Madaras norbert mobszalmaspeter 20210923 016 vizilabda film sajtotajekoztato

Továbbra is Madaras Norbert a vízilabdázók elnöke

2024. 10. 14.
Megosztás

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Vízilabda Szövetség, a küldöttek további négy évre Madaras Norbertet választották meg elnöknek. Az elmúlt két évben a sportág élére álló olimpiai bajnok bemutatta a magyar vízilabda jövőjét 2032-ig meghatározó sportágfejlesztési stratégiát, amelyet a plénum egyhangúlag támogatott.

A közgyűlés Madaras Norbert elnöki beszámolójával kezdődött, amelyben a megválasztása óta eltelt két esztendőt összegezte – számol be róla a waterpolo.hu.

Az elnök felidézte, hogy megválasztását követően sikerült rendezni a szövetség anyagi helyzetét, míg medencében elért eredmények kapcsán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a válogatottak kimagasló eredményeket értek el a világbajnokságokon – a férfiak 2023-ban arany-, a nők 2024-ben ezüstérmesek lettek –, ugyanakkor az olimpiai szereplés kapcsán „mindenkiben maradt hiányérzet.” Madaras Norbert hozzátette, az utánpótlás-válogatottak példátlan sorozatot produkáltak, a világon egyedüliként 2023-ban és 2024-ben mind a hat korosztályos világ-, illetve Európa-bajnokságon a legjobb négy közé kerültek, tavaly pedig valóban egyedülálló módon négy aranyérmet szereztek a fiatalok, míg az idén a férfi U18-as csapat lett világbajnok, és ugyanúgy öt együttes hozott érmet, mint egy évvel korábban.

A jövőt illetően az elnök több komoly tervről számolt be: a Dagály területén már elkezdte működését az MVLSZ Egészségügyi és Módszertani Központja, elindult azoknak a kameráknak a telepítése, amelyeknek hála néhány éven belül valamennyi, az MVLSZ égisze alatt zajló mérkőzés követhető lesz a szövetség erre a célra fejlesztett videóplatformján, illetve javában zajlik azoknak a szakmai anyagoknak az előkészítése – könyv és oktatóvideók formájában –, amelyekkel minden eddiginél hatékonyabbá válhat a fiatal játékosok képzése és fejlesztése. „Emellett a mesterséges intelligencia alapú teljesítmény-és játékelemző rendszerek széles körű alkalmazásában is élen kívánunk járni” – említett egy komoly perspektívát Madaras Norbert.

Mindez átvezetett az MVLSZ hosszútávú, 2024-2032-re szóló sportágfejlesztési stratégiájának bemutatásához, amely négy pilléren nyugszik: a fenntarthatóságon, az utánpótlás fejlesztésén, az eredményesség javításán és a vízilabda népszerűségének növelésén. Ahogy Madaras Norbert fogalmazott a stratégia felvezetéseként: „El kell érni a sportszakma rendszerszintű fejlesztését, az egészségügyi és teljesítménydiagnosztika általánossá tételét, sportszakembereink létszámának növelését és minőségi tudásuk folyamatos fejlesztését. Ennek kell párosulnia a szervezeti és infrastrukturális fejlesztésekkel, melynek egyik alapja a finanszírozási modell folyamatos adaptálása.”

Az elnök kijelentette, még ezeknél is fontosabb, hogy tovább szélesítsék és mélyítsék a sportág bázisát. „Kiemelt célunk, hogy még több fiatalt vonzzon magához a vízilabda, amihez elengedhetetlen a jelenlegi népszerűség megtartása, sőt, növelése. Az előttünk álló két olimpiai ciklusban kívánjuk mindezt elérni, és meggyőződésem: az alapok továbbra is szilárdak, ahonnan nekiindulunk – és igen, újfent meg fogjuk találni a győzelmekhez vezető utat.”

A küldöttek mind az elnöki beszámolót, mind a stratégiát egyhangúlag elfogadták, majd következett az elnök és az elnökség megválasztása. Madaras Norbert egyhangúlag, immár egy teljes olimpiai ciklusra kapott megbízatást a tagszervetekről elnökként. A szervezet társelnöke továbbra is Beck György lesz, alelnöknek a liga jelöltjét, Gergely Istvánt, valamint a World Aquatics vízilabda-bizottságának vezetőjét, Molnár Tamást választották meg. Az elnökség tagja lett a liga képviseletében Biros Péter és Tóth Sándor, a Szakmai Testület képviseletében Kovács István, a Területi Liga részéről Lukács Gergely, az Utánpótlás és Sportszakmai Bizottságból Székely Bulcsú, valamint a Nemzet Sportolójaként Faragó Tamás. Rajtuk kívül a küldöttek Dala Tamásnak, Zantleitner Krisztinának, Nyíri Zoltánnak, Lovas Péternek és Kis Gábornak szavaztak bizalmat. Az MVLSZ társadalmi elnöke lett Hegedüs Éva, az Ellenőrző Testületet elnökként Kállai Sándor vezeti, tagjai Auth Róbert és Nagy Viktória.