Vaskuti istvan mob2

Vaskuti Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói új tagnak

2023. 02. 08.
Megosztás

A kenus olimpiai bajnok Vaskuti Istvánt javasolják maguk közé tagnak a Nemzet Sportolói, akik szerda délelőtt szavaztak arról, ki kerüljön be a 12 tagú „elit alakulatba”.

Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpiát 1980-ban, Moszkvában, emellett 10 világbajnoki címmel büszkélkedhet. Aktív pályafutása befejezése után edző, mesteredző, sportvezető, sportdiplomata lett – az elit társaságban ő a sportág első képviselője.

Vaskuti István 1955. december 4-én született Debrecenben. A Nemzetközi Fair Play-díjas, MOB olimpiai aranygyűrűs sportember sportvezetőként 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tagja, alelnöke a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben 32 évig volt elnökségi tag (1984-2016), a Szakmai Bizottságot több mint húsz évig vezette (1990-2012).

1989-től 2021-ig tagja a MOB újjáalakult közgyűlésének, '97-ig egyben elnökségi tag is. Korábban a Sportolói Bizottságot erősítette, az előző ciklusban vezette a MOB Sportszakmai és Tudományos Bizottságát is.


Vaskuti istvan mob1

Vaskuti István 2022-ben a MOB közgyűlésén MOB-érdemérmet kapott; a díjat Gyulay Zsolt elnök és Schmidt Gábor akkori alelnök adta át.

MOB/Szalmás Péter

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely.
A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.
A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

Sport - Edzõtábor

Kajak-kenu edzőtábor Dunavarsányban.

MTI Zrt. Fotószerkesztõség, Farkas Tamás

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

(MTI, MOB-Média)