„Zéró tolerancia a csalókkal szemben!”

„Zéró tolerancia a csalókkal szemben!”

2015. 03. 06.
Megosztás

Szabó Bence a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt feladatának tekinti, hogy fellépjen a dopping ellen, és úgy véli, ezt segíti elő a MOB új doppingellenes szabályzata is. A szervezet főtitkára kiemelte, minden eszközt bevetnek azért, hogy a magyar sportolók kizárólag tiszta eszközökkel érjenek el sikereket, és ennek érdekében a doppingvizsgálatok számát is növelik.

- A MOB vezetői valamennyi fórumon hangsúlyozzák, hogy a riói olimpia közeledtével a szervezet egyre nagyobb szigorral lép fel a doppinggal szemben. Milyen konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében?
- A válogatott kerettag sportolók kiemelt célcsoportnak számítanak a doppingellenőrzéseknél. A nyári EYOF-ra és az Európa Játékokra utazó sportolókat a kiutazást megelőzően ellenőrzi a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO), míg a riói olimpia évében a játékokra kvalifikált versenyzőknek legalább három doppingellenőrzésen kell átesniük. A felvilágosító munka erősítése érdekében az olimpiát megelőzően minden kvalifikált sportolónak részt kell vennie doppingellenes felvilágosító előadáson.

- Hány doppingtesztet végeztek el tavaly és mennyit terveznek az idén?
- A HUNADO a MOB-bal fennálló közbeszerzési szerződés alapján 2014-ben 900 mintavételt végzett, 2015-ben 1100 mintavétel végrehajtására köteles.

- Az elmúlt években a MOB mennyit költött a doppingellenes harcra?
- A 2013-as évben 187,7, a tavalyiban pedig 191,9 millió forintot biztosítottunk doppingellenes tevékenységre, és az idei évben ez az összeg tovább növekszik 223,7 millió forintra. A tendencia is bizonyítja, a MOB elkötelezett a doppingellenes harcban, amelyhez a megfelelő pénzügyi forrásokat is hozzárendeli.

- A MOB elkészítette az új doppingellenes szabályzatát, összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) iránymutatásaival. Ön mit emelne ki belőle?
- Akiről bebizonyosodik, hogy megszegte a MOB doppingellenes szabályzatát, a kiszabott büntetés időtartamára elveszíti jogát a Magyar Olimpiai Bizottság keret- és csapattagságára, akkreditációra és nevezésre, tagságára, illetve elismerésére. Nem élvezi továbbá a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását, ideértve a közvetlen és a közvetett, valamint a pénzbeli és a természetbeni, de vagyoni értékkel bíró támogatást is. Emellett nem tölthet be tisztséget a Magyar Olimpiai Bizottság szervezetében, testületeiben. A MOB ezenfelül felfüggeszti annak a versenyzőnek és sportszakembernek a Gerevich Aladár-sportösztöndíját, akivel szemben doppingvétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt doppingeljárás van folyamatban. A MOB az ösztöndíjat visszavonja, amennyiben a lefolytatott doppingeljárás eredményeként jogerős eltiltást, büntetést szabnak ki, mint ahogy doppingvétséget elkövető szakember nem lehet kiemelt edző.

- Milyen büntetésre számíthatnak azok a szövetségek, melyek nem teljesítik maradéktalanul a doppingellenes kötelezettségeiket?
- Nem kaphat állami támogatást az a sportszövetség és sportegyesület, amely nem tesz eleget a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározott feladatainak. A szövetség doppingellenes feladatai közé tartozik, hogy minden év december 1-jéig köteles elkészíteni doppingellenes tevékenységének következő évre vonatkozó programját. Ezenkívül minden év január 15-éig az előző évi doppingellenes tevékenységéről készített beszámolóját is köteles elkészíteni. A MOB ezen kötelezettségek teljesítését ellenőrzi, és amíg a szövetség ezeknek nem tesz eleget, a MOB nem részesíti támogatásban.

- A MOB hogyan próbálja elérni, hogy mindenkihez eljussanak a szükséges információk a doppingolásról, illetve az az ellen folytatott harcról?
- A Magyar Olimpiai Bizottságnak a látvány-csapatsportok támogatása keretében jóváhagyott sportfejlesztési programjában képzési feladatok megvalósítása is helyet kapott. A képzési programokon belül doppingellenes előadásokat is tartanak a szakértők. A doppingellenes képzések témái között a tiltott teljesítményfokozás elleni harc aktuális információi és a nemzetközi doppingellenes tevékenységre való kitekintés szerepelnek. A MOB munkatársai a doppingellenes konferenciákon rendszeresen előadnak, továbbá a szervezet naprakész tájékoztatást nyújt a doppingellenes tevékenység aktuális információiról honlapján keresztül (www.mob.hu).

- A doppingellenes küzdelem milyen irányba tart nemzetközi szinten?
- A 2015. január 1-től hatályos Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (WADA Szabályzat) alapvető változásokat hozott a doppingellenes tevékenységben. A módosítások fő iránya: a tisztán versenyző sportolók védelme, valamint a tiltott szereket használókkal szemben szigorúbb szabályok bevezetése. Ezeket az iránymutatásokat már a MOB új szabályzatába is beépítettük. Egyvalamiből nem engedünk: zéró tolerancia a csalókkal szemben!

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB)