20230122 002 eyof gyorskori

Új kihívással néz szembe a csapatiroda a téli EYOF-on

2023. 01. 23.
Megosztás

A XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált az olaszországi Friuli Venezia Giuliában rendezik, 12 helyszínen. A magyar csapat 7 szakágban versenyez, ennek megfelelően a régióban szétszórtan. „Ezen a multisporteseményen nincs központi sportolói falu, a logisztika jelentős kihívás elé állítja a csapatirodát” – jelentette ki Fábián László csapatvezető.

20230122 062 eyof gyorskori
Szalmás Péter

Fábián László számtalan olimpiai eseményen vett részt sportolóként vagy sportvezetőként; a riói olimpián, a bakui Európa Játékokon, a győri EYOF-on és a dohai Strand-világjátékokon csapatvezetőként. Az ezzel járó feladatokat látja el a napokban zajló téli EYOF-on, Friuli Venezia Giuliában – természetesen felkészült csapattal.

„Ez egy sokhelyszínes multisportesemény, ritkán rendeznek ilyet, az olaszok amolyan főpróbának tekintik 2026-ra. Mindenhol ott kell, legyen a magyar asszisztencia, a Magyar Olimpiai Bizottságtól egy szervező, aki a legkisebb problémát is megoldja. Észak-Olaszország viszonylag közel van Budapesthez, ezért több Toyotát kivittünk. A több bázis magában hordoz egy olyan problémát, hogy az azonos költségek ellenére is más-más lehet a kiszolgálás, az étkezés, a szállás. Ez egy komoly próba, és meg kell tanulnunk, hogy kell készülnünk esetlegesen egy nagy olimpiára, hiszen, Miláno-Cortinában is hasonló lehet a helyzet, ahol szintén több helyszínen rendezik az eseményeket. Ez most számunkra a tanulás ideje. A MOB-nak elengedhetetlen feladat megoldani, hogy minden sportolónkra odafigyeljünk, kiszolgáljunk, biztosítsuk, hogy kizárólag a szereplésre tudjon figyelni. De ha madarunk 2023-nál, idén lesz még Európa Játékok Krakkóban, ahol a mostanihoz hasonlóan több helyszínen rendezik a versenyeket. Ez egy szép kihívás a MOB csapatirodája részére, de ezért vagyunk, ezt meg kell oldanunk, mindenhol ott kell lennünk, és ugyanez vonatkozik az egészségügyi, vagy akár a médiacsapatra.”

20230122 040 eyof gyorskori
Szalmás Péter

„A kisebb eseményeknél úgy tűnik, efelé megy a rendezvény, de látjuk már a 2026-os téli olimpiát is, hogy nem csupán egy város, hanem egy régió, sőt, akár két-három ország is otthont ad egy olimpiai multisporteseménynek. Most is van sportág, aminek a szomszédos Ausztria vagy Szlovénia a helyszíne. Emlékezzünk Phjongcshangra, ahol volt a síelőknek és a korisoknak is külön bázisa, faluja a jeges és a havas helyszínek miatt, bő órás autóútnyira, és várható, hogy már az Európai Olimpiai Bizottság is többhelyszínessé fogja tenni a kontinentális olimpiai jellegű multisporteseményeket” – magyarázta a MOB olimpiai bajnok főtitkára, aki Gyulay Zsolt elnökkel és dr. Bartha Csaba operatív igazgatóval a helyszíneken közösen szurkol a magyar sikerekért.

20230122 084 eyof gyorskori
Szalmás Péter

(MOB-Média)