Ungvári Attila nem mondott le a riói álmairól

Ungvári Attila nem mondott le a riói álmairól

2016. 03. 15.
Megosztás

Ungvári Attila megnyerte a marokkói olimpiai pontszerző judo-tornát, és 100 pontot gyűjtve újra kvótát érő helyen áll a sportág 81 kg-os súlycsoportjában.

Ungvári a marokkói viadalon négyszer lépett a tatamira. Madagaszkári, brit és olasz ellefelét legyőzve jutott a fináléba. Ott az orosz Aszlan Lappinagov sem tudta őt megállítani, Bíró Tamás tanítványa ipponnal verte riválisát, s ezzel megnyerte a viadalt.

„Most végre úgy ment a judo, ahogy annak mennie kellett, és nagyon jó érzés újra ilyen komoly nemzetközi versenyt nyerni. Rióra eddig nagyon rágörcsöltem, tán jobban, mint kéne, mostantól viszont lazábban állok a versenyekhez. Még nem mondtam le az olimpiáról, és ha visszaérek a válogatott edzőtáborába, akkor ott eldől, melyik versenyeken indulok a közeljövőben” – nyilatkozta az MNO-nak Ungvári Attila.

Ebben a súlycsoportban három magyar is olimpiai szereplést jogosító helyen áll a kvalifikációs rangsorban. Jelenleg Csoknyai László áll a legjobban – 12. a kvalifikációs rangsorban 936 ponttal –, míg Krizsán Szabolcs (23. hely 647 ponttal), a kisebbik Ungvári testvér pedig a 27., neki 590 pontja van.

A biztos kvótás helyen álló fivér, Miklós szerint Attila számára most az a legfontosabb, hogy az Európa-bajnokság előtt a három versengő magyar közül a második Krizsánt befogja, s akkor ő indulhat a kontinensviadalon, ahol ismét értékes pontokat lehet gyűjteni a kvalifikációs ranglistán.

Ha netán Ungvári Attila járna sikerrel a hármas versenyfutásban, akkor teljesülne a család nagy álma, és Attila a testvérével, a 73 kilóban már kvótát szerzett Miklóssal együtt vehetne részt olimpián.

Judóban jelen állás szerint a férfiaknál - 4 súlycsoportban - Tóth Krisztián (-90 kg), Bor Barna (+100kg), Ungvári Miklós (-73kg) és a már említett 81 kg-ban hárman is olimpiai kvótás helyen állnak a rangsorban. Hozzájuk csatlakozik a kontinens jogán a 100 kg-os Cirjanics Miklós. Így öt férfi versenyzőnk, továbbá három női judós: Csernoviczki Éva (-48kg), Karakas Hedvig (-57kg) és Joó Abigél (-78kg) alkotja az olimpiai indulásra jogosult magyar versenyzők sorát.

A kvalifikációs pontvadászat május 30.-án zárul.

(MOB, fotó: judoinfo.hu)