20210728 MA Tokyo2020 Toth Krisztian 011

Tóth Krisztián és Pupp Réka a világranglista második helyéről várja a judósok olimpiai kvalifikációját

2022. 06. 07.
Megosztás

Fontos pontok, biztosított kvalifikációk: a múlt hét legfontosabb magyar olimpiai sporteredményei egy helyen.

Pupp2022tbilisi0
judoinfo.hu

Tóth Krisztián pályafutása tizenegyedik Grand Slam-érmét szerezte meg Tbilisziben. Major Veronika második a sportlövők bakui világkupa-versenyén. Halász Bence két nap alatt kétszer javította meg idei egyéni csúcsát. A 3x3-as férfi kosárlabda-válogatott kijutott a grazi Eb-re. Öt magyar súlyemelő a tiranai Eb-n.

Judo. A sportág olimpiai kvalifikációs pontszerző sorozata június 23-án kezdődik és két évig tart, azonban a magyar versenyzők már korábban megkezdték a 2022-es évad versenyeit. A Tbilisziben megrendezett Grand Slam-tornán a világranglista harmadik helyén álló Pupp Réka (52kg) első kiemeltként biztosan haladt három győzelemmel a fináléig. Ott a koszovóiak olimpiai bajnoka, Distria Krasniqi ellen elmaradt a siker, de az ezüstérem hétszáz világranglistapontot ért, amivel a jövő hetet már a világranglista második helyén kezdi, ez pedig nagy előny lehet a hónap végén rajtoló olimpiai kvalifikációs sorozat szempontjából.

Ragyogóan menetelt az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián is, aki a 90kg-os súlycsoportban már a huszonötödik medálját, egyben a tizenegyedik Grand Slam-érmét szerezte meg. A fináléban a hazai pályán harcoló grúz Beka Gviniasvili már-már gyerekkori ellenfele Krisztiánnak, 2011 óta kilenc nagy nemzetközi tornán csaptak össze egymással, s Beka ezek során nyolc alkalommal nyert. Most sem volt másként, a magyar judóst az utolsó percben a bíró a harmadszor intette meg, így Tóth Krisztián a dobogó második fokára állhatott fel. Ezzel az eredménnyel ő is a világranglista második helyéről várja az olimpiai kvalifikációs sorozat kezdetét.

További három magyar, Vég Zsombor (100kg), Sipőcz Richárd (+100kg) és Varga Brigitta (63kg) a vigaszág első csatározásában vérzett el, így mindhárman a 7. helyen végeztek. Az IJF World Judo Tour június 24-én az ulánbátori Grand Slam-tornával folytatódik, amelyen már olimpiai kvalifikációs pontokért harcolhatnak a résztvevők. A sorozat második állomása Budapesten lesz. A kvalifikáció 2024.06.23-án zárul.

Major második
hunshooting.hu

Sportlövészet. A bakui világkupa-verseny legjobb magyar eredményét a pisztoly 25m versenyszámban az Európa-bajnok Major Veronika érte el, aki a 30+30 lövéses alapversenyt nagyszerű, 585 körös eredménnyel a második helyen zárta, így magabiztosan jutott be a legjobb nyolc közé. Major az elődöntős kvartettjében hármas holtversenyben zárt az élen, majd szétlövésben az első helyet szerezte meg, amivel a legjobb négyet felvonultató éremcsatába jutott. Ott visszafogott kezdés után kapaszkodott egyre feljebb, és végül az ezüstérmet szerezte meg. Ugyanebben a számban Csonka Zsófia 580 körös eredményével egy körrel maradt el a nyolcba kerüléstől, és végül a 13. helyen zárt.

A férfi puskások három testhelyzetű összetett számában Péni István 590 körös alaperedménnyel ötödik helyen jutott tovább, a legjobb nyolc versenyző rangsorolójában pedig 354.7 körrel a hatodik lett. Korábban a 10m légpuska számban is hasonló helyezést ért el.

Július 7-9. között a koreai Changwonban rendeznek még világkupa-versenyt. Ezután a szeptemberi wroclawi 25/50m-es Európa-bajnokság következik, ahol az olimpiai számokban 2-2 kvótát osztanak a 2024-es játékokra. Idén még a kairói világbajnokságon nyílik lehetőség az olimpiai szereplés jogát megszerezni a nemzet számára. A vb-n 4-4 kvóta talál gazdára.

Tokió 2020 - Atlétika

Tokió, 2021. augusztus 2. Halász Bence

MTI, Czeglédi Zsolt

Atlétika. 2022-ben szabadtéri világ- és Európa-bajnokság is vár a sportág legjobbjaira. A vb-t július 15-24. között rendezik az amerikai Oregonban, majd három héttel később (augusztus 15-21.) Münchenben küzdenek az Eb-érmekért az öreg kontinens legjobbjai.

Az elmúlt héten a kalapácsvető Halász Bence idei legjobb eredményével harmadik lett a Memorial Ireny Szewinskiej kalapácsvető-versenyen. Bence ötödik kísérletére 78.81 méterre dobta a szert, kilenc centivel messzebbre, mint az eddigi legjobb 2022-es dobásakor. Halászt a hazaiak két kedvence előzte meg: az olimpiai címvédő Wojciech Nowicki (80.28) nyert, a tokiói bronzérmes Pawel Fajdek (80.19) előtt. Két nappal később a magyar kalapácsvető a 68. Janusz Kusocinski Memorialon második kísérletével további 7 cm-t javítva 78.88 méterre dobta a kalapácsot. A dobogón a két lengyel Nowicki (81.58 m) és Fajdek (79.62 m) közé ezúttal a vb-ezüstérmes francia Quentin Bigot ékelődött be, aki 80.55 méterrel egyéni csúcsot ért el.

A tokiói olimpián sérülés miatt visszalépni kényszerülő Wagner-Gyürkés Viktória a manchesteri Silver-versenyen 5000 méteres síkfutásban teljesítette az augusztusi, müncheni Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét (15:25), 15:21.04 perces eredménnyel a második helyen zárta a versenyt

A férfi 4x400m-es váltó a görögországi Dromiában csütörtökön a Huller Dániel, Máté Tamás, Steigerwald Ernő, Molnár Attila összeállításban 3:04.63 perces eredményt ért el. A kvartett egy hete Kassán 3:05.07-es idővel legyőzte a fedett pályás vb-résztvevő szlovákokat, majd egy fiatalabb összeállításban 3:06.62-es új U23-as magyar csúcsot futott. Az Eb-részvételhez a két legjobb idő átlaga alapján kell a kvalifikációs ranglista legjobb 16 válogatottja közé kerülni.

55619 unneples
fiba

3x3 kosárlabda. A romániai tengerparton Konstanca adott otthont a sportág Eb-selejtezőjének. A férfiak Ivosev Tamás, Keller Iván, Demeter Attila, Kelemen Balázs összeállítású csapata három győzelemmel, csoportelsőként jutott tovább a D jelű kvartettből, és a negyeddöntőben a B-csoportban második spanyolokkal mérkőzhettek. A szabadtéri folytatást egy hatalmas esőzés zavarta meg, így fedett pályára menekítették a spanyolok elleni találkozott. A magyar válogatott 8–4-re, majd a meccs derekán 11–6-ra is elhúzott, Keller és Demeter is fontos kosarakat dobott, Ivosev elképesztő blokkokat mutatott be, ám az ellenfél 14–9-ről 15–14-re feljött. Ivosev duplája megnyugtatta a csapatot, és 1 perc 45 másodperccel a vége előtt Demeter bedobta a magyarok 21. pontját, ami a 3x3-as szabályok szerint már a győzelmet jelentette (21–16). A magyar csapat az esti elődöntőben Montenegróval csapott össze és bár 21–9-es sima vereséget szenvedett, a nemzetközi szövetség (FIBA) azonban a találkozó után arról tájékoztatta a magyar szövetség helyszíni képviselőit, hogy a válogatott így is ott lehet a szeptember 9. és 11. között Grazban sorra kerülő Eb-n. Ez azért történt, mert – bár a tornáról papíron csak a két finalista biztosította a helyét a kontinenstornán – az oroszok kizárása nyomán megüresedett helyet fel kellett tölteni. Ehhez a konstancai és az ezzel párhuzamosan zajló izraeli selejtezőtorna kijutásról lemaradt csapatait rangsorolták, ebben pedig a 4/1-es győzelmi mutatóval záró magyaroké volt a legjobb mérleg.

A gyengébb nem képviselői, Földi Attila szövetségi kapitány együttese – Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Kányási Veronika, Papp Dia felállásban – a britek és dánok legyőzésével megnyerte csoportját és bejutott a negyeddöntőbe. Ott az észtek elleni találkozó a rendes játékidőben 11–11-re végződött. A ráadás nagy izgalmakat hozott: Papp Dia találatával előnybe kerültek a mieink, az észtek azonban 1+2-es szituációt harcoltak ki. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Annika Kösternek két büntetőből egyet kellett volna értékesítenie a mérkőzés lezárásához. Köster mindkét büntetője kimaradt, így életben maradtak az esélyeink, ezzel viszont nem sikerült élni: az észtek leszedték a lepattanót és Kadri Ann Lass megszerezte a győztes találatot. A magyar női 3x3-as válogatott ezzel lemaradt a grazi kontinenstornáról.

Súlyemelõ Eb Horvátországban

Jung Beáta a spliti súlyemelõ Európa-bajnokság nõi 69 kilogrammos súlycsoportjában

MTI, ANTONIO BAT

Súlyemelés. Ötfős magyar sportolói küldöttség szerepelt a tiranai, jubileumi 100. Európa-bajnokságon. Jung Beáta (64kg) a szakításban az 5. helyen végzett.
A háromszoros olimpikon Nagy Péter (+110kg) a 8. (15 induló), Mitykó Veronika (76kg) 9. (15), Boros Viktória (87kg) 9. (10), Jung Beáta (64kg) 12. (24), Gyűrűs Barbara (+87kg) 7. (7) lett. A súlyemelők az idei világbajnokságon (2022.12.01-17.) a kolumbiai Bogotában kezdik meg olimpiai kvalifikációs ranglista pontok gyűjtését.