Antidopping parizs2024 mobszalmaspeter

Antidopping: „Tessék kérdezni, kommunikáljunk!”

2024. 03. 19.
Megosztás

Doppingellenes tájékoztatót tartott a párizsi olimpiára készülő magyar küldöttség tagjainak a játékok megnyitója előtt 129 nappal a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében, annak székházában, a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) képviseletében dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, a MOB Orvosi Bizottságának tagja.

Az előadás címe: Új trendek, jogszabályok a dopping világában, és kihívások a doppingellenes harcban a párizsi olimpiai játékok előtt. A közvetítéshez több mint 490-en csatlakoztak, köztük sportolók, edzők, masszőrök, sportszakemberek; a szakmai fórumon így több mint 500-an vettek részt.

A március 19-ei eseményen személyes részvételre is lehetőség volt, de a hallgatóság jelentős része online módon kapcsolódott a tájékoztatóhoz. A résztvevőket dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója köszöntötte.

A tájékoztatón való egyszeri részvétel – a következő május 29-én várható – az egyik feltétele a MOB közgyűlése által is elfogadott, olimpiai részvételhez, nevezéshez szükséges minimum-követelményeknek. A Magyar Olimpia Bizottság az olimpiai események tekintetében is a tiszta felkészülést és versenyzést támogatja, zéró toleranciát hirdet a tiltott teljesítményfokozás tekintetében.

„Április 18-án hatályba lépnek a párizsi olimpiára vonatkozó doppingellenes szabályok és eljárások. Az olimpiai versenyidőszak 2024. július 19. és augusztus 11. között tart. Versenyidőszakban több tiltott szer szerepel a tiltólistán” – hívta fel a figyelmet az antidopping-csoport vezetője.

Az olimpiák előtt a MOB doppingellenes tájékoztatót szervez a MACS közreműködésével; a részvétel alapfeltétele az olimpiai részvételnek. A kép a tokiói játékok előtt készült.

A MOB az olimpiák előtt doppingellenes tájékoztatót szervez a MACS közreműködésével sportolóknak, edzőknek, sportszakembereknek; a részvétel alapfeltétele az olimpiai indulásnak. A kép a tokiói játékok előtt készült, az előadó – korábban is – dr. Tiszeker Ágnes.

MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Tiszeker Ágnes a március 19-ei találkozón prezentációjában áttekintette az aktualitásokat, irányelveket, doppingvétségeket, a versenysportra vonatkozó doppingellenes irányvonalakat. Számos konkrét, ismert példát említve beszélt a biológiai útlevélről, a tiltólistáról, a holléti információkról és vétségekről, az ellenőrökkel és szervezetekkel való együttműködésről, az adminisztrációs hibákról, a mellékhatásokról, az EPO veszélyeiről, az egészségügyi kockázatokról (trombózis, embólia, infarktus), a (vér)mintavételekről, a WADA Kódexről, az eltiltásokról, szankciókról, az objektív (sportolói) felelősség elvéről, a gyógyászati célú mentességről (TUE-engedély), a függőséget okozó szerekről, a nagy kockázatú készítményekről, valamint az edukációs lehetőségekről.

Elhangzott: a mintákat tíz évig megőrzik, azokat évek múltán újraértékelhetik, ezek az eredmények újabb doppingvétségeket vonhatnak maguk után (például londoni olimpia 2012-ben, majd 2727 újravizsgálás, 73 vétség, 4 sportágban 31 érem visszavonása, 46 újraosztott medál).

A nap legfontosabb üzenete: „tessék kérdezni, kommunikáljunk!" – hangsúlyozta Tiszeker Ágnes, aki felhívta a figyelmet: „nagyon vigyázzunk az étrend-kiegészítőkkel is, használatuk előtt vizsgáltassuk be azokat”.

A témában bővebb információk a MOB honlapján (például a MOB Doppingellenes Szabályzata), az olimpia.hu - n és a Magyar Antidopping Csoport oldalain (például tiltólista), az antidopping.hu - n olvashatóak; a felmerülő kérdések esetén a MACS-kapcsolat ide kattintva elérhető.