Nyitott játékok banner

„Nyitott Játékok – Párizs 2024” olimpiai szellemi vetélkedő

4. forduló kérdések (pdf formában itt letölthető)

1.

Melyik olimpián történt, hogy 3 testvér 3 különböző versenyszámban indult, mindhárman olimpiai pontszerzők lettek (1-6. hely.), a 2 fiú olimpiai érmet nyert, de a lánytestvér 32 centivel lemaradt a dobogóról?

2.

Melyik olimpián fordult elő, hogy a labdás csapatsportágakban és szakágaikban (gyep-, kosár-, kézi-, röp-, vízilabda, labdarúgás, baseball és softball) az USA csapatai 4 ezüstérmet is nyertek?

3.

Melyik olimpián történt, hogy a súlylökés és a gerelyhajítás férfi győztese is a versenyszám olimpiai történelmének valaha volt legkisebb különbségével nyerte meg olimpiai aranyérmét?

4.

Melyik téli olimpia volt az első, amelyen péntekre esett a megnyitó napja és az érmet adó versenynapok száma 16 volt?

5.

Melyik olimpián fordult elő, hogy 3 testvér ugyanabban a gyeplabda csapatban szerzett olimpiai ezüstérmet?

6.

Melyik volt az utolsó olimpia, amelyiken a sífutás versenyszámait kizárólag klasszikus stílusban rendezték meg (nem volt szabad stílusban meghirdetett versenyszám)?

7.

Hány alkalommal fordult elő az olimpiákon, hogy a USA női úszó olimpikonjai eredményesebbek voltak az adott olimpián, mint a férfi úszóik?

8.

Hány téli olimpikon tudott csapat (nem egyéni) versenyszámokban legalább 4 olimpiai aranyérmet nyerni?

9.

Melyik olimpián érték el a jelenlegi atlétikai versenyszámok érvényben lévő olimpiai rekordjai közül a második legrégebbi férfi rekordot?

10.

Melyik olimpián nyerte aranyérmét a lovaglás sportágban legfiatalabb korú nőként 1. helyet elért olimpikon?

11.

Hány olyan olimpikon van, aki érmes helyezésekből csak 3. helyezéseket ért el az olimpiákon, de bronzéremből legalább 5-öt nyert?

12.

Hány női olimpikon vett részt a müncheni olimpia sportlövő versenyein?

13.

Hány világcsúcs született az 1988-as téli olimpia gyorskorcsolya versenyein?

14.

Melyik olimpián szerezték versenyzőink a 250. egyéni versenyszámban elért olimpiai érmünket?

15.

2023-at megelőzően melyik volt az az év, amikor nem hunyt el magyar olimpiai bajnok?

16.

Az olimpiai labdarúgó tornák egyik mérkőzésén 3 játékos is 3 gólt tudott elérni ugyanazon a mérkőzésen, melyik olimpián fordult ez elő (évszám)?

17.

Hány olimpiai versenyszámban tart jelenleg olimpiai rekordot (egyedül vagy társaival együtt) Suzanne Schulting?

18.

Összesen hány vegyes versenyszámot (mix és open összesen) rendeznek meg a 2024-es párizsi olimpián (!!2022. október 7-i FINA döntés figyelembevételével!!)?

19.

Hány téli olimpián fordult elő, hogy holtversenyek miatt több olimpiai aranyérmet osztottak ki, mint az adott olimpián megrendezett versenyszámok összessége (!!!)?

20.

Hány olyan olimpikon van, aki ugyan nem nyert olimpiai bajnoki címet, de ezüst- és bronzéremből legalább 6 érmet sikerült szereznie az olimpiákon?