Új tagokkal bővült a Halmay Zoltán Hagyományőrző Egyesület

Új tagokkal bővült a Halmay Zoltán Hagyományőrző Egyesület

2015. 02. 23.
Megosztás

Horváth Vilmos MOB-tag és MOA-tanácstag elnökletével közgyűlést tartott hétvégén a háromszoros olimpikon, az 1904-es olimpia kétszeres bajnokáról, Halmay Zoltánról elnevezett szombathelyi ötkarikás hagyományőrző egyesület.

A 39 megjelent résztvevő egyhangú szavazással egyesületi taggá választotta Jenei Ferencet, Bartha Jánost és Simonyi Ferencet, majd az elnök filmvetítéssel illusztrálva mutatta be az elmúlt esztendő vonatkozásait, 2014 változatos programjait.

Az egyesület társrendezőként is több városi projektben közreműködött. Tevékenységüket szerteágazóan elismerik, amely 2014-ben egy egyéni díjban testesült meg. Horváth Vilmosnak, az egyesület elnökének munkásságát az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társasága (ISOH) a szervezet legrangosabb kitüntetésével, a Vikelas-plakettel ismerte el.

Január 19-én a Nagy Marianna és Nagy László tiszteletére rendezett emléknapon emléktáblát avatott szülőházuk falán – dr. Vértes László orvos professzorral – dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, a MOB tagja. Az emléknapon időszaki kiállítás nyílt a korcsolyázó testvérpár emléktárgyaiból a Schmidt Múzeum két kiállítótermében. Februárban a „Híres szombathelyi nők” sorozatban mutatták be az intézmény vezetőjének, Keppel Csillának könyvét Nagy Mariannáról.

A szellemi olimpiai vetélkedőknek komoly hagyományai vannak az egyesület történetében.

2013/2014. tanévben felkészítőként értek el sikereket halmays tagok. A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium (V-VI. korcsoport) dr. Hollerné Mecséri Annamária és a zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola (III-IV. korcsoport) Tóth Attila felkészítésében győzött a dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntőjében.

Vendégük volt Erdélyből Csíki András Hargita megye sportigazgatója, akinek korábbi előadásait hallgatva már jól megismerték Csíkszereda sportéletét. Májusban, az 1956-ban olimpiai bajnokságot nyert kardvívó aranycsapatunk győri születésű tagja, a New Orleansban élő Hámori Jenő látogatott hozzájuk.

Május 23-án három budapesti megemlékezésnek is főszervezője volt a baráti kör. A Farkasréti temetőben Halmay Zoltán sírját koszorúzták meg, majd a Vas megyei származású Tóth II. Józsefet, az Aranycsapat jobbszélsőjét köszöntötték 85. születésnapján, melyhez kapcsolódott a harmadik megemlékezés, az angolok felett aratott 7:1-es diadal 60. évfordulója, melyre közösen emlékeztenk a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesülettel.

Június 18-án már hatodik alkalommal a Szombathelyi Dobó SE-vel közösen rendezték meg a Németh Pál Emléknapot. Páros kalapácsvetőverseny is volt az emléknap programjában, amelyen – versenyen kívül – Pars Krisztián olimpiai bajnok is indult.

Július 12-én közel ötvenen látogattak Halmay Zoltán szülőfalujába, hogy emlékezzünk a névadó 110 esztendeje nyert olimpiai bajnokságaira. A programot Dušan Dvoran, Magasfalu (Vysoká pri Morave) polgármestere állította össze: Pozsonyban városnézés, Magasfaluban Halmay Zoltán emlékművének koszorúzása szerepelt.

Nagy sikerű volt az egyesület 50 yardos amatőr úszóversenye, amelyet Bükfürdőn rendeztek. A verseny fővédnöke Tatai Tibor, olimpiai és világbajnok kenus volt, akit 70. születésnapja alkalmából is köszöntöttek.

Szeptemberben két rendezvényen is közreműködött az egyesület. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban kiállítás nyílt Bognár István, egy éve elhunyt tagtársuk emlékére, akinek a kézilabda mellett a bélyeggyűjtés volt a hobbija.

Jákon Novák Dezső szülőfalujában felavatták a kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó emléktábláját. Ez alkalomból a sport-és szabadidőközpont felvette Novák Dezső nevét. A MOB nevében Horváth Vilmos, MOB-tag, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző elnöke emlékezett.

2014-ben is részvettek a MOA vándorgyűlésein, Szarvason és Budakalászon. Szeptemberben a nanjingi ifjúsági olimpián részt Dévai Boglárka tornász és Halász Bence kalapácsvető mesélt kínai olimpiai élményeiről.

Woki Zoltán egyesületi tag és lánya, Edina a brazíliai labdarúgó világbajnokság idején Rio de Janeiróban jártak, amely a 2016-os nyári olimpia helyszíne lesz.

Októberben került sor a már említett Vikelas-plakett átadására. Horváth Vilmosnak David Wallechinsky, az ISOH elnöke és Anthony Bijkerk főtitkár adta át a díjat Budapesten, a MOB székházában.

A kör jó kapcsolatot ápol a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézettel.

Októberben Pars Krisztián, olimpiai és Európa-bajnok kalapácsvető tartott érdekes, filmvetítéssel egybekötött beszámolót pályafutásáról. A beszélgetést Gál László, az egyesület alelnöke koordinálta.

Szeptember 22-én ünnepelte 50. születésnapját Gécsek Tibor kalapácsvető, aki a Halmay Egyesületnek is alapító tagja. A Dobó SE-vel közösen köszöntötték az 1998-ban, Budapesten Európa-bajnokságot nyert kiváló sportembert, a XX. század legeredményesebb vasi atlétáját. Az ünnepség Tibor eddigi életútját feldolgozó rövidfilmmel indult. A Cseh Géza – Gál László alkotópáros filmjén keresztül a legifjabb jelenlévő atlétapalánták is megismerhették pályafutását. Köszöntötte a kalapácsvetőt Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is. Gécsek Tibor születésnapi rendezvényén az ünnepelt meglepetésére megjelent Vári Attila is, aki novemberben egész estét betöltő élménybeszámolót tartott.

Száz éve Szombathelyen született dr. Földes Éva, aki „A fiatalság forrása című” művével az 1948. évi londoni olimpia művészeti versenyén az epika „versenyszámában” harmadik helyezést szerzett. Életéről dr. Hollerné Mecséri Annamária, történész, egyesületi tag írt könyvet, mely a ”Híres szombathelyi nők” sorozatban jelent meg.

Decemberben rendezték a Halmay Karácsonyt, amelyen egy tehetsége ifjú művész, Tóth Dani varázsolt a terembe igazi karácsonyi hangulatot.

A beszámoló után a MOA főtitkára méltatta az egyesület munkáját, kiemelte a rendszeres és színvonalas tevékenységet, a „Fáklya” c. újság folyamatos megjelentetését és a tagság aktivitását. A MOA mindössze 111. 448 Ft-os támogatása az eseményeken való részvételben jelent meg.

(MOA/JMM)