Vecsei vercsernyan

Olimpiai kvótát szerzett a gyalogló Venyercsán Bence és Récsei Rita

2024. 04. 21.
Megosztás

Az atléta Récsei Rita és Venyercsán Bence kettőse kivívta Magyarország számára a párizsi ötkarikás indulási jogot maratoni gyalogló vegyes váltóban az Antalyában rendezett gyalogló csapat világbajnokságon.

Recsei Rita

A Magyar Atlétikai Szövetség vasárnapi tájékoztatása alapján a BHSE párosa 3:07:46-os idővel, új egyéni csúccsal a 31. helyen zárt, az olimpiai kvalifikációt tekintve pedig kvótát szerzett Magyarországnak.

Venyercsan Bence

Az idei Gyalogló Csapat Világbajnokság különös jelentőséggel bírt, mivel a párizsi olimpiai játékok maratoni gyalogló vegyes váltójának kvalifikációs versenye is volt egyben.

A váltókban egy férfiből és egy nőből álló csapat vett részt, akik a maratoni távot (42,195 km) négy, nagyjából egyenlő távon teljesítették. Minden sportoló kétszer versenyzett, felváltva férfi, nő, férfi, nő. Antalyában összesen 22 csapat biztosította helyet Párizsba. Az első 22 csapatból legfeljebb öt lehetett ugyanabból az országból származó második csapat, és Japán, Spanyolország, Ausztrália, Kína és Kolumbia két-két csapatot kvalifikált. Azok a csapatok, amelyek kimaradtak Antalyában, továbbra is kvalifikálhatják magukat Párizsba a maratoni gyalogló vegyes váltók Road to Paris ranglistája alapján. A kvalifikációs időszakban (2022. december 31-től 2024. június 30-ig) a legjobb további három csapat kvalifikálhatja magát. Ez a három további csapat nem lehet olyan országból, amely már kvalifikált a gyalogló csapatvilágbajnokságon.

Antalyában kvalifikált csapatok (a gyaloglók a nemzetnek szereztek kvótát):

Olaszország, Japán*, Spanyolország*, Mexikó, Brazília, Ausztrália*, Ukrajna, Franciaország, Kína*, Kolumbia*, Németország, India, Törökország, Szlovákia, Lengyelország, Kanada, Magyarország
* két csapat kvalifikálta magát

A maratoni gyalogló vegyes váltó augusztusban debütál az olimpián Párizsban.

A Magyar Olimpiai Csapat immár 153 kvótát számlál.