További olimpiai remények vívásban

További olimpiai remények vívásban

2020. 03. 09.
Megosztás


Olimpiai kvótát jegyezhet immár a férfi kardcsapatunk, de jó biztató a női kardcsapat menetelése is. Reményteljes ranglistahelyezés asztaliteniszben, sikeres hazai rendezés teniszben. Hétvégi összefoglalónk következik.

Vívás. Három városban, négy fronton rendeztek vívóversenyeket Tokió jegyében: 2 világkupa és 2 Gran Prix-viadal került a hétvégi programba.
Felvezetésként szombaton, két héttel a varsói siker után az egyéni versenyben Luxemburgban ismét Szilágyi Áron végzett az élen. Vasárnap a kardcsapat – Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban – 4. lett a luxemburgi világkupán, így matematikailag is százszázalékossá vált a férfi kardcsapat olimpiai részvétele. A kvalifikációs sorozat utolsó állomása a két hét múlva sorra kerülő, budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Vk-verseny lesz, hazai páston szurkolhatunk – vélhetően – tokiói olimpikonjainknak.
A női kardválogatott is kitett magáért Athénban, ahol az Akropolis-kupa egyéni és csapat világkupaversenyt rendezték. A felvezetés itt is remekül sikerült, hiszen Pusztai Liza felállhatott a dobogó második fokára, Márton Anna pedig az értékes 6. helyen végzett. De itt is a vasárnapi csapatverseny volt a fontosabb, hiszen a kvótás helyen tanyázó magyarok hatalmas versenyben voltak az ukránokkal. Nos, a lányok bravúrosan verték a negyeddöntőben Koreát, majd az olimpiai pontverseny éllovasain az oroszok is egyetlen találattal 44:45-re győztek az elődöntőben. Pedig a döntő a magyarok számára már olimpiai kvótát jelenthetett volna. Így maradt a bronztalálkozó, ahol kicsit fáradtan is, de a Pusztai Liza, Márton Anna, Battai Sugár, Katona Renáta alkotta négyes legyőzte a lengyeleket. „A lányok igazi csapatot alkottak, mindenki tett hozzá lényeges pluszokat az eredményhez. Örülünk, de nem ünneplünk! Viszont két hét múlva, a belgiumi verseny után nagyon szeretnénk ünnepelni!" - mondta Gárdos Gábor vezetőedző. Női kardozóink utolsó olimpiai kvalifikációs csapatversenyét március 22-én rendezik a belgiumi St. Niklasban.
Budapest adott otthon a Kulcsár Győző férfi párbajőr és a Sákovics József női párbajtőr Grand Prix-viadalnak. A hölgyek küzdelmében indult a szülés után visszatérő Szász-Kovács Emese is, aki a selejtezőkből felküzdötte magát a 64-es táblára. Ott igen nehéz ellenfelet kapott az egyéni világbajnok olasz Navarria személyében. Az olasz volt a jobb 8:15 arányban.
Ha érmet nem is, de értékes helyezéseket hozott a férfiak versenye, ahol Berta Dániel a 7., Peterdi András a 8. helyen végzett. A férfiválogatott számára az utolsó csapatverseny Buenos Aires-ben lesz, ahol egy jó helyezéssel megszerezhetik az olimpiai csapatkvótát.
A vívók olimpiai kvalifikációs állása fegyvernemenként itt megtalálható.

Asztalitenisz. Dohában lépett asztalhoz az olimpiai részvételre pályázó Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyespáros duó. A magyarok el is jutottak a negyeddöntőbe, ahol a világbajnok Vang Csu-csin és Szun Jing-sa kettőssel nem bírtak. Az olimpia szempontjából igen kedvező a helyzetük így is a magyaroknak, hiszen a ranglista 14. helyén állnak. Ha azt nézzük, hogy egy nemzet az egy duót indíthat az olimpián. akkor még jobban állnak.
A vegyespárosok olimpiai ranglistája itt olvasható.

Tenisz. A magyar férfi teniszválogatott 3–2-re legyőzte Belgiumot a Davis-kupa selejtezőjében, így bejutott a madridi szuperdöntőbe. Ott a 18 csapatot hat, egyenként három válogatottat tartalmazó csoportba sorsolják, a csoportokon belül mindegyik csapat játszik a másik kettő ellen – két egyes mérkőzés után egy párost, egy nap alatt. A csoportokból az első helyezettek és a két legjobb második továbbjut a negyeddöntőbe, s innen a hagyományos egyenes kieséses formulát követi a torna. A negyeddöntő négy továbbjutója az elődöntős szereplés mellett kiharcolja a következő évi tornán való részvétel jogát is.
Az 5–18. helyen végző válogatottak, valamint a világcsoport selejtezőjének nyertes 12 csapata közül kerül ki a 2021-es döntő két szabadkártyás résztvevője, majd a fennmaradó 24 válogatottat összesorsolják egy újabb play-offra, immár a 2021-es torna fináléjáért.
A madridi torna résztvevői: Ausztrália, Ausztria, Csehország, Ecuador, Egyesült Államok, Franciaország, Horvátország, Kanada, Kazahsztán, Kolumbia, MAGYARORSZÁG, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország (címvédő), Svédország, Szerbia.

Kerékpár. Országúton Kusztor Péter kiválóan kezdte a 2020-as szezont, az előkelő tizedik helyen zárva a 2.2.-es besorolású Rodoszi Körversenyt, ezzel három UCI-világranglista pontot gyűjtve. Mountain bike-ban a görögországi Salaminda Island CL1-es, majd a portugál Vila Franca CL1-es XCO versenyekről is UCI- pontokkal tért haza Bokros Csenge, aki mindkét alkalommal a dobogó harmadik fokán végzett, ezzel 16-16 UCI világranglistapontot gyűjtött.

Atlétika. A már tokiói olimpiai szintet teljesítő Halász Bence győzött kalapácsvetésben Pars Krisztiánt megelőzve az atlétikai téli dobó országos bajnokságon, Szombathelyen. A vb- és Eb-bronzérmes Halász 76,66 méterrel nyert, míg a 2012-ben olimpiai bajnok, kétszeres vb-második, Európa-bajnok Pars 73,24-gyel lett második. A súlylökésben olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok Márton Anita ezúttal diszkoszban nem talált legyőzőre. A szintén olimpiai szintes kalapácsvető Gyurátz Réka 68,96 méteres teljesítményével végzett az élen.

Evezés. A férfiaknál Pétervári-Molnár Bendegúz, míg a nőknél Bertus Kitti nyerte egypárban az evezősök szombati válogatóját Szegeden, így ők indulhatnak majd ebben a számban az európai olimpiai kvalifikációs versenyen április végén. Bendegúz a legjobb idővel került a délutáni döntőbe, amelyben végig Bácskai Mátéval diktálta a tempót. Előbbi a táv felét követően tudott meglépni, majd előnyét nagy csatában őrizte meg. A riói olimpikon Pétervári-Molnár mellett a másik két esélyesnek tartott evezős, Juhász Adrián, illetve a könnyűsúlyból a tokiói részvétel reményében váltó Galambos Péter nem tudott érdemben beleszólni a versenybe. Az európai olimpiai kvalifikációs versenyen az egypár mellett a könnyűsúlyú kétpárban lehet még tokiói részvételhez jutni. A magyar evezősök a tavalyi, linzi világbajnokságon nem szereztek olimpiai kvótát.

A férfi kardcsapat tagjaival - a tartalékokat is számolva - már 81 fős a Magyar Olimpiai Csapat.

(MOB-összeállítás, fotó: FIE, MTI)