Veretlen a nyeretlen ellen: szombaton MKB-MVM Veszprém - Szentpétervár BL mérkőzés

Veretlen a nyeretlen ellen: szombaton MKB-MVM Veszprém - Szentpétervár BL mérkőzés

2013. 11. 28.
Megosztás

Idei utolsó Bajnokok Ligája csoportmérkőzésére készül szombaton este hazai pályán az MKB-MVM Veszprém kézilabda csapata, és ezt az összecsapást - az ellenfél lenézése nélkül - nemzetközi "barátságos" edzőmeccsnek is lehetne nevezni.

Az ellenfél az orosz Szentpétervár együttese, amely az "A" jelzésű selejtező csoport pontnélküli sereghajtójaként kerül majd szembe Carlos Ortega csapatával. Azzal az MKB-MVM Veszprémmel, amely a teljes 24-es mezőny egyetlen százszázalékos gárdája, s amelyik az idei versenyfutás első állomásán, szeptember 19-én, Szentpéterváron idegenben is 28-15-re verte a lelkes, de még tapasztalatlan oroszokat. A további három ágon ugyancsak csoportelső német Kiel jelenleg 10, a spanyol Barcelona 11, míg a címvédő német HSV Hamburg 10 pontot számolhat.

A magyar bajnokcsapat valószínűleg most sem számíthat csapatkapitányára, Nagy Lászlóra, aki nélkül az elmúlt szombaton a játékostársai csak egyetlen góllal és némi szerencsével tudtak diadalmaskodni a második félidőben fellelkesült szlovén Celje ellen. Mintha éppen emiatt a feszültségüket akarták volna kedden levezetni, amikor hazai bajnoki találkozón 41-20-ra verték a Mezőkövesd kézilabdázóit. A honi versenyfutásban a szombati BL meccs után még hat könnyű akadályt kell vennie a veszprémieknek, hogy aztán, december 14-ét követően szusszanásnyi pihenőhöz juthassanak.

1997. március 23 - 2013. november 27: 736 tétmeccséből 639 győzelem!

Csaknem 17 esztendő, egészen pontosan 6090 nap telt el az óta, hogy a Telekom elkötelezte magát az MKB Veszprém KC kézilabdacsapatával, amely az elmúlt szombaton meghosszabbított együttműködési szerződésnek köszönhetően az elkövetkezendő két esztendőben is számíthat a sport támogatásában is élenjáró magyar nagyvállalat támogatására.

Az ünnepi esemény alkalmából a Telekom Sporthír Szolgálat, együttműködve az MKB-MVM Veszprém szakembereivel, statisztikai összeállítást készített el, visszatekintve az 1997. március 23-tól 2013. november 27-ig eltelt időszak legrangosabb eseményeire, illetve kimagasló sportteljesítményeire.

Impozáns mérleg

Az említett időszakban - a felkészülési mérkőzéseket figyelmen kívül hagyva -összesen 736 tétmeccset játszott a csapat, és ezek közül 639-et sikerült megnyernie. A döntetlenek száma 9, a vereségeké pedig 88 volt. Ez csaknem 87 százalékos átlagteljesítményt jelent!

Az együttműködés eddigi időszakában a veszprémi kézilabdázók 170 BL meccsükből 119-et nyertek meg, a KEK-ben lejátszott 17 találkozójuk közül 12-öt zártak győzelemmel, míg a Bajnokok Tornáján kétszer nyertek és ugyanannyiszor veszítettek.

Ez idő alatt a Bajnokok Ligájában a csúcsot a 2005/2006-os idény jelentette, amikor a csapat a legjobb négy közé verekedte be magát. A KEK-ben ennél is magasabb csúcsra sikerült feljutni a 2007/2008-as versenyfutásban, amikor a Mocsai Lajos vezette együttes a sorozat legjobbjának bizonyult!

Figyelemre méltó, hogy 1997 óta kilenc nekirugaszkodásból nyolc alkalommal jutott be a magyar "kirakatcsapat" a Bajnokok Ligája 16 legjobb együttese közé. A KEK-mérleg ennél is parádésabb. Három szerepléséből egy kupagyőzelmet, egy második, illetve egy nyolcadik helyet tudott kihozni a gárda! Az EHF Bajnokok Tornáján két második helyezés öregbítette a csapat hírnevét.

Bajnoki és Magyar Kupa diadalmenet: 475-ből 443 nyertes bajnoki!

Az MKB-MVM Veszprém és elődei eddig 21 bajnoki győzelmet harcoltak ki, és 22 alkalommal szerezték meg a Magyar Kupát. A 21 bajnokságból 15-öt a "Telekomos időszakban" nyertek meg a veszprémi kézilabdázók, csupán 2000-ben és 2007-ben szorultak a második helyre. A 22 Magyar Kupa győzelemből 13 esett ugyanerre a sikeres időszakra.

1997 márciusa óta a csapat a bajnokság alapszakaszában, a bajnoksághoz kapcsolódó Barátság Kupa találkozókon, a bajnoki versenyfutásba bekapcsolódó junior válogatott ellen, valamint a bajnoki rájátszásokban összesen 475 hatvan perces csatát vívott meg, és ezek közül 443-at sikerült megnyernie, háromszor döntetlen volt az eredmény, a vesztes meccsek száma pedig csupán 29. Kevés olyan európai klubcsapat akad Európában, amelyik hasonló mérleggel büszkélkedhetne.

"Charlie" az élen, a mai csapatból viszont Iváncsik Gergő

Az 1997-2013-as időszakban "Charlie", azaz Carlos Pérez szerepelt a legtöbbször a csapatban, még pedig 583 alkalommal és ezt a lehetőséget kihasználva 2444 gólt dobott a magyar és a külföldi ellenfeleknek. Mögötte Iváncsik Gergő következik (540/1851), valamint Pásztor István (456/1847)..A jelenlegi játékoskeret tagjai között Iváncsik Gergő az éllovas az 540 meccsével, Gulyás Péter a második (443), és Iváncsik Tamás a harmadik (231).

Ebben az időszakban 117 játékos kapott több-kevesebb lehetőséget, közülük 41-en külföldiként erősítették a magyar bajnokcsapatot.

Súllyal a válogatottban: 16-an a nemzeti színekért is

Tizenhat esztendővel ezelőtt a magyar válogatottban Gál Gyula, Iváncsik Gergő, Tatai Péter és Tombor Csaba képviselte a veszprémi sikercsapatot. Azóta rajtuk kívül ugyanezzel büszkélkedhetett még Nikola Eklemovics (szerb-magyar nemzetiségű), Ilyés Ferenc, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter, Putics Barna, Fazekas Nándor, Császár Gábor, Nagy Kornál, Carlos Pérez (kubai-magyar állampolgár), Laluska Balázs, Schuch Timuzsin, nem utolsó sorban pedig Nagy László, azaz összesen tizenhatan. Tavaly, a londoni olimpiai játékokon a negyedik helyet kiérdemlő csapatban nyolcan (Császár Gábor, Fazekas Nándor, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Laluska Balázs, Carlos Pérez és Schuch Timuzsin képviselték a magyar színeket.

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)