R688

Visszavonul az olimpiai bronzérmes Márton Anita, a MOB tagja

2023. 09. 21.
Megosztás

Bejelentette visszavonulását a háromszoros olimpikon, ötkarikás bronzérmes Márton Anita, a magyar atlétika első világbajnoka.

„Szeretném hivatalosan is bejelenteni az élsportolói pályafutásom befejezését" – mondta az olimpiai bronzérmes súlylökő csütörtökön a M4 Sporton a Nemzeti Sporthíradóban.

A 34 éves Márton Anita elárulta, a budapesti világbajnokság után kért egy kis gondolkozási időt, átgondolta pro és kontra az érveket, majd a befejezés mellett döntött.

Pályafutását felidézve kiemelte, nem indult könnyen, de megtanulta magát túltenni a nehézségeken, sőt, az lett a védjegye, hogy mindig az utolsó lökésre tudott javítani és elérni a jobb helyezéseket, vagy éppen az országos csúcsokat. „Mindig egy elérhető célt tűztünk ki az edzőmmel, és amikor elértük, onnan léptünk tovább" – hangsúlyozta.

R687
MOB-Média/Szalmás Péter

Márton Anita elárulta, az egyik legkedvesebb emléke az olimpiai bronzérem, amelyre „könnycsalogató" visszaemlékezni.

A sportolónő három olimpián vett részt: Londonban 23., Rióban 3., Tokióban 21. lett súlylökésben, a Békéscsabai Atlétikai Club képviseletében.

Az adásban megszólalt edzője, Eperjesi László is, aki elmondta, tanítványa 12,5 éves volt, amikor először találkozott vele egy versenyen. Hozzátette, eleinte a súlylökés mellett a diszkoszvetést és a kalapácsvetést is ugyanúgy gyakorolták, és Márton Anita 23 éves korában derült ki, hogy a súlylökés lesz a fő száma. A világbajnoki címről elmondta, Birminghamben Márton Anita olyan versenyzőket győzött le, akiket korábban még soha. „Az eltökéltség és a motiváció, hogy mindig jobbat akart, ez tartotta a világ élvonalában" – nyilatkozott a mester.

R691
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a Nemzeti Sporthíradóban kiemelte, Márton Anita pályafutása majdnem negyed évszázadot ölelt fel. Hozzátette, számára személy szerint fontos volt közelről átélni a sikereit onnantól kezdve, hogy „elkezdte bontogatni a szárnyait". „Az eredmények pedig önmagukért beszélnek, az első világbajnokunkról, olimpiai bronzérmesről van szó" – hangsúlyozta. Jelezte, szeretnék, ha Márton Anita a sportágban maradna, erre már megvannak a tervek a szövetségben, hiszen olyan tudás és tapasztalat birtokában van, melyet hiba lenne nem használni.

20210730 136 TOKYO 2020 14 atletika
MOB-Média/Szalmás Péter

Márton Anita a 2018-as fedett pályás világbajnokságon aranyérmet szerzett, szabadtéren az olimpiai bronz mellett a 2017-es vb-második hely a legjobb eredménye. Utolsó versenye a budapesti vb volt.

Súlyemelőként korábban felnőtt magyar bajnokságot is nyert.

20220910 020 atletika
MOB-Média/Szalmás Péter

Tajti-Márton Anita tagja a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, a Magyar Atlétikai Szövetség delegáltja.

(MTI-MOB)