MA1 2708

Még egy szenzáció: Vas Kata Blanka célfotóval olimpiai 4. országúton!

2024. 08. 04.
Megosztás

Vas Kata Blanka egészen káprázatosat ment a nők országúti mezőnyversenyében, amelyben hatalmas hajrában végül a negyedik helyen ért be! A nők 158 kilométert teljesítettek a francia főváros környékén, a verseny második felében Párizs belvárosában köröztek.

MA1 2712
MOB-Média/Molnár Ádám

A 1700 méter szintemelkedésű vasárnapi verseny rajt- és célterülete is a Trocaderónál lett kiépítve. Franciaországban nemzeti sport a kerékpár, így tömött sorokban álltak az emberek a kordonok mögött.

Vas Kata Blanka végig nagyon taktikusan versenyzett, a vége előtt úgy húsz kilométerrel a holland Marianne Vos társaságában meglépett a mezőnytől. Sajnos a hajrában ketten felértek hozzájuk, ráadásul az amerikai Kristen Faulkner nem állt meg, hanem azonnal továbbsietett, így a számunkra érdekes meccs innentől az ezüstéremért zajlott.

Blanka 1
MTI

Ebben óriásit hajráztak mind a hárman, a magyar U23-as világbajnok, a már említett Vos, illetve a belga Lotte Kopecky. A célegyenesben kivágtak egymás mellé, és végül célfotó döntött: Vas Kata Blanka a hajrábeli társaival azonos idővel, a győztes mögött 58 másodperces lemaradással, 4:00:21-es idővel ért a célba, ezzel pedig már országúton is olimpiai negyedik helyezett!

MA1 2703
MOB-Média/Molnár Ádám

A kétszeres olimpikon kerekes az országúti számban az ötkarikás játékokon most, Párizsban indult először, hiszen a pályafutása hangsúlya mostanra tevődött át az országútra.

Hegyikerékpárban 2021-ben Tokióban a negyedik helyen zárt, idén, Párizsban a 10. lett.

20240804 MA Vas Kata Blanka 01
MOB-Média/Molnár Ádám

„Ez most fáj. Pedig boldognak kellene lennem. Ez már nem az első olimpiai negyedik hely. Jobban örülnék, ha egy szakágban fel tudnék állni a dobogóra. Mennyin múlt? Talán, ha három centin” – mondta a vegyes zónában Blanka.

A férfiak mezőnyében szombaton Valter Attila szintén negyedik lett. Olimpián magyar kerekes még nem szerzett 4. helynél jobb helyezést olimpián. Hasonló pontszerző eredményeket illetően olimpián, korábban Sydney-ben Szabolcsi Szilvia pályakerékpárban lett 5., Vas Kata Blanka pedig Tokióban, hegyikerékpárban 4. Száz évvel ezelőtt, szintén Párizsban, pályakerékpárban Grimm János és Uhereczky Ferenc a tandem (páros) versenyszámban lett negyedik.

MA1 2647
MOB-Média/Molnár Ádám

Eredmény, országúti kerékpár, női mezőnyverseny (158 km):
1. Kristen Faulkner (Egyesült Államok) 3:59:23 óra
2. Marianne Vos (Hollandia) 58 másodperc hátrány
3. Lotte Kopecky (Belgium) azonos idővel
4. Vas Kata Blanka a. i.

- - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.