20240723 012 PARIS 2024 003 vitorlazas

Vitorlás-paradicsomban a magyarok az olimpia központjától mintegy 800 km-re

2024. 07. 23.
Megosztás

Párizstól közel 800 kilométerre egy újszerű, minden igényt kielégítő kikötő várja a párizsi olimpia vitorlásversenyeire érkezőket a marseille-i öbölben. A magyarok már korábban belakták a dél-franciaországi kikötőváros pazar szépségű, korszerűen ellátott létesítményeit, megismerve a tengeri versenypálya minden egyes körülményét.

20240723 027 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

A párizsi olimpián nem egyedi, hogy jelentős távolságok vannak egyes sportági helyszínek között, noha a játékok központja a francia főváros. Más településen mérkőznek a sportlövők, a szörfözők, de néhány kézilabda- és labdarúgó-mérkőzést is a város határain kívül rendeznek.

A vitorlásokhoz közúton és a híres gyorsvonattal, a TGV-vel is el lehet utazni; míg közúton 7-8 órás, addig a zárt vágányon két-háromszáz kilométeres sebesség mellett három és fél – négy óra alatt el lehet jutni; repülővel és közúton akár Nizzából is lehet közelíteni.

1000003254
MOB-Média

Marseille-ben az ILCA hajóosztályban a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária és a tokiói olimpián Vadnai Benjamin edzőjeként kint tartózkodó Vadnai Jonatán indul. A hajóosztály – régi nevén Laser – az atlantai olimpián került első ízben az ötkarikás játékok programjába, azóta is az egyik legnépszerűbb osztály.

20240723 007 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

A két magyar vitorlázó jövő csütörtökön kezdi meg a versenyzést, a végső helyezések az éremfutamban dőlnek el, ha az időjárás is engedi, várhatóan augusztus 6-án.

Mári kedden indult Ferihegyről, majd csatlakozott a marseille-i különítményhez, Jonatán és edző-bátyja már több napja kint tartózkodik Franciaország legnagyobb tengerparti városában. Pontosabban mindannyian vissza-visszatérő vendégek Marseille-be, hiszen hónapokkal korábban kiépítették a maguk bázisát. Már évek óta a második otthonuk, májusban „tábort vertek” a mediterrán városban, hogy minél többször tesztelhessék a vizet, a különböző irányból fújó szelet, az áramlatokat, a hullámzást, a szárazföld befolyásoló tényezőit, a körülményeket. Csupán néhány napra „ugrottak” el néhány versenyre, vagy haza, a Balatonra vagy a fővárosba.

20240723 002 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

„Néhány napja kaptam meg a versenyhajót, meg vagyok elégedve a technikával. A hajók és a vitorlák nagyon hasonlóak, igen szigorú szabályok szerint mérik fel őket. Néhány nap nem lenne elég idő arra, hogy mindenféle szélviszony és hullámzás közepette kiismerjük a helyszínt, begyakoroljuk a beállításokat, ezért már évek óta visszatérünk az olimpiai versenyhelyszínre. Ez egy trükkös hely, egy nagy öböl, aminek a szájában van egy sziget, ami befolyásolja a szél irányát, ami forgolódik, illetve az öbölszájban be tudnak fordulni a tengeri hullámok, ezért adódhat, hogy nem a szél irányából érkeznek azok, akár negyven fokkal eltérhetnek, ez technikai kihívást jelent” – magyarázta Jonatán.

20240723 050 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportoló a MOB médiacsapatának látogatásakor beszélt arról is, hogy érződik a komoly médiaérdeklődés, ami nem minden versenyen van még jelen. „A kiemelt médiajelenlét is motivációt ad. A közvetítés, a helikopteres felvétel mellett minden hajóban kis kamera lesz felszerelve, és emellett nem túl erős szél esetében még drónt is bevetnek.”

20240723 018 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

A korábbi ifjúsági olimpikon a távolságról is elmondta véleményét. „A vitorlásoknál megszokott, hogy a többi sportág olimpikonjaitól külön laknak, térben messzebb versenyeznek. Tokióban is így volt, hiszen nem minden olimpiát rendeznek közvetlen tengerpart mellett, így adódhat a nagyobb távolság, mint most például a közel 800 kilométer, de a szörfösök például Tahiti szigetén mérkőznek meg. Biztos jó hangulata van a központi olimpiai falunak most Párizsban, de elmondhatom, hogy itt is minden rendben van, jó a légkör; talán nekünk egy kicsit nyugalmasabb, mert jóval kevesebben vagyunk.”

20240723 024 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

„Legfontosabb, hogy amit az évek alatt kifejlesztettünk, azt a technikát alkalmazzuk a versenyen, és ne most dobjunk be valami újat, ne most kísérletezzünk. Szeretném a legjobb tudásomat kihozni, jó stratégiai döntéseket hozni, ha ez megvan, elégedett leszek” – mondta az edzés végén az Európa-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán.

Az olimpián a magyar vitorlásokat – a nemzetközi szövetség felkérése alapján – egy versenybíró is kiegészíti Böröcz Bence személyében. A szakember a londoni olimpia évében kapott a nemzetközi szövetségtől (World Sailing) nemzetközi versenybírói kinevezést, a tokiói olimpián vezető versenybíró volt, a párizsi olimpia marseille-i vitorlásversenyeinek második hetében – épp a magyar érdekeltségű futamok idején – az ILCA osztályok versenyein lesz az egyik vezető versenybíró.

20240723 049 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi-kertben és az olimpia végéig folyamatosan nyitva tart. Ide kilátogatnak majd korábbi olimpikonok, illetve a Párizsból hazatérő sportolók közül is jó néhány. A szurkolói klub színpadán az interjúkat Léderer Ákos és Fazekas Erzsébet készíti.