Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

2022. 11. 26.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság új összetételben tanácskozott november 26-án a Puskás Arénában. Újra összeállt a magyar sport parlamentje, mely elfogadta többek közt a párizsi olimpia sportágankénti prognózisát, döntött a játékokon való részvételről, az olimpiai bajnok úszóelnök Wladár Sándor személyében pedig új alelnököt is választott. Az eseményen felszólalt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke is. Becsky András felügyelőbizottsági tag lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság a május 28-ai közgyűlésén fogadta el az új alapszabályt, melyben a legfontosabb változást a delegálási folyamatok visszaállítása jelenti. Kibővült a delegáló szervezetek köre, az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is delegálhatnak a közgyűlésbe tagokat, nem csak a szövetségek; a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek visszakapják delegálási jogukat. A MOB közgyűlésének létszáma így 127 fős lehet – érdekes szám ez annak tudatában is, hogy idén 127 esztendős a hazai ötkarikás szervezet (amely jelenleg 114 tagot számlál, ennyi hely van betöltve). A megújult MOB tagjait az esemény elején Gyulay Zsolt elnök mutatta be. A közgyűlésen 88 MOB-tag vett részt.

Hiszek benne, hogy együtt tényleg a sport parlamentjévé válhatunk! Természetesen szem előtt kell tartani, hogy ez felelősséggel is jár. Már csak azért is, mert a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése mostantól újra képviseli nem csupán az olimpiai számokban induló felnőtt és utánpótláskorú sportolókat, hanem az edzőket, a nem olimpiai sportágak sportolóit, a sportorvosokat, a sporttudósokat, a megyei jogú városokat, a nemzet sportolóit, a sportújságírókat, hogy csak néhányat említsek a meglévő és a visszatérő tagok közül… Ez nagyságrendileg 518 ezer sportolót, körülbelül 20 ezer edzőt, és még több tízezer, sőt talán több százezer, a sport iránt elkötelezett szakembert jelent, akik mind-mind nagyon fontosak az olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság számára" emelte ki köszöntőjében a MOB-elnök.

A Puskás Aréna VIP-terme méltó helyszíne volt a Magyar Olimpiai Bizottság újjáalakult közgyűlésének, melyet dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára is köszöntött, pozíciójában először.

„Gyulay elnök úr az új vezetéssel ígéretet tett arra, hogy visszaállítja a szervezetek tagságát, a magyar sport parlamentjét. Örömteli, hogy a lépések megtörténtek. Hirdetem, hogy a sport mindenkié ezért is tartom fontosnak az összefogást, a MOB-bal való kölcsönös együttműködést, hiszek a közös gondolkozásban, megoldásokban. Az új versenysport-fejlesztési program kidolgozásában is aktívan részt vett a MOB, az új sportfinanszírozási rendszerben pedig minden olimpiai sportág érintett. Fontos megjegyeznem, hogy tagnap Orbán Viktor miniszterelnök úrnál is közösen vettünk részt, amikor áttekintettük a magyar sport helyzetét” mondta dr. Schmidt Ádám.

A sportpolitikus felszólalása után Schmitt Pál átvette Gyulay Zsolttól az Európai Olimpiai Bizottság által adományozott European Olympic Laurel-díjat. Az elismerést Spyros Capralos, az EOC görög elnöke adta át a szervezet 42. szemináriumán a görögországi Olümpiában; távollétében dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója vette át. A méltatásban akkor kiemelték, hogy Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik előző elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, tiszteletbeli tagja.

„Nem egyedül engem illet az elismerés, ebben ti is benne vagytok. A sportban csak együtt, összefogással lehetünk eredményesek. A díj annak is szól, hogy az idén 127 éves MOB kiveszi a részét a világ sportjából” fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok vívó, sportdiplomata.

Dr. Kamuti Jenő – aki 1989 óta tagja a közgyűlésnek, egyben a MOB elnökségének – videón keresztül köszöntötte az új összetételű közgyűlést. „A MOB először Schmitt Pál idején lett a magyar sport parlamentje, most erre az útra térünk ismét, együttműködve a magyar állammal és a sportot segítő szponzorokkal” jelentette ki a Nemzet Sportolója, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként jogosult a MOB-tagságra.

A májusi közgyűlés óta eltelt időszak olimpiai vonatkozásairól Gyulay Zsolt adott tájékoztatást, miután a helyszínt méltatta: a sport parlamentjéhez illő egy olimpiai bajnok nevét viselő létesítményben összegyűlni". Az olimpiai bajnok sportvezető ismertette többek közt az olimpiai eseményekkel, sportdiplomáciával és együttműködésekkel kapcsolatos aktualitásokat, beszélt a Thomas Bach-hal és Orbán Viktorral közös találkozókról, az Olimpia Napjáról, a november 30-ai sportolói fórumról és a kettős karrier-programról is. Gratulált a közgyűlésen résztvevő Fürjes Balázsnak, akit a NOB brisbane-i játékokat koordináló bizottságába választotak a közelmúltban. Köszönetet mondott a sportért felelős államtitkárságnak a szinte napi" kiváló együttműködésért. Elmondta, hogy jövőre négy olimpiai multisporteseménnyel lesznek feladatai a MOB-irodának, melyek jelentős részben már folyamatban is vannak.

A sportszakmai előterjesztéseket dr. Bartha Csaba sportigazgató ismertette. A tájékoztatást követően a közgyűlés elfogadta a 2024-es párizsi, XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatos sportágankénti kvalifikációs előrejelzéseket és a 2022-es, besztercebányai, XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról szóló beszámolót.

Döntöttek a 2023-as olimpiai eseményeken való részvételről; elfogadták a 2023. évi téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket, illetve az olaszországi olimpiai fesztiválra utazó küldöttség összetételére vonatkozó hosszú listát – a téli eseményen várhatóan 22 magyar sportoló áll rajthoz. Az olimpiai multisporteseményeket, az azokat bemutató dokumentumokat, előterjesztéseket korábban a MOB Sportszakmai és Orvosi Bizottsága, majd elnöksége is tárgyalta, áttekintette. A párizsi prognózis a sportági szövetségekkel közös konzultációkon elhangzottak figyelembevételével készült; a kvótaszám 114 és 219 között van meghatározva, ez jelentősen függ a résztvevő csapatok számától is, de „már az is önmagában hatalmas dolog, ha valaki kvalifikálni tud, az egyre nehezedő kvalifikációs rendszerben". A sportigazgató a konzultációk során nyújtott együttműködésért köszönetet mondott a szövetségek mellett az államtitkárság, a Magyar Edzők Társasága és a Sportkórház vezetőinek, munkatársainak.

A 2023-as eseményekről Fábián László főtitkár, csapatvezető adott tájékoztatást. A XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált az olaszországi Friuli Venezia Giulia régióban rendezik 2023. január 21. és 28. között; a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között; Kis-Lengyelország (Malopolska) több települése, köztük Krakkó lesz a helyszíne a 2023. évi III. Európa Játékoknak 2023. június 21. és július 2. között; a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) 2023. augusztus 5. és 12. között rendezi az indonéz szigetvilágban, Balin a II. Strand világjátékokat (World Beach Games, WBG).

A MOB közgyűlése elfogadta a magyar csapat 2024. évi kangwoni (Dél-Korea), IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon (2024. január 19. – február 1.) és a 2024-es párizsi, 33. nyári olimpián (2024. július 26. – augusztus 11.) való részvételét is.

A hazai ötkarikás szervezet legmagasabb fórumán jóváhagyták a MOB Felügyelő Bizottságának 2023-as ellenőrzési tervét is, melyről Dávid Imre adott ismertetést.

A közgyűlés személyi kérdésekben is döntést hozott. Mint ismert, Schmidt Gábor helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott MOB-alelnöki tisztségéről, a megüresedett helyre egyedüliként a Magyar Úszó Szövetség olimpiai bajnok elnöke, a MOB elnökségének tagja, dr. Wladár Sándor adta be pályázatát, így nem volt kérdés, hogy a másik alelnök dr. Deutsch Tamás mellett ki lássa el a jövőben az azzal járó feladatokat.

A titkos szavazás eredményhirdetése után Moszkva bajnoka meghatottan szólt a tagsághoz. Életem talán legnagyobb elismerése ez. Elismerés és lehetőség is. Egy olimpiai bajnoki cím felelősséggel és kötelességgel is jár: a birtokosa tegyen meg mindent a magyar sportért. Azon leszek, hogy részemről is így legyen, mindent megteszek azért, hogy még jobb együttműködés legyen a MOB és a sportszövetségek között" jegyezte meg Wladár Sándor, majd köszönetet mondott elődjének, Schmidt Gábornak.

Miután dr. Pakucs János felügyelőbizottsági mandátuma lejárt, így az ötfős testületbe is tagot kellett választani. Egy helyre hárman kandidáltak: a Magyar Öttusa Szövetség tiszteletbeli alelnöki tisztségét is betöltő Pakucs, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Becsky András, illetve a MOB korábbi nemzetközi és jogi igazgatója, dr. Nagy Zsigmond. Dr. Nagy és dr. Pakucs visszavonta pályázatát, így a bizottsági tisztségre Becsky András maradt egyedül a jelölt; a közgyűlés titkos szavazással bizalmat adott a debreceni sportvezetőnek.

A jelenlévők a hagyományokat követve videóösszeállítással emlékeztek meg az olimpiai család május óta elhunyt tagjairól (dr. Balogh György, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, MOB-alelnök, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, MOB-tag, Szabó Miklós olimpiai 4. helyezett atléta, sportvezető, Encsi István olimpikon atléta, Doetsch Béla íjász mesteredző, szövetségi kapitány, dr. Petrekanits Máté röplabdázó, sporttudós, a MOB Szakmai Bizottságának tagja, Kontsek Jolán olimpiai bronzérmes atléta, Naményi József MOB Médiadíjas újságíró, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, Hámori József a Sportkórház, több klub és válogatott masszőre, Pruma Tibor olimpiai kerettag tornász, Halász Zoltán olimpikon kerékpáros, Kacskó Sándor olimpikon sportlövő, Liptai István olimpikon kosárlabdázó, dr. Pásztor György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, MOB-tag, Stámusz Ferenc olimpikon kerékpáros, Gyenes J. András MOB Médiadíjas újságíró, MOB-tag, Csapó Géza olimpiai ezüstérmes kajakozó, edző, Aranyos István olimpikon tornász, Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász, edző, sportvezető, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó MOB Fair Play-díjas olimpikon síző, Horváth József olimpikon kézilabdázó, edző, Udvarhelyi Gábor MOB Érdemérmes vívó mesteredző, szövetségi kapitány, dr. Mónus András íjász szövetségi kapitány, az MSTT főtitkára, a MOB Szakmai Bizottságának tagja és Gőri István olimpikon atléta).

Zárásként röviden bemutatták a Magyarok az olimpiai játékokon 1896 – 2022 című kiadványt, melyet minden MOB-tag ajándékként vihetett haza. A könyv a Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében, kiadásában ötödik alkalommal jelent meg a MOB-elnök Gyulay Zsolt előszavával, új főszerkesztő, Győr Béla – a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke – koordinálásában, az elmúlt öt évre visszamenőleg a MOB munkatársainak tartalmi kiegészítéseivel, fotóival. Az olimpiák történetét feldolgozó almanach a [email protected] email-címen rendelhető meg.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)