Zsukov távozik, olimpiai bajnok vívó állhat az Orosz Olimpiai Bizottság élére

Zsukov távozik, olimpiai bajnok vívó állhat az Orosz Olimpiai Bizottság élére

2018. 05. 06.
Megosztás


Május utolsó napjaiban tisztújító kongresszust tart az Orosz Olimpiai Bizottság, amelynek irányítását várhatóan Sztanyiszlav Pozdnyakov (44), a négy olimpiai, és tíz világbajnoki címével sporttörténelmet író kardvívó veheti át, aki a magyar pengeforgatóknak is sokszor tört borsot az orra alá. Máris megkezdődött a találgatás, hogy az elnöki tisztet nyolc éven át betöltő Alekszandr Zsukovot mi késztette a váltóbot átadására. Lehet, hogy egyszerűen csak belefáradt a NOB-bal vívott szélmalomharcba, amely az orosz sportolók és sportvezetők rajtakapásával kezdődött, és példanélküli szankciókkal folytatódott, vagy inkább az állami funkcióira koncentrálva állt félre.

Putyin elnök bizalmasaként Zsukov, aki nem mellesleg az orosz parlament egyik elnökhelyettese, éveken át több fórumon próbálta védelmébe venni a „felülről irányított” doppingolással megvádolt nemzetét, ennek ellenére az idei téli olimpia ismét az orosz sport megleckéztetésének színterévé és nagypolitikai csatatérré vált. A helyzet az óta egyre csak átláthatatlanabb, miután a NOB új frontot nyitva az oroszokat védelmébe vevő Nemzetközi Sportdöntőbíróságra is rátámadt. Eddig csak a NOB és a WADA pengeváltásáról lehetett hallani, illetve utóbbi szorult helyzetéről…

Aján sajnálja Zsukovot, de nem gondolja kegyvesztettnek

Dr. Aján Tamás, aki immár a 18. éve a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, és e minőségében a NOB - jelenleg tiszteletbeli - tagja, az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatában először is a sajnálkozását fejezte ki Zsukov távozása miatt.

„Gyakran találkoztam és tárgyaltam a kitűnően felkészült, orosz és amerikai egyetemeken is tudást szerző Zsukovval, akinek a higgadt érvelése és a diplomáciai érzéke nem csupán az én elismerésemet érdemelte ki – hangsúlyozta a 79 esztendős magyar sportdiplomata, aki jelenleg Tbilisziben tartózkodik, az elmúlt év legjobb súlyemelőit köszöntő hétfői díszünnepség résztvevőjeként. – Nem tekintem kegyvesztettnek, inkább arra számítok , hogy távozásával nem romlik az oroszok pozíciója a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon. Éppen ellenkezőleg: előre lépésre és a feszültség enyhülésére lehet számítani. Zsukov eddig felváltva viselt két kalapot, az egyiket az Orosz Olimpiai Bizottság elnökeként, a másikat a NOB tagjaként. Érzésem szerint „kívülről” többet tehet majd az orosz sportért, mert mostantól vélhetően csak egy oldalon fog állni, ezt pedig az egész ötkarikás testület érzékelni és értékelni fogja” – vélekedett 61 esztendős sportdiplomatatársa jövőbeli küldetéséről a NOB-tagok egyik rangidőse.

„Tananyag” a tiszta sport

Dr. Aján Tamás emlékeztetett arra, hogy a Lausanne-i döntéshozók éppen Alekszandr Zsukovot bízták meg a 2022. évi pekingi téli olimpiai játékok szervezőbizottsága és a NOB közötti koordinációs bizottság vezetésével, noha az oroszokra zúduló ágyútüzet éppen a 2014-ben Szocsiban megrendezett ötkarikás versenyek durva csalássorozata váltotta ki.

„Zsukov országa nevében ígéretet tett a NOB Végrehajtó Bizottsága előtt arra, hogy gyökeresen megváltoztatják a doppingellenőrzések gyakorlatát, személycseréket hajtanak végre, és széleskörű oktatási programot szerveznek a sportvezetők, az edzők és a versenyzők számára. Az átfogó „tananyag” célja a tiszta sport feltételeinek megteremtése, annak az évek során beívódott felfogásnak és gyakorlatnak a felszámolása, amely szerint a teljesítménynövelés egyet jelent a tiltott eszközök használatával. Gondolom sokan osztják azt a véleményemet, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság leendő elnökére emberes feladat vár, és ezt bizonyára a négyszeres olimpiai bajnok kardvívó is jól tudja” – hangsúlyozta a NOB magyar, tiszteletbeli tagja.

(Szalay Péter)