Majthényiék kilencedszer világbajnokok

Vitorlás világversenyekkel csábít Balatonföldvár

2013. 05. 18.
Megosztás

Balatonföldvár a magyar vitorlássport idei fővárosa - ezzel a mottóval tartottak pénteken sajtótájékoztatót a Somogy megyei településen a szezon két hazai rendezésű világversenyéről, a Repülőhollandi-világbajnokságról és az Optimist Európa-bajnokságról.

Május 24. és június 1. között, 1996 és 2005 után harmadik alkalommal rendezik meg Balatonföldváron a Repülőhollandi-vb-t. A vb-re 19 nemzet 85 egysége nevezett a világ minden tájáról, a fő esélyesnek a címvédő Majthényi Szabolcs, Domokos András (a képen) párost tartják a szakemberek. A Balatonföldvári Spartacus SE kettőse tizedik vb-aranyérméért száll harcba úgy, hogy saját közönsége előtt még egyszer sem jutott el az első helyig (mindkétszer ezüstérmet nyert).

"Természetesen célunk az újabb aranyérem megszerzése, de tudjuk, hogy hazai környezetben nem lesz könnyű a dolgunk." - fogalmazott Majthényi Szabolcs.
- Nemcsak a versenyzésre kell összpontosítanunk, hanem szervezési feladataink is lesznek, és a versenyzőtársak is minket találnak majd meg, ha bármiben segítségre szorulnak. Mi szívesen segítünk, és azt valljuk, az dönt majd, hogy ki milyen szellemi állapotban áll oda a rajthoz. Jól ismerjük a Balatont, de a szél mindig kiszámíthatatlan errefelé."

REPÜLŐHOLLANDI VILÁGBAJNOKSÁG

A hajóosztályban felnőtt – elsősorban Németországban – egy fiatal, eredményes hollandis generáció, különleges izgalmat ígér tehát ez a világbajnokság a hazai szurkolók, tévénézők számára: vajon itthon marad-e a világbajnoki trófea, a súlyos ezüstkupa és az ezüst sombrero?

A világbajnokságra eddig 19 nemzet 85 hajója nevezett.

Három korábbi világbajnok lesz jelen: a dán Bojsen-Moeller testvérpár olimpiai aranyat és bronzot is nyert, 2005-ben éppen a balatonon szereztek világbajnoki aranyat; a holland Enno Kramer - Ard Geelkerken páros hazai vizeken nyert, míg az idei házigazda, a Majthényi Szabolcs – Domokos András kettős kilencszer volt – eddig – világelső.

Az esélyesek között tartják számon a legjobb német és holland egységeket is. A német Stefan Beichl - Bene Wiedemann páros tavaly német bajnok volt, a Kay-Uwe Lüdtke – Kai Schäfers kettős pedig a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerzett.

Négy huszonéves kormányos lesz a mezőnyben, közülük az olasz Nicola és Francesco Vespasiani testvérpár rendkívül tehetséges és jó vitorlázók, a tavalyi világbajnokságon negyedikek lettek.

A hazai repülőhollandisok közül a Majthényi-Domokos páros mellett Süli Andrásnak és Papp Dávidnak, (tavalyi EB és VB 10.) és a Kardos Antal – dr.Polgár Csaba kettősnek (tavalyi Eb 11.) van a legfrissebb nemzetközi rutinja, de a Ziegler – dr. hajtó illetve a Gáborjáni Szabó – Argay páros is szerezhet kellemes meglepetést.

Hét hölgy van a nevezési listán, egy komplett női páros, a holland Tanja Heijink és Pia Matscheroth, ezenkívül három kormányos (egy angol, egy cseh, egy német) és két manschaft (mindkettő német).

Tekintélyes az orosz flotta 6 hajóval, pár éve egy orosz testvérpár elhatározta, hogy feléleszti a hollandizás műfaját Moszkva környékén. Nemcsak a régi hajóikat újították fe, hanem jó karban lévőket is vásároltak Európa különböző pontjain, azóta komoly bajnokságokat rendeznek.

Technikai szempontból egy új építésű, Planatech gyártású hajó bemutatkozása lesz érdekes. A cég tavaly készítette el első két hajóját. Az osztályelőírások tűréshatárait kihasználva újratervezték a hajót, számítógépes programok segítségével tökéletesen szimmetrikus hajótestet alkottak, a súlypontot úgy alakítva, hogy a hajó sebessége a hullámokon maximális legyen.

Az új hajót Majthényi Szabolcs is tesztelte tavaly. Balatonföldváron ezt az új hajót Alberto Barenghi, az IFDCO (Nemzetközi Repülő Hollandi Szövetség) elnöke fogja kormányozni.

A fényképes nevezési lista megtalálható a facebookon.

Versenyprogram: 9 futam, megcélozva körülbelül a 90 perces futamidő.
Május 24-25-26. felmérés, nevezés
Május 27- június 1. versenynapok

WINDOWS OPTIMIST EURÓPA-BAJNOKSÁG

A szezon másik nagy versenyének, a Windows Optimist Eb-nek június 29. és július 7. között ad otthont Balatonföldvár. Az utánpótláskorúak népszerű hajóosztályában várhatóan 250 versenyző méri majd össze ügyességét. A település polgármestere, Holovits Huba elmondta: Balatonföldvár története összeforrt a magyar vitorlássport történetével, így természetes, hogy a helyi önkormányzat mindenben segíti a két rendezvényt. A földváriak arra is odafigyelnek, hogy a helyi fiatalok ingyenes képzéseken sajátítsák el a sportág alapjait.

Az eseményen 250 hajó részvétele várható. A családtagok, kísérők, edzők elszállásolása, a verseny megszervezése páratlan logisztikai feladat, amelyben Balatonföldvár városára is számíthat a klub. A sikerre garancia, hogy az EB fő szervezője a kilencszeres repülőhollandi világbajnok, az SVE vitorlázója, Majthényi Szabolcs.

Óriási az érdeklődés: eddig 5 földrészről 37 ország versenyzői neveztek!

A rendező Spartacus Vitorlás Egyletet is meglepte a korai roham: a nagy európai vitorlás nemzetek mellett egyebek közt Kanada, Brazília, Japán és az Egyesült Államok csapata is leadta végleges nevezését, országonként átlagosan 6-7 versenyzővel.

A kontinensviadal nyílt, gyakorlatilag világbajnoksági mezőny látogat majd el a magyar tengerre.

Az eseményen – már az eddigi nevezések ismeretében – mintegy 40 nemzet, összesen 250 hajó részvétele várható. Minek köszönhető ez az óriási érdeklődés? Egyértelműen a hajóosztály nemzetközi népszerűségének. A 16 év alatti vitorlázók számára ez „a hajó”, amelyben kisgyerek koruk óta vitorlázva korosztályuk legjobbjaival versenyezhetnek az egész világon. A statisztika is beszédes: több mint 100 országban körülbelül 150 ezer hajót tartanak nyilván, az Optimist a leggyorsabban fejlődő vitorlás hajóosztály. Elég biztonságos és egyszerű egy nyolcéves gyereknek, de kihívást jelent akár egy tizenöt évesnek is.

A 2.31 méter hosszú és 1.13 méter széles kishajó súlya mindössze 35 kilogramm, akár egy autó csomagtartóján is könnyen elszállítható. Az építési előírások roppant szigorúak: mindössze két milliméteres lehet az építési pontatlanság, szigorúan kötött a meglehetősen egyszerű felszerelés, azaz a veretezés. Így sikerül viszonylag alacsonyan tartani a hajó árát, és ami ezen túl a legfontosabb: így garantálható a hajók tökéletes azonossága. Azaz a versenypályán nem a szülők pénztárcája dönt, hanem a vitorlástudás.

Sokatmondó adat: a legutóbbi, londoni olimpia vitorlás résztvevőinek több mint a fele Optimistben kezdte sikeres pályafutását.

A családtagok, kísérők, edzők elszállásolása, a verseny megszervezése hatalmas feladat, amelyben Balatonföldvár városára is számíthat a klub.

Idén a Magyar Vitorlás Szövetség egyik, és a Windows Optimist EB fő támogatója a világ legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató cége, a Microsoft.
Papp István, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: „a Microsoft számára különösen fontos a fiatal tehetségek támogatása, YouthSpark programunk keretén belül az egész világon azon dolgozunk, hogy legyen szó fiatal programozókról, szoftverfejlesztőkről vagy vitorlázókról, életkezdésüket, karrierjük kibontakozását segítsük. Hiszünk a versenyek erejében, hiszen nekünk is számos olyan kezdeményezésünk van, ahol diákok vagy startupok, nemrég alapított cégek mérhetik össze tudásukat. Bízom benne, hogy az EB-n nemcsak látványos küzdelmeknek, hanem néhány ifjú magyar tehetség feltűnésének is szemtanúi lehetünk.”

A Windows Optimist EB-t egyebek között egy speciális távközlési szolgáltatással támogatja a Vodafone. Minden versenyhajót nyomkövető rendszerrel kell felszerelni, az ehhez szükséges adatátvitelt biztosítja a Vodafone.

(Forrás: MTI, sailing.hu)