Velük teljes a sportnemzet

Velük teljes a sportnemzet

2016. 01. 11.
Megosztás

Amióta szabad beszélni és írni azokról a magyarokról, akik nem magyar színekben versenyeznek, azóta is van egy gát, mintha ők nem olyan magyarok lennének, nem azt a nyelvet beszélnék, amit mi. Mintha ők nem magyarul gondolkodnának, nem magyarul álmodnának. Volt, akinek a családját a háborúk utáni történelem kényszerítette a jelenlegi határokon túlra, mások a jobb megélhetés reményében költöző szülők miatt nem sportolhattak Magyarországon. És volt, akit itthon nem becsültek, ezért kénytelen volt máshol érvényesülni. Egy sportoló elsősorban egoista, csak utána jöhet a hazaszeretet. Akiket bemutatunk, ők is hozzánk tartoznak, de nekik máshogy szurkolunk. Talán még annak a nemzetnek is szorítunk egy kicsit, amit ők erősítenek. Ághassi Attila írása a Sport 2015 évkönyvben jelent meg...

A lonatói vb-n megvédte világbajnoki címét a traplövő Varga Erik, aki a csallóközi Diószegen született, a magyar határtól 45 kilométerre.

Ha valaki egy olimpiai ciklus négy éve alatt nyer két vb-aranyat a lehetséges háromból, és ezt a kettőt közvetlenül az olimpia előtt szerzi, akaratlanul is a legfőbb favoritnak számít.

„Nem szeretnék semmilyen fogadalmat, kijelentést tenni. Elég rutinos vagyok már ahhoz, hogy ezt így gondoljam. Pontosan tudom, a mi sportágunkban elég sok minden előfordulhat. Ahogy velem is sok minden megtörtént már, amikor az előző két olimpián ott voltam. Tény, fejben sokat fejlődtem, edződtem, ezért lettem sikeresebb, és a korosztályos aranyak után végül 38 évesen futottam be a felnőtteknél.”

A traplövészetben a kor nem akadály, negyven körül alakul ki az a rutin, ami döntő az éles helyzetekben.

Az új lebonyolítási rend, hogy már nem egy szimpla hatos döntő van, hanem a hat legjobbnak egy kvázi elődöntő, utána egymás elleni párharc a legjobb kettőnek – a másik kettő pedig a bronzért csatázik –, talán neki fekszik a legjobban az összes riválisa közül. A koncentráció fokozására pedig igen jól ráérzett. Az első világbajnoki címét 2014-ben, Granadában szétlövésben és heroikus küzdelemben nyerte a nagy hőségben.

A holtverseny után felváltva lőttek, angol ellenfele hibázott az ötödik sorozatban, ő pedig érezte, el kell döntenie, mert ha nem, akkor egyre fáradtabb lesz, és óhatatlanul megadja az esélyt Lingnek.

„Lüktettek bennem az erek, és találtam ötödikre is. Ami utána jött, felülmúlhatatlan érzés. Akkor is lüktetnek az erek, de már másként.”

Édesapja, akinek egy ötödik hely volt a legjobbja, boldogan hívta, miközben sírtak is. Ő érezte át igazán, mennyire erősnek kellett lennie lelkileg a fiának, hogy ezt a versenyt meg tudja nyerni. Ha veszít, és ezüstöt akasztanak a nyakába, óriási különbség.

2015-ben az olasz Pellielót, a sportág egyik óriási alakját verte, és nem hagyta, hogy ötszörös vb-aranyérmes legyen. Rázós finálé volt, akkor már a harmadik lövés döntött a holtverseny után, tehát nem volt annyira kiélezett, de akkor is érezte a lüktetést. Ilyen lelki erőre lesz szüksége Rióban is, harmadik olimpiáján. Legutóbb Londonban egy lövésen múlt, hogy végül nem jutott a döntőbe.

A családjukban a lövészet apáról fiúra szállt, nemcsak vadászatkor durrogtak a fegyverek. „12 éves koromtól versenyzek, már azzal teljesült az első álmom. Előbb csak járási, kisebb versenyeken indultam, aztán jöttek a nagyobbak, világbajnokság és olimpia.”

Traplövészetben a magyaroknak esélyük sem volt a kvótaszerzésre, ezért különösen izgalmas kérdés, miért ne versenyezhetne ő magyar színekben? Pláne, mert 20 évvel ezelőtt úgy lett a juniorok között a világ legjobbja, hogy Balatonfűzfőn készült fel.

„A szlovákok piszkálódtak, majdnem félretettek, jöttem is volna. Akkor 80 százalék esély volt, a kocka majdnem átbillent. Ha itt születtem volna, minden más. Így a szlovák zászlóval, szlovák himnusszal állok a dobogóra. A történelem így alakította, nem tehetek róla.”

Minden esély megvan arra, hogy a civilben nagyszombati rendőr Varga a világbajnok kerékpáros Sagan mögött dobogón legyen az év sportolója választáson odaát.

A szlovák férfi kajaknégyes pedig várhatóan a futball-válogatottal lesz nagy versenyben a szavazáson.

A szlovák épp a magyar négyest előzte meg ugyanis a milánói világbajnokságon, amelyik háromnegyed részben magyar. Az egyetlen szlovák (Denys Misak), a vezérevezős ennek megfelelően magyarul tanul, hiszen nem csak a szlovák a közös nyelv.

A négyesben két idősebb versenyző van, Tarr György és Vlcek Erik – mindketten komáromiak –, a somorjai Linka Tibor a legfiatalabb, ő ugyanis még akkor ismerkedett a sportággal, amikor a másik két rangidős már világbajnok volt.

Tarr és Vlcek ugyanis már 2003-ban vb-győztes, rajtuk kívül még a két Riszdorfer, Mihály és Richárd ül a hajóban.

2004-ben aztán a Kammerer Zoltán vezette magyarok a legjobbak az olimpián, a szlovákoknak nem járhatott arany.

Vlcek ki is jelentette elég határozottan augusztusban, hogy vb-aranya már van bőven, a készletből egy érem hiányzik: mégpedig az olimpiai arany, amit Rióban meg lehet szerezni.

Azt egyelőre nem tudni, melyik számban, mert hogy Vlcek és Tarr párosban, ezer méteren 2014-ben ugyancsak vb-győztes volt Moszkvában.

A párosuknak és a négyesnek várhatóan a magyar lesz az egyik legnagyobb ellenfele.

Azt pedig egy német vagy egy ausztrál alig érti, hogy a magyarok milyen két csodás egységet tudnak kiállítani, ugyanazt a nyelvet beszélik, mégis másik országot képviselnek.

Ahogy Benedek Dalma is szerb színekben lehet ott élete első olimpiáján. Érzékletesebben nála talán senki nem fogalmazta meg, milyen az, amikor esélyes a részvételre, de az utolsó pillanatban mégsem mehet.

„Kiikszeltek az olimpiáról” – mondta keserűen 2008 nyarán. 2006-ban már világbajnok volt, de olimpiára nem sikerült kijutnia.

Pekingben ugyan mint tartalék ott volt, de annál szörnyűbb érzést elképzelni sem tudott, hiszen farmerben és nem melegítőben járt-kelt az olimpiai faluban. Csak akkor szállhatott volna be, ha valaki megsérül.

Benedek Ivo Ruzicsics férje lett, a 2009-es kanadai világbajnokságon a vízen kérte meg a kezét. Igent mondott. Akkor Benedek még magyar színekben szerepelt, és lett aranyérmes a négyessel. Azóta is sokat tartózkodik Magyarországon, az élete nem változott meg, miközben másik himnuszt hall.

2013-ban nyert először Szerbiának, Európa-bajnok lett, a magyar himnusznál a hangárban szorult össze a szíve.

2015-ben vb-második volt Milica Sztaroviccsal a Kozák, Szabó magyar páros mögött, a négyesben ötödik helyezett lett.

Keresztesi Alexandra argentin férje miatt képviselte a dél-amerikai országot a világbajnokságon.

Az osztrák férfi asztalitenisz-válogatott erejéről sokat elárul, hogy az előző olimpián hetedik lett. Idén pedig Európa-bajnok. Gárdos Róbert volt a csapat egyik oszlopa, az első meccset ő nyerte meg a jekatyerinburgi Eb-n a németekkel szemben.

Az osztrákok igen sokat áldoztak a sportágra, Schwechatban van a központjuk – állami részvétellel jött létre –, kínai kapitányt szerződtettek, miközben Gárdos a francia Chartres csapatában játszik. Érmet várnak tőlük Rióban.

Ha a szerb női válogatottból kijut valaki az olimpiára, szinte biztosan magyar lesz, mert az Eb-n így álltak fel: Erdélyi, Fehér, Molnár.

A kézilabdás Szilágyi Viktornak az osztrákokkal már nincs, a románoknál Szűcs Gabriellának még van esélye az olimpiára.

Németországot is erősítik magyarok, a futballista Marozsán Dzsennifer megnyerte a Bajnokok Ligáját a Frankfurttal, mi több, a világ három legjobb játékosa közé választották, csinált is gyorsan egy szelfit a portugál Cristiano Ronaldóval az eredményhirdetés után.

Marozsán sérüléssel bajlódott az idei világbajnokságon, a német lapok arról írtak az Egyesült Államok elleni elődöntő előtt, hogy ő lehet az, akitől lendületet kapnak a társai. Nem így lett, csak 13 percre állt be, nem bírt többet. Az USA nyert, a bronzmeccsen az angolok 1-0-ra győztes hosszabbítás után a németekkel szemben. Marozsán Rióban viszont már csapata vezére lehet.

Az olimpiai kardvívó, Bujdosó Imre lánya, Alexandra Pekingben és Londonban is volt olimpián, Rióban is ott lehet.

A röplabdázó Grózer György bronzérmes volt a tavalyi világbajnokságon, idén kissé halványabban játszott, a németek a házigazda bolgároktól simán kikaptak (3-0) a nyolc között az Eb-n. A londoni olimpián is az egyik legeredményesebb német ütő volt.

A szerb tenisz legnagyobb tehetsége Djöre László, akit persze nem így, hanem Laslo Djere néven lehet megtalálni a világranglistán, már a legjobb 200-on belülre került. 2013-ban nyerte meg az Orange Bowl-t, azt a korosztályos tornát, amit a fiatal Roger Federer vagy a fiatal Ivan Lendl. A zentai játékos 20 éves, Tipszarevics menedzsmentje állt mellé, jövőre akár már Grand Slam-tornákon is láthatjuk, ha sikerrel veszi a selejtezős akadályokat.

Bacsinszky Tímea már lényegesen előrébb tart. A svájci színekben versenyző teniszezőnő idén a négy között volt a Roland Garroson, míg Wimbledonban nyolcig jutott. Októberben a tizedik volt a világranglistán, 26 évesen jutott a legmagasabbra. És ki tudja, van-e még feljebb neki.

Szülei egyébként Svájcban ismerkedtek össze. Fogorvos édesanyja, Zsuzsa Debrecenből, edző édesapja, Igor a romániai Szatmárból távozott. Elég gyorsan megszerette a sportágat, hiszen 3 évesen kezdett el vele ismerkedni.

Evezésben két olimpiai aranyérme van Kiskunhalas díszpolgárának, Francia Zsuzsának, aki a honlapján igen büszke arra, hogy Barack Obama elnök is fogadta. Az amerikai evezős nyolcas az előző két olimpián nyert.

„Letettem a lapátot, most már a civil karrieremre koncentrálok. San Diegóban élek, már csak hobbiból ülök hajóba” – válaszolta, amikor arról kérdeztem, vannak-e még a sportban ambíciói. Az idén újra győztes amerikai nyolcasból ezért hiányzott.

A kanadai birkózó Dorothy Yeats Erzsébetnek nincs olimpiai kvótája, de még megszerezheti. Van világbajnoki ezüstje, így akár meglepetés lenne, ha Rióban nem lenne Kanadának 69 kilós versenyzője.

A műugró Bátki Noéminek mindenféle színű érme van Európa-bajnokságról, de ő saját bőrén érezheti igazán, mennyivel másabb egy vb-n jól szerepelni, ahol a kínaiak az uralkodók. Édesanyja, Nagy Ibolya még magyar színekben versenyzett 1992-ben, aztán férjhez ment Olaszországba, és a lánya is olasz színekben szerepel. Minden bizonnyal ott lesz Rióban is.

Tófalvi Éva a szocsi téli olimpián a román zászlót vitte. A csíkszeredai biatlonista rendre ott van a világkupán az első 20 körül, a téli szezonban végig figyelhetjük őt.

Ha a francia színekben versenyző Ophelie Davidot látjuk, a nevében semmi árulkodó jel nincs, de ha azt mondjuk, hogy édesapja a kosárlabdázó Rácz János volt, Albertville-ben pedig Rácz Ofélia néven magyar olimpikon volt, akkor máris megvannak a gyökerek. A síkrossz egyik legjobbja a 39 éves versenyző.

Nekik sikerült…

A szombathelyi Garics György 2008-ban már játszhatott a labdarúgó Európa-bajnokságon – az idő tájt a Napoli, most a Darmstadt játékosa –, ám az osztrákok nem voltak annyira jók, mint most. Akkor a rendezésnek köszönhették a részvételt, most Oroszországot előzték meg a csoportban és a svédeket.

A szlovákoknál Saláta Kornél már volt világbajnokságon is, most a védelem elképzelhetetlen nélküle. A harmadik számú kapus a bécsi Rapidban védő Novota János lesz. Jan Durica Dunaszerdahelyen született, ő is meg fogja érteni a magyar kérdéseket.

A szálak egyértelműek

A vb 50 kilométeres gyaloglószámában a szlovák Matej Tóth szinte rajt-cél győzelmet aratott, még arra is volt ideje, hogy egy kétbetűs (wc) kitérőt tegyen, senki nem járt a nyomában. Nem tud magyarul. A súlylökésben győztes Joe Kovacs sem, de nála is egyértelmű, hogy az ősök magyarok voltak.

A síben olimpiai bajnok Ted Ligetynél is beazonosítható a magyar szál, az Everton kapusánál, Tim Howardnál már kevésbé, de az édesanyja még szépen beszéli a nyelvet.

(Sport 2015/Ághassi Attila, fotó: MTI/Kovács Tamás)