Útrakész a vívóválogatott – csütörtökön irány Tokió

2021. 07. 12.
Megosztás


A felkészülés finisében, elutazásuk előtt három nappal sajtónyilvános edzésen találkoztak a Tokióba készülő magyar vívóválogatott tagjai a honi újságírókkal a tatai edzőtáborban. A vívóversenyek a megnyitó utáni napon, július 24-én kezdődnek.

„Mindenki maximálisan elvégezte a munkát, már csak a finomhangolás van hátra. Hivatalos elvárás nincs a csapat felé, de én úgy gondolom, hogy az a vívó, aki ilyen nehéz kvalifikációs rendszerben kijutott az olimpiára, az úgy vághat neki a versenynek, hogy minimum a legjobb nyolc közé szeretne kerülni, de inkább érmet szeretne nyerni. Ha pár dobogós helyezéssel térünk haza, az már remek eredmény lesz" – fejtette ki Boczkó Gábor sportigazgató.

Az egyéniben kétszeres címvédő kardozó, Szilágyi Áron kijelentette: remek állapotban érzi magát, köszönhetően annak, hogy azt a szakmai programot, amit két hónappal ezelőtt elterveztek, pontról pontra sikerült végigcsinálniuk. Kezdtek egy miskolci alapozó edzőtáborral, majd egy-egy hetet töltöttek Balatonbogláron és Ausztriában, végül következett egy kéthetes program Telkiben, és ezek között Budapesten is készülhettek egy-egy hetet. „Nem hátráltatott sérülés, ennek nagyon örülök, tehát minden adott ahhoz, hogy jó formában versenyezzek. Az egyik edzésünkre lejött Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki súgva megkérdezte, hogy "utáljátok már egymást?". De neki is azt mondtam, hogy egyáltalán nem. Nagyon jó a csapaton belüli hangulat, összhangban vagyunk" - fogalmazott London és Rio bajnoka. Hozzátette: már most érzi magán a versenydrukkot, de "ez kell, mert mégiscsak egy olimpia előtt állunk". Az akklimatizálódásra egy hetük lesz a sportolóknak, Szilágyi tapasztalatai szerint ez elég. „Három dolog doppingol engem nagyon. Az egyik az, hogy már átéltem, milyen a dobogó felső fokán állni, és nagyon visszavágyom. A másik, hogy én lehetek az első férfi kardvívó, aki háromszoros egyéni olimpiai bajnok. A harmadik pedig a csapat, hogy a kvartettel is megmutathatjuk, hogy mit tudunk, és Peking után újra versenyezhetünk együtt is. Ez plusz motivációt, erőt ad a mindennapokban" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a csapattal 2016 óta minden világ- és Európa-bajnokságról éremmel tértek haza, ennek tudatában készülnek most is.

A párbajtőröző Siklósi Gergely világbajnoki címvédőként és világranglista-vezetőként érkezik az ötkarikás játékokra, de óva intett attól, hogy ebből bárki messzemenő következtetéseket vonjon le. „Az ellenfelek talán foglalkoznak ezzel, de én igyekszem ettől a ténytől eltávolodni. Bárki nyerhet, én is ez alapján nyertem vb-t, és most is így készülök a versenyre. Aztán lehet, hogy az első asszóban kiesek, mert annyira kiegyenlített a mezőny, de persze szeretnék sokáig versenyben maradni" – mondta a 23 éves vívó.

A vívóversenyeket július 24-étől egy héten keresztül rendezik Tokióban. A 13 fős válogatott Boczkó Gábor vezetésével július 15-én, csütörtök délután a Ferihegyi repülőtérről kel útra a szigetország felé.

A megnyitón a magyar zászlót a hertedik olimpiáján résztvevő, ezzel magyar sporttörténelmet író Mohamed Aida viszi majd az ötszörös résztvevő Cseh László úszóval – a játékok történeténben először – közösen.

A magyar válogatott összeállítása:
férfi kard: Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás (egyéni és csapat), Gémesi Csanád (csapat);
női kard: Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat);
női tőr: Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata (egyéni és csapat), Mohamed Aida (csapat);
férfi párbajtőr: Siklósi Gergely.
A tartalékok: Iliász Nikolász (kard), Szűcs Luca (kard), Lupkovics Dóra (tőr).

A teljes Magyar Olimpiai Csapat összetétel itt tekinthető meg.

(MOB, MTI; fotó: MOB/Szalmás Péter)