Parasport, vívó vb: Osváth Richárd ezüstérmes!

Parasport, vívó vb: Osváth Richárd ezüstérmes!

2013. 08. 10.
Megosztás

Az ötödik napig kellett várni az első magyar döntősre a Budapesten zajló MOL Vívó Világbajnokságon. Osváth Richárd a kerekesszékes tőrözők között az A kategóriában ezüstérmet szerzett, miután 15:7-re kikapott a kínai Ruyi Yetől a SYMA Csarnokban.

Az A sérültségi kategóriában induló paralimpiai bronzérmes vívónk a selejtezőt négy győzelemmel és egy vereséggel zárta, a 16 közé jutásért és a nyolcaddöntőben is egy-egy hongkongi ellenfelet múlt felül magabiztosan 15-4-re, illetve 15-9-re. A négy közé jutásért francia riválisánál 15-8-ra, az elődöntőben kínai vetélytársánál 15-4-re bizonyult jobbnak.
A fináléban egy újabb kínai vívó következett, a londoni paralimpia aranyérmese végig vezetett a Osváth Richárd ellen, és végül 15-7-re nyert.

Nyilatkozatok
Osváth Richárd:
“Boldog vagyok, nem valószínű, hogy ilyen lehetőség adódik még az életben, hogy ekkora csarnokban, hazai közönség előtt az aranyért vívhatok. Csodálatosak voltak a szurkolók is, kicsit sajnálom, hogy ez az ezüst nem csillog szebben. Ott ment el az asszó, amikor bemozdultam, és megintett a bíró, de nagyon örülök az eredménynek. Remélem, a lányoknak is lendületet ad a csapatversenyekre ez az eredmény!”

Újságírói kérdésre válaszolva vívónk elmondta, a szervezés körüli problémák minden vívót egyformán zavartak, nem gondolná, hogy ezért nem nyert a döntőben.

„Délelőtt nem volt kellemes, amikor a melegítés után nem kezdődött el a verseny, mert a zsűri sztrájkot helyezett kilátásba, és végül kétszer kellett melegítenünk a csúszás miatt – hangsúlyozta a vívó. – Ez viszont mindenkit egyformán érintett. A döntőben nem izgultam a sok néző előtt, feldobott a hangulat, de ellenfelem jobb volt nálam, megérdemelten nyert. A paralimpiai bajnok vert meg, tehát nem egy ismeretlen vívó győzött le.”

A nap többi magyar résztvevője közül ugyanebben a fegyvernemben Mató Gyula a 17., Juhász Tamás a 19. helyen végzett. A női kardozóknál Hajmási Éva 11.-ként zárt.
A vb-n szombaton kezdődnek a csapatversenyek, a magyarok a női tőrözők versenyében vesznek részt.

(Forrás: Bernau Péter)