Ugandai arany maraton futásban, Kovács Tamás 72.

Ugandai arany maraton futásban, Kovács Tamás 72.

2012. 08. 12.
Megosztás

Az ugandai Stephen Kiprotich nyerte a férfi maratonfutást vasárnap a londoni olimpián.

A 23 éves, világbajnoki 9. Kiprotich szerezte az afrikai ország történetének második olimpiai aranyérmét. Az első az azóta már elhunyt John Akii-Bua nevéhez fűződik, aki 1972-ben Münchenben 400 m gáton nyert.
Második lett a kétszeres világbajnok kenyai Abel Kirui, a harmadik helyen honfitársa, Wilson Kipsang Kiprotich végzett.
Kovács Tamás, a verseny egyetlen magyar résztvevője 72. lett.

„- Igyekeztem nem túl gyorsan kezdeni, és ha lehet, akkor a táv második felében terveztem gyorsabb iramot. Próbáltam arra törekedni, hogy a közönség ne vigyem el. Óriási hangulat, rengeteg ember volt az egész városban. A laza kezdés nagyjából megvolt, de az sem esett annyira jól, mint ahogy szerettem volna.- nyilatkozta a magyar versenyző a célba érkezve.
- Ebben a melegben teljesen végem lett, az utolsó 10 km már csak arra volt, hogy valahogy beérjek. Igazából fokozatosan fogytam el, szétesett a boly is, egyedül egyre nehezebb volt. Úgy érzem, sokkal többet dolgoztam annál, hogy ilyen eredmény jöjjön ki belőle. Sajnos ez most így alakult.

Bízom abban, hogy a munka nem vész el és idén meg tudom még mutatni az elvégzett kemény munka jó hatását.

Leírhatatlan maraton volt, ilyen élményben még soha nem volt részem. Több ezer ember szurkolt végig. Be van dugulva a fülem, annyira szétordították a nézők. Magyarok is rengetegen voltak, ez is nagyon jól esett. Első világversenyem volt, rögtön Olimpia, úgyhogy beleestem a mélyvízbe. Biztos, hogy sok hasznos tapasztalatot szereztem.”


Eredmények:
férfi maraton, olimpiai bajnok: Stephen Kiprotich (Uganda) 2:08:01, 2. Abel Kirui (Kenya) 2:08:27, 3. Wilson Kipsang Kiprotich (Kenya) 2:09:37,...72. KOVÁCS TAMÁS 2:27:48

(Forrás: MTI, masz.hu)