Újra Budapesten gyűlik össze Európa vízilabdás krémje

Újra Budapesten gyűlik össze Európa vízilabdás krémje

2019. 09. 04.
Megosztás

2014 után ismét Budapest látja vendégül Európa legjobb vízilabdázóit. Az olimpiai kvalifikációs kontinens viadalt január 12. és 26. között rendezik meg a Duna Arénában.

Fővárosunk immár ötödik alkalommal lesz házigazdája a vízilabdázók Európa-bajnokságának. A 2020 januárjában megrendezésre kerülő viadal győztese indulási jogot szerez a tokiói játékokra. A kvangdzsui világbajnokságon mindkét válogatottunk éppen csak lemaradt az ötkarikás indulási jogról, így a cél nem is lehet más, mint hazai közönség előtt kivívni azt. A férfiak európai élmezőnyéből eddig Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van már meg a kvótája a jövő évi nyári játékokra, így az erőviszonyokat tekintve a négy közé jutás már akár olimpiai részvételt is jelenthet férfi válogatottunk számára. Női csapatunknak nehezebb lesz a helyzete, hiszen eddig csak a spanyolok tokiói részvétele biztos a kontinensről, így minden bizonnyal nagy csata várható a medencében női fronton. Az Eb csoportjainak sorsolását október 22-én tartják Budapesten.

Mindkét szövetségi kapitány elmondta, hogy a sűrű klubnaptár ellenére is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az Eb-re ideális formába kerüljenek csapataik. A nők a december eleji Magyar Kupa döntő után, a férfiak pedig december 16-tól kezdik meg hivatalosan a felkészülést a kontinensviadalra. Továbbá azt is megerősítették, hogy mindkét válogatottunk részt vesz ebben az idényben is a Világliga küzdelmeiben.

A két csapatkapitány, Keszthelyi Rita és Varga Dénes is egyetértett abban, hogy nem lehet más a cél, csak az olimpiai kvalifikáció megszerzése, és ennek mindent alá kell rendelni. Utóbbi elmondta, kétszer már átélte, milyen hazai közönség előtt döntőt elveszteni, harmadjára már nem szeretné, valamint Rió előtt azt is megtapasztalta, milyen kvalifikációs tornán kivívni az ötkarikás indulást, és a maga részéről köszöni, de többet nem kérne belőle.

Vári Attila MVLSZ elnök, MOB elnökségi tag elmondta, a kontinensviadal egyik nem titkolt célja, hogy a jövő generációjának is megmutassák, milyen egy ilyen nagyszabású sportesemény hangulata. Valamilyen szinten ehhez kapcsolódik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal most már több évre visszanyúló együttműködés is, melynek keretein belül több ezer, hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermek számára biztosítják az Európa-bajnokságon a helyszíni szurkolást.

Az Eb-re a jegyértékesítés szeptember 1-én kezdődött az eventim.hu weboldalon, a csoportmérkőzésekre már 1490 forinttól, míg a döntőkre 5490 forinttól lehet jegyet váltani. További hasznos információkat pedig az Európa-bajnokság hivatalos oldalán, a wp2020budapest.com-on lehet majd olvasni.

(Kép: MOB/ Szalmás Péter)