Világliga: Negyedik a Merész-csapat Pekingben; - gyorsmérleg

Világliga: Negyedik a Merész-csapat Pekingben; - gyorsmérleg

2013. 06. 07.
Megosztás

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re kikapott a bronzmeccsen az Egyesült Államok csapatától, így negyedikként végzett a Világliga Pekingben rendezett nyolccsapatos szuperdöntőjében.

Parádésan kezdett az olimpiai bajnoki címvédő amerikaiak ellen Merész András szövetségi kapitány Eb-bronzérmes, londoni olimpiai negyedik helyezett együttese, amely 5-1-es vezetésre tett szert, elsősorban Miskolczi Kitti és Szűcs Gabriella szebbnél szebb találatainak, s a kapuban remeklő Kasó Orsolyának köszönhetően, de az egész csapat jeleskedett védekezésben és támadásban egyaránt.

Amint az a vizes sportok világszövetsége, a FINA élő internetes tévéközvetítéséből kiderült: az idilli állapot a második negyed elejéig tartott, mert a mostanit megelőző években a Világliga első helyét "kibérlő" tengerentúliak magukhoz tértek, s a harmadik játékrész elején felzárkóztak 5-4-re. Erre még érkezett hatásos válasz Szűcs révén, akinek lövése nyomán a labda a jobb felső sarokban kötött ki, a folytatás azonban magyar szempontból drámaira sikeredett. A világversenyeken a piros-fehér-zöld színek képviselőit rendre legyűrő, s ezúttal is jelentős fizikai fölényben levő amerikaiak rendkívül erős tempót diktálva nemcsak egyenlítettek, de a vezetést átvéve a befejező nyolc percben 9-6-ra alakították az állást.

A negyed közepén - tízpercnyi magyar góltól mentes játék után - Antal Dóra szépített, majd ugyanő módosította 8-9-re az eredményt. Az ellenfél is betalált (10-8), ám szűk két perccel a vége előtt Keszthelyi Rita kapufás góllal visszahozta a magyar reményeket. Egyenlíteni azonban már nem sikerült, így Takács Orsolyáéknak (a képen) be kellett érniük a negyedik hellyel, s a FINA Vl-premizálási rendje szerint az ezért a pozícióért járó 25 ezer dolláros pénzjutalommal.

Merész András gyorsmérlege a torna magyar szerepléséről

Negyedik helyen végzett a Világliga Szuperdöntőjében a magyar válogatott. Együttesünk összességében két mérkőzést nyert meg a rendes játékidőben (Oroszország, Kína), Ausztráliát büntetőkkel győzte le, míg az oroszoktól másodjára vereséget szenvedett, illetve az amerikaiaktól kétszer kapott ki.

- Először a bronzmeccsről: jól indult, mégis vereség lett a vége.

"És én furcsa módon mégis azt mondom, ma játszottunk a legjobban. Különösen annak fényében, hogy egy nappal korábban milyen gyengén ment. Nem akármilyen kvalitásai vannak a csapatnak, hogy így fel tudott állni kevesebb, mint egy nap alatt, bár tény, volt egy hétperces „blackout”, ami végül az érmünkbe került."

- Az összkép milyen?

"Ha azt mondom, jó úton haladunk, akkor az közhely, pestiesebben szólva hülyén hangzik. Mégis azt mondom, ez a helyzet. Épp most beszéltük Németh Zsoltival, hogy női gárdától ilyen szintű játékot ilyen kevés edzés után nem igazán lehetne várni – és mégis, olykor minket is meglepett a csapat rendkívül érett játéka. Egy férfipólósban ugyanis huszonkét éves korára benne van tizenöt év vízilabda. Egy női játékosban talán három, mert a korai évek szintje teljesen más. Most mégis bebizonyították, hogy sok mindenre képesek."

- Mennyire fért bele a kísérletezés?

"Fantasztikus volt például látni a fiataljainkat, akiket pedig nagyon mély vízbe dobtunk, hiszen egy junior világbajnokság és egy Világliga-döntő szintje között ég és föld a különbség. De megállták a helyüket, és ez rendkívül biztató a jövőre nézve."

- Akadt olyan kérdés, amire Pekingben kerested a választ – és esetleg meg is találtad?

"A legfontosabb a kapuskérdés volt, hogy ki legyen a vb-csapatban Bolonyai Flóra mellett, és ki legyen az Universiade-csapat kapusa. Nos, a világbajnokságra a Bolonyai, Kasó kettős utazik, de ez nem Gangl Edina kritikája. Orsi is, Edina is nagyon jó benyomást tett rám Pekingben, jól védtek, várakozáson felül, de döntenem kellett. Hogy Flóra, bár nincs itt, utazik Barcelonába, az egyértelműnek tűnt: amikor itthon volt télen, remekelt, és az Amerikából kapott videók alapján is látszik, nagyszerű formában van. Meg aztán beszéltem néhány kulcsemberrel is, mert nem mindegy, mit mondanak arról, kit szeretnek a hátuk mögött tudni. Mindezek alapján hoztam meg a döntésemet."

- Kisteleki Dóra visszatért, ő mégsem volt itt – ennek valami különleges oka van?

"Nem, ennek nagyon egyszerű oka van. Azoknak, akik végigjátszották az elmúlt két évet, illetve végigtolták a hathetes, kemény téli edzőtábort, rossz üzenet lett volna, ha azt látják, hogy valaki két év után betoppan Olaszországból, és azonnal utazik a Világligára. De ezt megbeszéltük korábban, és nyilvánvaló, hogyha Dóri azt nyújtja a folytatásban, amit tud, akkor helye lesz a csapatban."

- Azaz függetlenül attól, hogy megint egy negyedik hellyel barátkozunk, mint Londonban, jó a kedved?

"Nekem? Abszolút jó. Tényleg olyan fejlődést mutatott a csapat, ami alapján van okunk mosolyogni, akárhányadik helyen is végeztünk."

Eredmények,
Döntő: Oroszország-Kína 7-8 (1-3, 2-1, 2-3, 2-1), Amber DRURY-PINTO (amerikai), Jaume TEIXIDO (spanyol)
Oroszország: Anna USTYUKHINA, Diana ANTONOVA, Ekaterina PROKOFYEVA, Elvina KARIMOVA (1), Alexandra ANTONOVA (1), Olga BELOVA (2), Ekaterina LISUNOVA (2), Anna GRINEVA, Anna TIMOFEEVA, Olga BELIAEVA (1), Evgeniya IVANOVA, Ksenia KRIMER, Anna KARNAUKH
Kína: YANG Jun, TENG Fei (2), LIU Ping, SUN Yujun, HE Jin, SUN Yating (1), SONG Donglun (1), ZHU Yajing, MEI Xiaohan (3), MA Huanhuan (2), ZHANG Cong, ZHANG Lei (1), WANG Ying
Előny: 3/3 ill. 6/1 Büntető: 2/2 ill. 3/3
3. helyért: Egyesült Államok-Magyarország 10-9 (1-4, 2-1, 5-1, 2-3), Maro SAVINOVIC (horvát), Edmundo RODRIGUES (brazíl)
Extra Man: HUN: 4/9. USA: 3/7
Egyesült Államok: Elizabeth ARMSTRONG, Lauren SILVER (2), Melissa SEIDEMANN, Danielle WARDE, Caroline CLARK, Margaret STEFFENS (2), Courtney MATHEWSON (1), Kiley NEUSHAL (1), Jillian KRAUS, Kelly RULON (1), Annika DRIES (2), Kameryn CRAIG (2), Tumuaialii ANAE
Magyarország:: KASÓ Orsolya, ILLÉS Anna, ANTAL Dóra (2), MISKOLCZI Ibolya(3), SZŰCS Gabriella (2), TAKÁCS Orsolya, HORVÁTH Brigitta, KESZTHELYI Rita (2), TÓTH Ildikó, BUJKA Barbara, GARDA Krisztina, MENCZINGER Kata, GANGL Edina
Előny: 7/3 ill. 9/4
5.helyért: Spanyoloprszág-Olaszország 10-8 (2-1, 3-4, 4-2, 1-1)
7.helyért: Ausztrália-Kanada 9-8 ( 2-1, 2-2, 2-3, 3-2)

A 2013-as Világliga végeredménye (zárójelben a pénzdíjak):
1. Kína (50 ezer dollár), 2. Oroszország (40 ezer dollár), 3. Egyesült Államok (30 ezer dollár), 4. MAGYARORSZÁG (25 ezer dollár), 5. Spanyolország (20 ezer dollár), 6. Olaszország (15 ezer dollár), 7. Ausztrália (12 ezer dollár), 8. Kanada (10 ezer dollár)

(Forrás: MTI, waterpolo.hu)