Varga János hivatalosan is a Nemzet Sportolója

Varga János hivatalosan is a Nemzet Sportolója

2018. 11. 20.
Megosztás


Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke hivatalos értesítést kapott róla, így ténnyé vált, hogy az olimpiai, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó, a 79 éves Varga János a Nemzet Sportolója lett - tájékoztatott keddi közleményében a Magyar Birkózó Szövetség.

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó 1939. október 21-én született Abonyban. Kötöttfogásban, 57 kilóban versenyzett, a mexikói olimpián nyert aranyérmet, majd kétszer lett világbajnok (1963, 1970) és szintén kétszer volt Európa legjobbja (1967, 1970). A müncheni olimpián 4. helyezést ért el. Tokióban is részt vett, de sérülését követően nem könyvelhetett el sikert. Világbajnokságokon, szabadfogásban egy-egy ezüst- és bronzérmet is begyűjtött. Sportolói pályafutása után edzőként dolgozott a Budapesti Honvédnál és a junior-válogatottnál; szakedző, mesteredző, nemzetközi versenybíró. Varga János tagja a birkózó hírességek csarnokának, 2007-ben MOB-érdemérmet kapott. Leánya, Gabriella sikeres vívó, olimpikon.

Mint ismert, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Kulcsár Győző halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolóinak tizenkét tagú társaságában, s a jogszabályok értelmében a korábbi jogosult halálától számított hatvan napon belül nekik kellett új javaslatot tenniük az új tagra. A Nemzet Sportolói október végén Varga Jánost javasolták a megtisztelő címre, akit a sportpolitikáért felelős miniszter képviseletében Szabó Tünde államtitkár terjesztett a kormány elé, s kabinet elfogadta a jelölést.
Polyák Imre 2010-es halála óta most került újra birkózó a Nemzet Sportolói közé.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény 62. §-a alapján, a Kormány a Nemzet Sportolóinak javaslatát követően a „Nemzet Sportolója” címet és az ezzel járó életjáradékot biztosíthat a magyar sport tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolónak, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kárpáti György vízilabdázó, Kamuti Jenő vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező. Halálukig a cím birtokosa volt: Puskás Ferenc labdarúgó, Zsivótzky Gyula atléta, Polyák Imre birkózó, Albert Flórián labdarúgó, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Grosics Gyula labdarúgó, Buzánszky Jenő labdarúgó, Földi Imre súlyemelő és Kulcsár Győző vívó.

A Nemzet Sportolóiról a MOB honlapján itt olvasható bővebben.

(MBSZ-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)