Valami fénylik Dániában – 70 éves lett Bakó Zoltán

Valami fénylik Dániában – 70 éves lett Bakó Zoltán

2021. 10. 11.
Megosztás

Viszonylag későn, tizenöt évesen kezdett kajakozni, de eredményei önmagáért beszélnek. Sőt, mondhatni edzőként még sikeresebb, mint versenyző korában. Hetven éves lett Bakó Zoltán (a hajóban hátul), őt köszöntjük.

Bakó Zoltán 1951. október 11-én született Budapesten. Édesapja építészmérnök, édesanyja tervező volt. Gyermekkorát a IX. kerületben töltötte. A Lónyay utcai iskola 15 éves diákja volt már, amikor egyik osztálytársa kedvet csinált neki a kajakhoz, őt kísérve került a Margitszigetre, az MHSZ-be, amelynek kötelékében egészen 1969-ig versenyzett. 1970-ben igazol át az Egyetértéshez, majd három évvel később már a Honvéd kötelékében lapátolt.

Tizenegyszer nyert magyar bajnokságot, 1971-től pedig már a nemzeti csapatot is erősítette, kezdésként még ebben az évben a belgrádi vb-n a négyes tagjaként bronzérmet szerzett. Ugyanebben a számban a müncheni olimpián hatodikok lettek. Az ezt követő olimpiász alatt Szabó Istvánnal párban háromszor is a világ legjobbjai lettek, ebből kétszer 10.000 méteren, egyszer pedig az 1000 méteres távon. A ’76-os olimpia előtt közvetlenül egy vesekő hátráltatta, versenysúlyából is fogyott vagy hat kilót, így a játékokon nem a legjobb fizikai állapotban végül a bronzérmet sikerült elhozniuk társával K-2 1000 méteren. A következő évben ezen a távon ismét világbajnokok lettek, majd 1978-ban a 10.000 méteres távon is a dobogó legfelső fokára állhattak fel a vb-n.

A moszkvai olimpiára készülve egy kullancscsípés következtében kialakult agyhártyagyulladás miatt hónapokat kellett kihagynia, amire ráment az olimpiai felkésülése, így 29 évesen visszavonult.

Szeretett sportágától nem távolodott el – sporton kívüli vállalkozásának dacára sem –, a TF-n 1981-ben sportszervezői-, 1983-ban szakedzői diplomát szerzett. Utóbbit Norvégiában hasznosította, ahol előbb szaktanácsadóként, majd kétszer is, mint szövetségi kapitány kamatoztatta azt. Hogy mennyire, elég csak megemlíteni, hogy az ő irányításával nyert Knut Holmann három olimpiai aranyat, ráadásul abból két egymás utáni olimpián Atlantában és Sydney-ben a királyszámot, a K-1 1000 métert. De a 2004-es athéni olimpián is Bakó-tanítvány került a dobogó legfelső fokára Eirik Verås Larsen személyében. Mindeközben a magyar szövetség alelnöke is volt 1994 és 1996 között. Egykori klubja, a Honvéd 2007-ben hazahívta, tanítványai közül pedig Vereckei Ákos ott lehetett a pekingi játékokon. Később megpályázta a szövetségi kapitányi posztot, de nem nyerte el, akkor szerződött Dániába, ahol azóta is ő vezényli a skandináv országban a sportágat. Az ő kezei közül került ki a világbajnok René Holten Poulsen, vagy Kozák Danutánk egyik nagy riválisa Emma Jörgensen, aki a riói ezüst mellé idén Tokióban két bronzérmet is szerzett.

Bakó Zoltán jól érzi magát családjával Dániában, de ha honvágya van sem kell aggódnia, hiszen egy másfél órás repülőút után várja otthona Balatonfőkajáron.

Isten éltesse még sokáig Bakó Zoltánt!

(MOB-összeállítás; képek: MTI, MKKSZ)