Vadnai Parizs24 Cs G 2419

Vadnai Jonatán éremfutam-harmadikként olimpiai 4.!

2024. 08. 07.
Megosztás

A vitorlázó Vadnai Jonatán hatodik helyen került a szerdai éremfutamba, ahol taktikus versenyzéssel a harmadik helyen futott be, eddigi pontjait is számolva ezzel az eredménnyel olimpiai 4. helyezett a párizsi olimpián.

Noha párizsi olimpia, a vitorlázók versenyeit a francia fővárostól mintegy 800 km-re délre, a francia kikötővárosban, Marseille-ben rendezik. Két balatoni hajósunk vívta ki az olimpiai részvétel jogát, mindketten a korábbi Laser, mai nevén ILCA hajóosztályban.

Vadnai Parizs24 Cs G 1086 csertagabor
MVSZ/Cserta Gábor

A világbajnokként érkező Érdi Mári derékfájdalmai miatt nem tudott olyan eredményt elérni, amellyel a legjobb tíz versenyzőt jegyző éremfutamban is rajthoz állhatott volna – pedig még futamot is nyert, de végül a 14. helyen zárt –; az ifjúsági olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki második Vadnai Jonatán viszont az előző futamok alapján bekerült a top-tízbe, ahol pontjai alapján matematikailag, a legjobb esetben bronzérmes lehetett volna.

Jonatán a szerdai, mindent eldöntő – az itt elért eredmények duplázódtak – futamban többször vezette is a mezőnyt, az utolsó szakaszra harmadikként fordult, és tartva a pozícióját ért célba.

Az éremfutamot eredetileg keddre írták ki, de a gyenge szél miatt halasztották a verseny. Szerdán sem volt igazán erős a szél, első le is fújták a futamot, sőt, a Balatonfüredi Yacht Club 26 éves vitorlázóját még egy borulás is hátráltatta.

Vadnai Jonatán a párizsi olimpián pontszerző 4. lett, ezzel az ILCA 7-es hajóosztályban sporttörténelmet írt; az éremfutamban egyedül ő érkezett tenger nélküli ország képviselőjeként. Jonatán edzője ezúttal a riói és tokiói olimpikon bátyja, Benjamin. A versenyt az ausztrál Matt Wearn nyerte meg.

0807 Parizs24 Cs G 5021
MVSZ/Cserta Gábor

Vitorlázóink számára befejeződött a 2024-es olimpia.

A hajóosztály – régi nevén Laser – az atlantai olimpián került első ízben az ötkarikás játékok programjába, azóta is az egyik legnépszerűbb osztály.

Eredmények, ILCA 7:

1. Matt Wearn (Ausztrália) 40 pont
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. Vadnai Jonatán 84

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.