Vívó Eb: negyedik a női kardválogatott

Vívó Eb: negyedik a női kardválogatott

2014. 06. 14.
Megosztás

A strasbourgi Európa-bajnokság újabb versenynapján értékes helyezéseket értek el válogatottjaink. Női kardcsapatunk (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) a negyedik, férfi tőrcsapatunk (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf) a hetedik helyen végzett.

Az Európa-bajnokság előtt írtuk: férfi tőrben minden apró jelet, apró haladást meg kell becsülni! Örömmel állíthatjuk, kaptunk jelet, és vettük is. Németh András egyéniben hajszál választotta el egy értékes eredménytől, a pénteki csapatversenyen pedig végre ismét örülhettünk felnőtt férfi tőrversenyen. A nyolcaddöntőben ugyanis a valamivel esélyesebbnek számító ukránokat tulajdonképpen simán vertük 45:37-re!

Külön értéket adott a győzelemnek, hogy két junior, a 19 éves Németh András és a 18 esztendős Dósa Dani oroszlánrészt vállalt a sikerből, míg Szabados Gábor a tapasztalat mellett talán a legfontosabb asszót tette a kalapba, 21:25-ös állásnál fordított 30:27-re! Ezt követően a két fiatal 40:30-ra növelte az előnyt, majd Gábor feltette az i-re a pontot.

A folytatással kapcsolatosan nem voltak, és nem is lehettek hiú ábrándjaink. Legalábbis a negyeddöntőben semmi esetre sem. Az ellenfél ugyanis a világbajnok olasz válogatott volt. A 45:21-ből semmiféle következtetést nem szabad levonni, legfeljebb annyit, hogy az olaszok más szintet képviselnek. A „még” szócskát pedig szeretnénk hozzátenni… „Még” a németek is jobbak nálunk, de azért itt annyit már sikerült elérnünk, hogy az első kör után a két junior révén előnnyel fordultunk. Aztán az ellenfél fordított, és a végén biztosan 45:34-re húzták be a németek a helyosztót. Maradt azonban még egy lehetőség a hetedik helyért, és Csehország ellen korántsem tűnt lehetetlennek az újabb skalp. És a mieink profi indián módjára skalpoltak. A cseh abszolút egyemberes csapat, ugyanakkor az az egy, Choupenitch, junior Európa-bajnok, sőt, nem is egy felnőtt Világkupa-döntője van. Meg is nyerte az első asszóját 5:0-ra, azonban rögtön a következőben Szabados Gábor egy 10:3-mal átvette a vezetést, és azt többé már nem is engedtük ki a kezünkből. Bőven belefért, hogy Choupenitch +10-zel zárjon, társait okos és jó vívással biztosan vertük. A vége 45:37 lett, és ez az Európa-bajnoki hetedik helyezés a fegyvernem legjobb szereplése az utóbbi évek világversenyein – ráadásul két juniorral a kvartettben. Igenis van fény az alagút végén!

Női kardozóink abból a szempontból egyszerűbb helyzetben voltak a férfi tőrözőknél, hogy nekik a nyolcba jutásért nem kellett vívniuk. Abból a szempontból viszont sokkal nehezebbe, hogy velük szemben jóval magasabb voltak az elvárások – elvégre a távlati cél a riói olimpiára történő kijutás. Ennek megfelelően a világranglistán nálunk előrébb rangsorolt lengyelek elleni negyeddöntőben nagy volt a tét. A mérkőzés jobban nem is kezdődhetett volna. Az Annák (a továbbiaknak Nusi és Panka…), Várhelyi és Márton 10:2-es előnyt hoztak össze. A különbség lassan-lassan csökkent, a hetedik asszóban viszont Nusi húga, Várhelyi Kata teljesített nagyszerűen, és ezzel 35:29-re ismét megnyugtatóan elhúztunk. Csakhogy következett az első, és egyetlen hullámvölgy, Nusi vereséget szenvedett, így 40:39-nél kezdődhetett az utolsó asszó Panka és a lengyel Szocha között. Aki mellesleg a világranglistán ugyanúgy Panka előtt szerepel, miként a lengyel csapat a magyar előtt. 19 éves tehetségünk azonban a nagy tét ellenére nem roppant meg, nagyszerű akciókkal tartotta az előnyét, majd 44:43-nál megelőzte a lengyelt, és mar ünnepelhetett is Gárdos Gábor fegyvernemi vezető csapata.

Az elődöntőben még nagyobb, hatalmas falat következett, a világranglistát vezető orosz válogatott személyében. Az első két asszó után 10:6-ra vezettünk, köszönhetően Márton Pankának és Várhelyi Katának. Utána viszont sokáig nem nyertünk asszót. Sajnos, Nusinak és Garam Nórának nem ment a klasszis oroszokkal szemben, és hiába vívott az utolsó csörtében káprázatosan Panka, 29:40-ről fordítani gyakorlatilag lehetetlen, a vége 41:45 lett. A bronzéremért Ukrajna következett. A világranglista másodikja, soraiban a fegyvernem legnagyobbjával, a világ- és Európa-bajnok Harlannal... A meccs kísértetiesen hasonlított az elődöntőre. Az elején 10:7-re még mi vezettünk, utána viszont következett a fordulat, és mire Márton Anna bekötött az utolsó csörtéjére Harlan ellen, már 40:32 volt az állás oda. A vége 39:45 lett, és egy rendkívül értékes negyedik helyezés, amely jó előjel a kazanyi világbajnokság előtt. Külön említést érdemel Márton Panka szenzációs vívása. Az elődöntőben és a bronzderbin a világ két legjobb csapata ellen +18-at szorgoskodott össze! És mindezt 19 évesen. Úgyhogy korántsem látjuk sötétnek a jövőt…

A strasbourgi Európa-bajnokság szombaton a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyeivel fejeződik be.

Eredmények.

Férfi tőrcsapat Európa-bajnokság, 14 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:37 (Németh +10, Szabados G. +5, Dósa +4, Szabados K. -11).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 21:45 (Szabados G. -6, Dósa -7, Németh -11).
Lengyelország-Németország 45-35
Oroszország-Nagy-Britannia 45-42
Franciaország - Csehország 45-27
Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 34:45 (Németh -1, Dósa -3, Szabados G. -7)
A 7. helyért: Magyarország-Csehország 45:38 (Szabados G. +6, Németh +2, Dósa -1).
Elődöntő: Olaszország-Lengyelország 45-39
Franciaország-Oroszország 45-35
3. helyért: Oroszország- Lengyelország 45-28
Döntő: Franciaország-Olaszország 45-41
Végeredmény, Európa-bajnok: Franciaország (Erwann Le Pechoux, Enzo Lefort, Julien Mertine, Vincent Simon), 2.Olaszország (Andrea Baldini, Andrea Cassarà, Valerio Aspromonte, Giorgio Avola), 3.Oroszország (Alexei Cheremisinov, Dmitry Rigin, Timur Safin, Renal Ganeev), 4.Lengyelország,5.Németország, 6.Nagy-Britannia, 7. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf), 8. Csehország

Női kardcsapat Európa-bajnokság, 9 induló.
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:43 (Várhelyi K. +2, Márton +2, Várhelyi A. -2)
Oroszország-Németország 45-32
Franciaország-Olaszorszég 45-40
Ukrajna-Spanyolország 45-43
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 41:45 (Márton +9, Várhelyi K. -1, Garam -6, Várhelyi A. -6).
Franciaország-Ukrajna 45-30
A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna 39:45 (Márton +9, Várhelyi K. -7, Várhelyi A. -8)
Döntő: Oroszország-Franciaország 45-43
Végeredmény, Eb: Oroszország (Dina Galiakbarov, Ekaterina Dyachenko, Yana Egorian, Sofya Velikaya), 2.Franciaország (Cécilia Berder, Charlotte Lembach, Saoussen Boudiaf, Manon Brunet), 3.Ukrajna (Olga Kharlan, Olga Zhovnir, Olena Voronina, Galina Pundyk),4. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata), 5.Lengyelország, 6.Olaszország, 7.Spanyolország, 8.Németország

(Forrás: hunfencing.hu)