezer dollár (45.6 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornát. A világranglistán 83. helyezett magyar játékos a fináléban a második helyen kiemelt, a WTA-rangsorban 71. montenegrói Danka Koviniccsel találkozott, és 82 perc alatt 6:4, 6:1 arányban diadalmaskodott. Az elmúlt évben Bondár Anna győzött az argentin fővárosban, így már két magyar bajnoka is van az Argentina Opennek.

Vitorlázás. Vadnai Jonatán gyakorlatilag a teljes olimpiai ILCA-mezőnyben a Nyílt Európa-bajnokságon 4., Érdi Mári pedig a 8. helyezett lett Hyeresben, nem messze az olimpiai helyszíntől.

(MOB-összeállítás, nyitókép: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco)