Vívó vb: Tizenkettedikként zárt a női tőrcsapat

Vívó vb: Tizenkettedikként zárt a női tőrcsapat

2014. 07. 23.
Megosztás

Csöndesebb napon vagyunk túl a kazanyi világbajnokságon. A keddi versenynapon egyedül a női tőrcsapat volt érintett, amely a csalódást jelentő tizenkettedik helyen végzett.

A tőrcsapatok versenye, és a párbajtőrcsapatok selejtezője jelentette az utolsó előtti napot a kazanyi világbajnokságon. Pontosabban magyar szempontból csak a női tőrcsapatok versenyéről beszélhettünk kedden, mivel a férfiak egy nappal korábban a 16 közé jutásért 45:27-es vereséget szenvedtek Hongkong válogatottjától.

Azt tudtuk, hogy a mi szempontunkból a legfontosabb mérkőzésre a kora reggeli órákban kerül sor. Mivel világranglista tízes a magyar válogatott, a nyolcaddöntő volt az, ami számunkra igazi értékmérőnek számított. Ehhez képest - mármint a tizedik helyhez… - kaphattunk volna kellemetlenebb ellenfelet is a kínai válogatottnál. Legalábbis azt hittük. Aztán a látottak alapján úgy tűnt, inkább mi voltunk kellemes ellenfelei az ázsiaiaknak, mint fordítva. Pedig ebben a szezonban háromszor találkozott a két válogatott, és ebből kétszer biztosan mi nyertünk 45:34-re, illetve 40:29-re.

Ezúttal viszont egyetlen alkalommal vezetett a mérkőzésen csapatunk, az első asszó után, amikor Kreiss Fanny 5:2-re győzött. Ezt viszont követte egy 0:4 (Knapek Edina), 5:6 (Varga Gabi), 2:5 (Kreiss), 4:8 (Varga), 2:5 (Knapek)-ös sorozat, ami azt jelentette, hogy két kör után jelentős előnnyel, 18:30-ra elhúzott Kína. A különbség hatalmasnak tűnt, de becsületére legyen mondva a mieinknek, nem adták fel, előbb Varga Gabi zárkózott egy 7:3-mal, majd Kreiss Fanny egy 7:4-gyel. Az utolsó asszó így 32:37-tel kezdődött, azaz felcsillant a remény, de rögtön el is halványult. Edina is mindent megpróbált, de neki ezen a meccsen nem ment a vívás, nem mutatkozott valós esély a fordításra.

Kesergésre sok idő nem maradt, következtek a mérkőzések a 9-16. helyért, és ha nem akartunk még rosszabb helyzetbe kerülni a világranglistán, akkor hozni kellett néhány kötelező győzelmet. Az elsőt Venezuela ellen. Az még sikerült is. Néhány szoros asszó után abszolút simán. A folytatás viszont ismét nem jól alakult. Előbb az ukránok ellen úgy szenvedtünk vereséget, hogy egyszer sem vezettünk a mérkőzésen, majd Kanada ellen egyetlen tussal kapott ki a válogatott, és ezzel végül a tizenkettedik helyen végeztek.

Kreiss Gábor, fegyvernemi vezetőedző:
"A szezon során legutóbb Lengyelország és Kína ellen is biztosan nyertünk. Aztán az Eb-n a lengyelektől, most a kínaiaktól kaptunk ki viszonylag simán. Ez nagy csalódás, el kell gondolkoznunk azon, hogy milyen úton haladunk tovább."

A nap krónikájához tartozik, hogy a párbajtőrcsapatok nagy létszáma okán a 16 közé jutásért pástra szólították a magyarokat is. A hölgyek ellenfele, Panama azonban nem jelent meg, mint kiderült, egyetlen versenyzőjük van itt, így mérkőzés nélkül jutottunk tovább. A szerdai nyolcaddöntőben Brazília lesz az ellenfél. A világbajnoki címvédő férfi párbajtőrcsapatnak kedden jutott dél-amerikai ellenfél, méghozzá a 16 közé jutásért Chile. A bemelegítésnak vagy edzésnek megtette kitétel tökéletesen megfelelt a találkozóra, szerdán jöhet a nyolcaddöntő a spanyolok ellen. Az már közel sem ígérkezik ilyen egyszerűnek, elvégre a júniusi Eb ezüstérmeséről beszélünk. Igaz, a mieink meg világbajnoki aranyérmesek!

Eredmények.

Női tőrcsapat világbajnokság, 18 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 39:45 (Kreiss +3, Varga G. -1, Knapek -8).
A 9-16. helyért: Magyarország-Venezuela 45:28 (Jeszenszky +8, Kreiss +6, Varga +3)
A 9-12. helyért: Magyarország-Ukrajna 35:45 (Kreiss -1, Knapek -2, Varga -3, Jeszenszky -4).
A 11. helyért: Magyarország-Kanada 44:45 (Jeszenszky +6, Knapek +1, Kreiss -2, Varga -6).
Végeredmény: 1. Olaszország (BATINI Martina, DI FRANCISCA Elisa, ERRIGO Arianna, VEZZALI Valentina), 2. Oroszország ((BIRYUKOVA Yulia, DERIGLAZOVA Inna, KOROBEYNIKOVA Larisa, YAKOVLEVA Diana), 3. Franciaország (GEBET Gaelle, GUYART Astrid, MAITREJEAN Corinne, THIBUS Ysaora), 4. Korea, 5. Németorszűág, 6. Kína, 7. Egyesült Államok, 8. Lengyelország …12. Magyarország (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Gabriella).


Férfi tőrcsapat világbajnokság, 26 induló.
Végeredmény: 1. Franciaország (LE PECHOUX Erwan, LEFORT Enzo, MERTINE Julien, SIMON Vincent), 2. Kína (CHEN Haiwei, LEI Sheng, MA Jianfei, SHI Jialuo), 3. Olaszország ((ASPROMONTE Valerio, AVOLA Giorgio, BALDINI Andrea, CASSARA Andrea), 4. Oroszország, 5. Egyesült Államok, 6. Korea, 7. Németország, 8. Nagy-Britannia,…20. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf).

Férfi párbajtőrcsapat-világbajnokság, 36 induló.
A 16 közé jutásért: Magyarország-Chile 45:21 (Imre +12, Boczkó +7, Rédli +4, Somfai +1).

(Forrás: hunfencing.hu)