Véget ért a 39. Tour de Hongrie - Valter Attila a legjobb magyar

Véget ért a 39. Tour de Hongrie - Valter Attila a legjobb magyar

2018. 08. 22.
Megosztás

2018. augusztus 14. és 19. között zajlott le a 39. Tour de Hongrie, melyen a legjobb magyar biciklisek mérték össze tudásukat 25 ország profi sportolóival szemben. A Magyar Kerékpáros Körverseny a Prológ mellett 5 szakaszból állt. A futam felvezetésének 3,5 km hosszú egyéni időfutammal Siófok adott otthont, majd az igazi verseny a 154km-es etappal vette kezdetét Balatonalmádi és Keszthely között. Ezt követte a Velence-Székesfehérvár (190km), Cegléd-Hajdúszoboszló (206km), Karcag-Miskolc (182km), végül a kazincbarcikai (128km) zárószakasz. A résztvevők közül 3 csapat indult hazai színekben, a válogatott és két kontinentális profi klub – a Pannon Cycling Team és a Kőbánya Cycling Team –, továbbá néhány külföldi klubnál szereplő kerékpáros is képviselte Magyarországot.

A magyar kerekesek közül a legjobb eredményt a hegyikerékpárosként is sikeres Valter Attila érte el, aki a hegyi pontversenyben második, összetettben tizenötödik lett. Érdekességként: edzője az édesapja, az egykori válogatott Valter Tibor, aki 1996-ban a prológ csapatidőfutam-versenyében elért második helye után szakaszgyőzelmet is jegyzett.

A keszthelyi szakasz szintemelkedésekkel teli periódusát végül az olasz Manuel Belletti nyerte, aminek köszönhetően összetettben is átvette a vezetést. A magyar versenyzők közül sokan helytálltak, köztük Dina Márton, Valter Attila és Karl Ádám voltak azok, akik lépést tudtak tartani az élbollyal. Az első nap után Dina Márton szerezte meg a legjobb magyarnak járó fehér mezt. A második szakaszon nyomasztó hőségben és napsütésben indult útjára a mezőny, ahol már az első órában 47 km/h átlagsebességet tekertek a kerékpárosok. Cegléden a résztvevők nagy meglepetésére feltűnt a sportág egyik legendás alakja, Alberto Contador is, akinek a jelentélében indulhattak útnak a versenyzők.

Ezt követte a Tour de Hongrie legnehezebb etapjaként emlegetett, 182 km hosszú Karcag-Miskolc szakasz. A kiindulóponton Dobos László karcagi polgármester és a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián indította útjára a Tour de Hongrie negyedik szakaszát, ahol ismertették a szakasz legfőbb kihívásait, mint az alföldi róna izzasztó, fülledt hőségét és a Bükk-vidék magaslatai által okozott hirtelen szintkülönbséget, amelyek próba elé állították a résztvevőket. A Bükkszentkeresztre vezető úton Valter Attila remekül teljesített: elsőként érkezett a hegyi hajrához, ezzel bezsebelte az érte járó tizenöt pontot, és a második helyre ugrott előre a piros trikóért folyó harcban. Valter ezen a napon a szakaszgyőzelemért is harcban volt, végül az ötödik helyezést szerezte meg a miskolci befutónál, s átvette a vezetést a magyar indulók különversenyében, amelynek jutalma a fehér trikó volt.

A verseny utolsó, kazincbarcikai szakaszának végén a német Nikodemus Holler ért elsőnek célba, de az összetettben élen álló olasz Manuel Belletti végső győzelme nem forgott veszélyben.

Az összetett versenyben Valter Attila (Pannon Cycling Team) lett a legjobb magyar, a tizenötödik helyen végzett a maga 19 óra 22 perc 59 másodperces idejével, 1:52-es hátránnyal – így övé lett a legjobb magyarnak járó fehér trikó is (összesen tizenkét kerékpáros ért célba a mieink közül). A Top20-ba még a 19. helyezett Dina Márton (Pannon Cycling Team) fért be, 2:20 hátránnyal. A hegyi pontversenyben Valter második lett, Dina a hatodik, Szatmáry András (Pannon Cycling Team) pedig a nyolcadik helyen végzett. A gyorsasági pontversenyben Szatmáry a 12., Valter a 21. helyet szerezte meg.

A csapatok versenyében a Kőbánya Cycling Team három Top10-es – köztük egy dobogós – befutót ünnepelhetett; a győztes lengyel CCC Sprandi Polkowice mögött a 16. helyen zárt.

A 39. Tour de Hongrie UCI 2.1-es kategóriájú versenyén négy kontinens huszonnyolc országából, tizenkilenc csapat színeiben 129 kerékpáros állt rajthoz, a magyar színeket három csapat – a Pannon Cycling Team, a Kőbánya Cycling Team és a magyar válogatott – képviselte, összesen tizennyolc versenyzővel. A hatnapos erőpróbát a világ 195 országában láthatták a televíziónézők. A TdH főszervezője a barcelonai olimpikon, korábban többszörös magyar bajnok Eisenkrammer Károly, aki a 25. körversenyen, 1996-ban és a 27-en, '98-ban is összetettben harmadik volt.

Összesítés: https://www.racebase.pro/TdH2018/TdH2018_Stage5_BulletinNo6.pdf

További tartalmak a Toure de Hongrie közösségi oldalain érhetőek el:

Facebook: https://www.facebook.com/tourdehongrie

Instagram: https://www.instagram.com/tourdehongrie_official/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLsCl72oY5PFU5-xiDWZCog

(fotó: tourdehongrie.hu)