Triatlon world triatlon

Triatlonban a férfiaknál halasztottak, szerdán a nők viadala után lehet a versenyük

2024. 07. 30.
Megosztás

Triatlonban az elmúlt napok esőzéseiből adódóan a Szajna egészségügyi határértéket meghaladó szennyezettségi adatai miatt keddről elhalasztották a férfiak versenyét. A szervezők a viadalt szerdára, a nők futama utáni időpontra írhatják ki.

A nemzetközi sportági szövetség (WT) kora reggel kiadott közleménye szerint hajnalban, 3.30-kor tartottak megbeszélést a szövetség, a párizsi szervezők, a Nemzetközi Olimpia Bizottság, illetve Párizs, Párizs meteorológiai szolgálata, valamint az Ile-de-France prefektúra képviselői a folyó minőségéről és ezt követően született az a döntés, hogy a viadalt ma nem lehet megrendezni. „A legfrissebb időjárási előrejelzések alapján az a döntés született, hogy a férfi triatlon versenyszámot július 31-én (szerdán) 10 óra 45 perckor rendezik meg" – áll a közleményben, mely jelzi, hogy a nők versenye az eredeti tervek szerint szerdán 8 órakor rajtol, ugyanakkor mindkét viadalt csak akkor rendezik meg, ha a víz minősége megfelelő lesz, szennyezettsége a határérték alá süllyed. A WT hozzátette, hogy az eredetileg kijelölt vészhelyzeti nap változatlanul marad augusztus 2., azaz péntek.

„Újratervezünk, nem tehetünk mást" – nyilatkozta közleményben Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója. „Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Bence és Csongor még nem indult el a pályára, amikor megszületett a döntés hajnalban, így vissza tudtak aludni. Át kell terveznünk a napot, valahol edzeniük kell, de ez nem olyan egyszerű és magától értetődő dolog egy olimpia helyszínén".

„Várunk, mást jelenleg nem tehetünk” – mondta Tóth Tamás, aki versenyzőként két olimpián is részt vett, legutóbb Tokióban a 11. helyen végzett a magyar mix váltóval, jelenleg pedig a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnökségi tagjaként, valamint a sportolói bizottság elnökeként van jelen Párizsban. A Szajna vizéből a francia hatóságok veszik a mintát, de az általuk kimutatott szennyezettségi értékek alapján a WT hozza meg a döntést azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e rendezni a futamokat.

A női versenyt szerda reggel nyolc órára, a férfit 10.45-re írták ki, a végső döntést szerda hajnalban hozza meg a nemzetközi szövetség orvosi delegáltja - írja kedd esti közleményében a Magyar Triatlon Szövetség.

Triatlon
MOB-Média/Balassa Balázs

„Mi már hétfőn eljöttünk a faluból egy szállodába, ami néhány száz méterre van a triatlonos helyszíntől. Ezt így is terveztük már az olimpia előtt. Az viszont újdonság, hogy nem egy éjszakát töltünk itt, hanem a kényszerű halasztás miatt hosszabb lesz a szállodai tartózkodásunk. Szerencsére itt teljesen nyugodt körülmények között tölthetjük el ezt a plusz napot, még a családtagjainkkal is találkozhattunk. Sokszor mondjuk, hogy a triatlon az alkalmazkodás sportja, minden versenyhelyszínhez és azon belül külön-külön az úszás, a kerékpározás és a futás pályájához, körülményeihez is alkalmazkodni kell. És ebben mi magyarok jók vagyunk, ezért lehetünk itt az olimpián, a világ legjobbjai között” – mondta Lehmann Csongor.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – a nyitóünnepséget és az első hivatalos versenynap szabadtéri számait is megzavaró – eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így a triatlonosok vasárnap és hétfőn sem úszhattak a versenyhelyszínen, a helyzet pedig mostanra sem javult annyit, hogy a vízbe ugorhassanak. Az úszható Szajnát a szervezők az olimpia egyik jelképének és kulcsfontosságú örökségnek szánták. Franciaország mintegy 1,4 milliárd euró fektetett be új infrastruktúrába, hogy csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét. A francia fővárosban jövő év júniusáig három fürdőhely megnyitását tervezik a nagyközönség számára.

A párizsi olimpián triatlonban három számban avatnak bajnokot. A magyar színeket a férfiak egyéni viadalán Bicsák Bence és Lehmann Csongor, a nőknél pedig Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli. A vegyes váltók – melyben nincs magyar csapat – augusztus 5-én csatáznak majd.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.