Vívók, vízilabdázók, úszók – a Magyar Csapat közel fele elindult Rióba!

Vívók, vízilabdázók, úszók – a Magyar Csapat közel fele elindult Rióba!

2016. 07. 30.
Megosztás


Szombaton több mint 70 olimpikon indult el Rio de Janeiróba, a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok helyszínére.

Nyolc óra után néhány perccel gördült ki az első busz a Syma csarnoktól az olimpikonok és edzőik egy csoportjával a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd azt további három követte – az utaztatást a HOMM, a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos földi szállítója végezte. Szombat reggel elindult Rióba 2-2 ökölvívó, szörföző és vívó, 3-3 asztaliteniszező, evezős és vitorlázó, 8 sportlövő, továbbá a két 13 fős vízilabdacsapat és az úszók, utóbbiak 33-an. A teniszező Babos Tímea Ferihegyen csatlakozott. A sportolókkal tartanak edzőik is. A MOB partnere, a TENSI chartert szervezett - először Budapest és Rio közöttt -, a gép 12 óra után szállt fel. A csapat magyar idő szerint vasárnap hajnalban fog landolni a brazil metropoliszban.

„Nagy izgalommal indulok a negyedik olimpiámra. A tervezett munkát elvégeztem és csak úgy, mint az előző 3 alkalommal, elsődleges cél, hogy a 200 méter döntőjében ott legyek. Ha ez megvan, utána bármi megtörténhet" - fogalmazott a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel.

Testvére, Gyurta Gergely izgatott, még nem járt Rióban. „Santosban világkupán már versenyeztem, még 2012-ben, de Rio új lesz nekem. Titkon azt remélem, hogy 400 vegyesen bejutok a döntőbe és majd elmondhatom, hogy a világ legjobb nyolc versenyzője között vagyok...”

„Kíváncsian várom az olimpiát, és nagyon érdekel az, hogy mennyiben különbözik a felnőtt az ifjúsági olimpiától. Amikor kint voltunk az elő-olimpián, akkor nem éreztem azt a hangulatot mint 2012-ben a Londont megelőző világkupán. Bízom benne, hogy ezen sikerült azóta változtatni a szervezőknek, es hogy méltó es megtisztelő helyszín lesz Rio, az olimpia es a sportolok szamara” - mondta Péni István ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő.

Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: „Tartom, amit korábban mondtam: éremért utazunk Rióba. A felkészülésünk jól sikerült, bízom a csapatban, bízom ezekben a fiúkban. Kint még lesz néhány napunk az utolsó simításokat elvégezni, aztán kezdődhet az olimpia.”

Varga Dániel, a férfi vízilabda-válogatott pekingi olimpiai bajnoka: „Nem címvédőként utazunk, amire elég rég volt példa, de természetesen azért harcolunk majd, hogy visszahódítsuk a címet. Tudjuk, kik a legnagyobb riválisok, noha egy olimpián senkit sem szabad leírni. Fontos, persze hogy fontos a szerbek elleni nyitómeccs, de alakuljon bárhogy, messzemenő következtetéseket biztosan nem lehet majd levonni, hiszen úgy is minden az utolsó három mérkőzésen dől el. Addigra kell százszázalékos állapotba kerülni.”

Kis Gábor, a férfi vízilabda-válogatott pekingi olimpiai bajnoka: „Vártam már az indulás pillanatát, hiszen ezért tértem vissza a válogatottba. Jó újra a legjobbak között, jó csapat tagja lehetek. Szeretném újra átélni azt, amit Pekingben már átéreztem, csak így érdemes nekivágni az egésznek. Az olimpia hangulata mindig más, mint egy világverseny, favoritról leginkább ezért nem beszélnék.”

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: „Pont olyan állapotban utazunk az olimpiára, mint amennyire elterveztük a nyár elején. Mindez azt jeleni, hogy a felkészülésünk nem csak hosszú, hanem kimondottan értékes volt. A januári Európa-bajnoki aranyunk óta érezhetően megnőtt a presztízsünk, nyugodtan mondhatom, az egyik éremvárományosok vagyunk. Persze a nagy dolgok nem szóban, hanem a medencében dőlnek el, ráadásul mi a dobogó tetejére szeretnénk állni, ez a célunk. Aztán hogy mindez sikerült vagy sem, kiderül. Az Egyesült Államok csapata kiemelkedik, de nem verhetetlen. Nyugodt vagyok, a lányok is nyugodtak, bízunk a legjobbakban.”

Bujka Barbara, a női vízilabda-válogatott Európa-bajnok centere: „Eljött az idő végre, sokat, nagyon sokat dolgoztunk ezért. Nem csinálunk titkot: a legfényesebb érmet akarjuk Rióban megszerezni! Az Európa-bajnokság megnyerése óta tudjuk, sőt elhiszi mindenki közülünk, képesek is vagyunk a győzelemre. Így éljünk a mindennapjainkat, még a ritka szabadidőnkben is ez mozgatott bennünket. Ezért jó a csapatunk, ezt majd bizonyítjuk a szurkolóinknak is!”

Takács Orsolya, a női vízilabda-válogatott világ- és Európa-bajnok védője: „A harmadik olimpiámra megyek, bízom benne, most már éremmel térek haza. A csapat egységes, a belgrádi Európa-bajnoki siker nyilvánvalóan jót tette az önbizalmunknak, tudjuk, képesek vagyunk bármit elérni.”

„Még nem voltam Brazíliában, sőt, egész Dél-Amerikában nem jártam még. Viszont sok szörfös ismerősöm igen, akik már meséltek Rióról, valamint sok felvételt is láttam. Sok újdonság lesz a versenyen, ami izgalmassá teszi, és remélem, az egy hét elég lesz arra, hogy hozzászokjunk a körülményekhez, és a helyszínen felkészüljek a versenyre” - nyilatkozta Cholnoky Sára szörfös, aki első olimpiáján vesz részt. Hozzátette: nem az olimpiai faluban fognak lakni, és nagyon várta már az utazást.

A magyar küldöttség repülőgépe közel egy órás késéssel indult el Rióba, ahova helyi idő szerint este 20 órakor érkezik.

Augusztus 3-án 1 atléta, 3 vívó és 4 judós utazik, ők hajnali négy órakor indulnak a Symától. Augusztus 4-én szintén reggel nyolc órától indul a Symától 1 tollaslabdázó, 3-3- judós és vívó, valamint 7 atléta. A tizedikei járaton – melyhez 4 órakor indul a busz a Symától – 1-1- súlyemelő és triatlonista, 3 öttusázó, 4 birkózó, 5 atléta és 6 kajak-kenus foglal majd helyet.

Több sportoló, illetve delegáció közvetlenül indul a repülőtérről, illetve külföldről érkezik az olimpia helyszínére. A MOB arra kéri a családtagokat, szurkolókat, kísérőket és újságírókat, hogy ne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren búcsúzzanak a delegációktól, hanem a Syma csarnoknál, ahonnal buszokkal indulnak a csapat tagjai Ferihegyre.

Utazási ajánlatok és belépőjegyek még mindig elérhetőek a Magyar Olimpiai Bizottság támogatójánál, a Tensi utazási irodánál – kattintson ide a részletekért.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)