Újabb hat úszókvótát számlál a Magyar Olimpiai Csapat

Újabb hat úszókvótát számlál a Magyar Olimpiai Csapat

2021. 06. 07.
Megosztás


Úszóink a váltók május 31-én zárult világranglistája alapján a férfi 4x200m gyorsúszóváltóban is indulhatnak az olimpián. Poznanban 9 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek sportolóink a kajak-kenu Európa-bajnokságon. A judós Csernoviczki Éva bebiztosította olimpiai részvételét a 48kg-os súlycsoportban a budapesti világbajnokságon. A debreceni 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornán mindkét válogatottunk a második helyen végzett, így lemaradt az olimpiáról. Nagy üzem volt az atléták Continental Tour-sorozatában, több magyar egyéni rekorddal. Lazárult a triatlonisták olimpiai kvalifikációs sorozata, az utolsó megmérettetésen Dévay Márk végzett a legelőkelöbb helyen. Ökölvívóink közül már csak Pribojszki Kata reménykedhet további olimpiai kvótában. Nem növekedett a sportlövők olimpiai csapatának létszáma az eszéki Eb-n. Balogh Mátyás lemaradt az Eb-n az olimpiai kvótáról. Evezésben ezüstérmes a női négypár egység a világkupafutamon. Négy érem a kairói női tornász világkupán. Összefoglalónk következik.

Úszás. Lezárult a tokiói olimpia úszó váltószámainak a kvalifikációja. A szabályok értelmében a 2019. évi világbajnokság legjobb 12 váltója mellé további 4 gárda csatlakozik a 2021. május 31-iranglista alapján.
Magyarország a férfi 4x100m gyors, 4x100m vegyes, női 4x200m gyors és a mix 4x100m versenyszámokban már a vb-n biztosította helyét az olimpiára. A nemzetközi szövetség (FINA) a hétvégén jelezte, hogy a 4x200m férfi gyorsváltó a ranglista 2. helyén végzett a még kvótát nem szerzett váltók között. A váltó a március 24-i budapesti magyar bajnokságon úszott 7:07.67-es időt Zombori Gábor, Németh Nándor, Holló balázs, Milák Kristóf összeállításban.
A magyar úszócsapat 5 váltóval (30 fő), a nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóffal kiegészülve 31 főt számlál. A váltók tagjainak névsorát, továbbá az egyéni távokon indulókat Sós Csaba szövetségi kapitány állítja össze június végén.

Az olimpián résztvevő váltók névsora versenyszámonként itt megtalálható.


(Fotó: MOB/Szalmás Péter)

Kajak-kenu.
Poznanban versengtek az Európa-bajnoki érmekért a kajakosok és kenusok. Az Eb egyben válogatóverseny volt a magyarok számára a tokiói olimpiára.
Az olimpiai számokban 4 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet gyűjtöttek be sportolóink. Tótka Sándor (K1 200m), Kopasz Bálint (K1 1000m), Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (K2 500m), Lucz Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra (K4 500m) végzett az élen. Kozák Danuta (K1 500m), Lucz Dóra (K1 200m) a dobogó második, Balla Virág, Takács Kincső (C2 500m) a harmadik fokára állhatott fel. Mellettük további 5 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet lapátoltak össze a magyarok.

A teljes eredménylista itt elérhető.


(Foto: judoinfo.hu)

Judo.
Vasárnap kezdődött és a hét végéig tart a világbajnokság a Papp László Arénában.
Az első nap Csernoviczki Éva (-48kg) győzelemmel rajtolt súlycsoportjában, majd a második találkozójától visszalépett. Csernoviczki Éva elmondta, a tokiói részvétel már a verseny előtt sem volt számára igazán veszélyben, de a világbajnokságon is jól alakultak az eredmények, győzelmével javítani tudott pontszámán, a rá veszélyes riválisok pedig nem tudtak olyan eredményt elérni, hogy beelőzzék. „Két dolgot megbeszéltünk apával, hogy egyrészt kellenek a mérkőzések, de ha úgy alakul, akkor a sérült lábammal nem szabad kockáztatnom. Még nem érzem annyira stabilnak a lábam, hiszen nyolcadikán lesz hat hónapos az operáció, valójában csak két hete judózhatok” – magyarázta visszalépésének okát az olimpikon Csernoviczki.
A vb eredményeit itt nyomon követhetik online.


(Fotó: fiba.basketball/olympics/3x3/2020/UOQT/)

3x3-as kosárlabda.
Három napon át Debrecenben a Nagytemplom előtt felállított kosárlabdapályán pattogott a labda az olimpiai részvételért. 6-6 férfi és női válogatott küzdött az egyetlen férfi és női olimpiai kvótáért.

A magyar női válogatott Goree Cyesha, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra, Medgyessy Dóra, a férfiak Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás összeállításban győztesként jutott tovább az elődöntőbe. Ott a nők Tajpej, a férfiak a szlovénok legyőzésével jutottak be a fináléba.

A lelkesen szurkoló, zsúfolásig megtelt nézőtér előtt előszőr a nők szálltak harcba az olaszok ellen a fináléban. Rendkívül izgalmas találkozón a két válogatott végig fej-fej mellett haladt. 12-12-t mutatott az eredményjelző, már mindenki a hosszabbítást várta, amikor alig 1 másodperccel a dudaszó előtt az olaszok legjobbja, d’Alie kezéből elszállt a labda, ami a gyűrűben landolt. Ezzel a magyar lányok tokiói álmai szálltak el.

Röviddel később a férfiak a belgák ellen léptek pályára. Itt a pontosabban dobó ellenfél már 9-4-re is vezetett. Öt perc után a mérkőzés közepén a magyarok felkapaszkodtak Ivosev kosaraival 12-10-re. A belgák keze ezután sem remegett, a magyarok egyre több hibát vétettek, és végül 14-21-re vereséget szenvedtek. Így mindkét magyar válogatott lemaradt az olimpiáról.


(Fotó: MASZ facebook)

Atlétika.
Az elmúlt héten több európai városban rendeztek a Continental Tour-sorozatába tartozó versenyt. Ezeken több, az olimpiai szereplésre esélyes magyar atléta is indult.

A Gold sorozatba tartozó Hengeló-i versenyen Szögi István élete harmadik legjobb 1500 méterét futotta szabadtéren. A magyar atléta 3:38.05-ös időeredményével a 10. pozícióban zárta a futamot.

Somorján a Silver sorozat, Göteborgban pedig a Bronze sorozat egyik állomását rendezték meg.
Kalapácsvetésben, a hölgyek között Gyurátz Réka 69.41 métert dobva az 5. helyen zárt az erős mezőnyben. A férfiak mezőnyében Halász Bence a 3., Rába Dániel az 5. lett. A 23 esztendős világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk az utolsó előtti sorozatban 75.78 métert, az utolsóban pedig ennél alig kilenc centiméterrel rövidebbet dobott.
Madarász Viktória a világ idei legjobb eredményével megnyerte a 3000 méteres gyaloglást 12:37.41-es idővel. Ezzel ő lett 2021-ben az első a világon, aki 13 perc alatt teljesítette ezt a távot. A 25. születésnapját kedden ünneplő Kozák Luca a 100 méteres gátfutásban már biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető sportolónk 12.87-et futott, amivel megnyerte a versenyszámot.
Szintén kiváló eredményt tudhat magáénak a somorjai viadalról Bartha-Kéri Bianka, aki 800 méteren közel egy másodpercet faragott egyéni csúcsából (2:01.44), ami bronzérmet ért a számára. Szintén élete legjobbját futotta Mátó Sára, aki 400 méteres gátfutásban 56.71 másodperc alatt a negyedikként ért célba. A magyar csúcstartó gerelyhajítónk, Rivasz-Tóth Norbert idei legjobbját érte el: utolsó három sorozatában egyaránt 76 méter felett teljesített. Legnagyobb dobása 76.12 méter volt, amivel az 5. lett. Távolugrásban Farkas Petra 6.34 métert, Lesti Diána 6.07 métert ugrott, amivel a 4., illetve a 7. pozícióban zártak.

Göteborgban az olimpiai bajnok Pars Krisztián a 4. lett kalapácsvetésben. Londoni aranyérmesünk a negyedik sorozatban 70.11 méterre dobta a szert, amivel két versenyzőt is maga mögé tudott utasítani.

34 ország több mint 150 atlétájának részvételével Tatabányán rendezték a Magyar Nagydíjsorozat első állomását, ami egyben a Continental Tour Bronze sorozatának is a része. Rába Dániel harmadik lett a nap nyitóversenyében 73.64 métert elérve. Pásztor Bence idei legjobbjával (73.05 méter) az 5., az olimpiai bajnok Pars Krisztián 70.97 méterrel a 6. lett Szikszai Róbert 60.54 méterrel harmadik lett diszkoszvetésben. Huszák János 60.20 métert ért el, amivel az 5. pozícióban zárta a viadalt. Női gerelyhajításban Szilágyi Réka az utolsó sorozatban 59.66 métert ért el, amivel sikerült az élre ugrania. A nap első futószáma a női 400 méteres gátfutás volt, amelyet Molnár Janka fantasztikus, új U23-as magyar csúccsal tudott megnyerni. A fiatal versenyző 56.17-es eredményével az ezúttal harmadik helyen célba érő Mátó Sára szerdán, Somorján felállított 56.71-es korosztályos rekordját döntötte meg. A férfiak 400 méteres gátfutásában szintén hazai siker született, Koroknai Máté 50.19-et futva diadalmaskodott. 100 méteres gátfutásban ott volt a mezőnyben Kozák Luca és Kerekes Gréta is. Kozák 12.92-t futott amivel a második lett, Kerekes pedig 13.14-gyel idei legjobbját futva ért a 4. pozícióban ért célba. Férfi 110 gáton az első rajt nem volt jó, de a második indítás már jó volt. Baji Balázs 13.76-os idővel a harmadik helyen végzett. Wágner-Gyürkés Viktória idén először állt rajthoz fő számában, 3000 méteres akadályfutásban, és 9:45.04-gyel a harmadik helyen ért célba. Női távolugrásban Farkas Petra 2021-es legnagyobbjával, 6.60 méterrel tudott aranyérmes lenni. Mögötte Nguyen Anasztázia 6.49-cel zárt. Bartha-Kéri Bianka óriási hajrával megnyerte a 800 métert, és 2:01.34-es idejével tovább javította a szerdán, Somorján felállított egyéni csúcsát. Vindics Balázs szintén kiválóan futott, és a férfiak között 1:47.55-tel ő is idei legjobbját érte el.


(Fotó: triathlon.org)

Triatlon. Dévay Márk a 20. helyen végzett vasárnap a triatlonosok világbajnoki-sorozatának leedsi versenyén. Dévay 1.46:43 óra alatt teljesítette az olimpiai távot (1500 méter úszás, 37.9 kilométer kerékpározás, 10 km futás). Dévayhoz hasonlóan kerékpáron még Lehmann Csongor – aki két héttel lisszaboni versenybalesete után indult – is tartotta a lépést a legjobbakkal, utóbbi végül 24. helyen végzett (1.47:14). Nem sokkal maradt el tőle a jó futással 26. helyen célba ért Bicsák Bence (1.47:20). A távot 14 triatlonos nem teljesítette, közöttük volt Faldum Gábor és Tóth Tamás is. A nőknél 45-en alkották a mezőnyt, az egyetlen magyar induló, Kovács Zsófia – 12 társához hasonlóan – nem ért célba.


(fotó: boxing.athlete365.org/)


Ökölvívás. Az elmúlt év március 16-án Londonban félbeszakadt európai olimpiai kvalifikácós viadalt Párizsban folytatták. Három magyar öklöző szállt ringbe. Fodor Milán (57-73kg) a lengyel Damian Durkácz ellen lépett a szorítóba és 5:0 arányú vereséget szenvedett. Hasonló eredményel zárta Nagy Timea (69-75kg) orosz riválisával szemben. Pribojszki Kata (57-60kg) spanyol riválisát 4:1 arányban legyőzte, majd a török ellenfelétől 5:0 arányú vereséget szenvedett. Mivel ebben a súlycsoportban 6 kvótát osztanak az olimpiára, így számára még egy mérkőzés maradt a francia Hamadouche ellen, hogy megszerezze az olimpiai indulás jogát.
A már olimpiai kvótával rendelkező Gálos Roland (52-57kg) szoros mérkőzésen 3:2 arányú pontozással győzte le brit riválisát, és bejutott az elődöntőbe.


(Fotó: hunshooting.hu)

Sportlövészet.
Nem szereztek újabb kvótát a magyar sportlövők az eszéki Európa-bajnokságon, így Magyarországot 4 sportlövő, 2 férfi és 1 női puskás és egy női pisztolyos képviseli az olimpián.

A juniorkorú Mészáros Eszter légpuskában ezüstérmes, az 50 méteres összetett számban Európa-bajnok lett. A fiúknál Hammerl Soma is aranyérmet nyert az 50 méteres 3x40 lövéses puskaszámban. Soma parádés döntőt mutatott be. Az ugyancsak ötkarikás induló pisztolyos Major Veronika döntőt lőhetett sportpisztolyban. Péni István a légpuska számban lett Európa-bajnok.

„Három versenyző is közel állt az ötkarikás kvótához, de most nem sikerült egyiknek sem megszereznie azt. Sike Renáta jól lőtt, éppen kicsúszott a döntőből a sportpisztolyban és egy körrel maradt le az olimpiai indulásról. A még juniorkorú Dénes Eszter bejutott a felnőtt légpuska fináléjába, de a hatodik hely kevés volt, arany vagy ezüst kellett az ötkarikás kvótához. Van ilyen, ő még nagyon fiatal, hatalmas tehetség, és ha így folytatja, akkor nem kérdés, hogy Párizsban ott lesz. Az lehet az ő olimpiája. Ne legyünk amiatt szomorúak, hogy ez most nem sikerült. Pekler Zalán 10 méteren nagyon közel volt, hogy döntőt lőjön és versenybe szálljon az olimpiai indulásért, az 50 méteres puska összetett számban pedig 1181 körrel döntős helyen volt, de kabátprobléma miatt kizárták a versenyből. Nagyon kell arra figyelni, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. Annak ellenére mondom ezt, hogy ez a szabály nem túl sportolóbarát, és a kabát merevsége és hajlékonysága erősen hőmérséklet és páratartalom függő" – mondta Győrik Csaba szövetségi kapitány.


(Fotó: Balogh Mátyás facebook)

Íjászat.
Balogh Mátyás nem szerzett olimpiai indulási jogot az íjászok antalyai Európa-bajnokságának keretében rendezett ötkarikás kvótaszerző versenyen. A megméretésen csak a kvalifikációval még nem rendelkező országok képviselői álltak lőállásba, és a kontinens négy nemzetének egy-egy íjásza nyert indulási jogot a tokiói játékokra. A kontinensviadal küzdelmeitől szerdán búcsúzó 21 éves magyar bajnok versenyző a nyitó körben a finn Antti Vikström ellen lépett lőállásba, és 7–3-as vereséget szenvedett.

A tokiói részvételhez a kvóta megszerzése mellett 640 FITA körös olimpiai szintet kell meglőni. Előbbire egy, utóbbira még két lehetősége lesz Balogh Mátyásnak a tervek szerint: két hét múlva a Párizsban sorra kerülő világkupán és előzőleg az olimpiai kvalifikáció záró viadalán.


(Fotó: MESZ Facebook)

Evezés.
A sabaudiai világkupaversenyen az olimpiai programban szereplő négypár számban 11 hajó indult, köztük a Horváth Kitti, Gadányi Zoltána, Krémer Eszter, Preil Vivien összeállítású magyar egység. A csapat a szombati reményfutamban elért második helyével biztosította részvételét a zárónapi A döntőben, ahol aztán utolsóként ért célba. Az egyetlen olimpiai kvótás magyar evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban a kilencedik helyen végzett, miután vasárnap a B döntőben harmadik lett.

Szombaton az olimpiai programban nem szereplő versenyszámok döntőit rendezték, amelyek közül kettőben volt magyar érdekeltség az A döntőben. A könnyűsúlyú kettesek között – amely számra a magyarokon kívül két olasz egység nevezett – Szabó Bence és Furkó Kálmán ezüstérmes lett, míg könnyűsúlyú egypárban Galambos Péter a negyedik helyen végzett. A két magyar egység április közepén egyformán Európa-bajnoki címet szerzett ezekben a versenyszámokban.


(Fotó: MTI/EPA)

Torna.
Érmek tekintetében kimagaslóan teljesített mind a három magyar tornásznő Kairóban a tornászok világkupaversenyén. Székely Zója talajon (a képen) arany-, felemáskorláton ezüstérmes lett, Schermann Bianka ugráson a dobogó második fokára állhatott, míg ugyanitt Bácskay Csenge harmadik lett.

(MOB-összeállítás; vezető fotó: Tumbász Hédi)