1984 után ismét emlékezetes sporteseményre készül Szarajevó

1984 után ismét emlékezetes sporteseményre készül Szarajevó

2018. 11. 16.
Megosztás

Csapatvezetői szemináriumot rendeztek Szarajevóban, a jövő februári téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) helyszínén. A résztvevő nemzetek képviselői az előadások után a szervezőkkel bejárták a leendő versenyhelyszíneket is. A település az 1984-es téli játékok után másodszor lesz házigazdája olimpiai eseménynek; több létesítményt újra hadrendbe állítanak a szervezők.

A magyar delegációt Dósa Viktória csapatvezető és nemzetközi munkatársa, Tor Tamás képviselte a Budapesttől mintegy 8 órányi autóútra található településen, Bosznia-Hercegovina fővárosában rendezett kétnapos tanácskozáson.

Two cities one dream – ez a szlogen jelképezi Kelet-Szarajevó és Sarajevo összefogását, valamint a közös álom létrehozását. A házigazdák az 1984-es téli olimpiához hasonló magas színvonalat szeretnének biztosítani, az akkori nagy sikert akarják megismételni egy színvonalas rendezéssel. A téli sportok a Dinári-hegység miatt is népszerűek a térségben, az első síklub Szarajevóban 1928-ban alakult meg.

„A szeminárium első napján előadásokat hallgattunk meg, melyeken a különböző területekre vonatkozó szervezéssel, lebonyolítással kapcsolatos információkat adták át a vendéglátók. A szervezők nagyon kedvesek, nagyon igyekeztek az európai delegációk kedvében járni. Láthatóan rettenetesen büszkék a '84-es olimpiára, nagyon szeretnének ismét valami hasonlóan emlékezetes dolgot véghez vinni. Ezt minden igyekezettel szerették volna meg is értetni velünk, ezért az olimpiai múzeumot is megmutatták. Ráéreztünk arra, ami nekik fontos igazán, hogy szeretnének valamit megint együtt csinálni, ami szép, ami jó, ami emlékezetes egész Európának" - ismertette Dósa Viktória. Hozzátette: Szarajevó meglepően kellemes hely, gyönyörű környezetben; ritka szép fekvése van a városnak, magas hegyekkel körülvéve.

„Megtudtuk, hogy az EYOF-falu tíz percre van a repülőtértől, két, egymástól mintegy száz méterre található hotelben szállásolják majd el a csapatokat. A legtávolabbi helyszín az alpesi síközpont, aminek Jahorina és Bjelasnica ad otthont, ezek a '84-es olimpiai helyszínek, közel ötven perc menetidő a falutól. Itt komoly nemzetközi FIS-viadalokat rendeznek minden évben kiváló feltételek mellett. A korcsolyasportok versenyeit Szarajevóban, Skenderijában bonyolítják le, nincs állandó jégpályájuk, ezért egy csarnokot alakítanak át mobil jégfelület segítségével; a curlinget a város mellett Paléban rendezik, hasonló megvalósítással. A jégkorongtorna szintén a '84-es helyszínen kerül megrendezésre. A biatlonpálya még épül, november végére lesz kész várhatóan, gyönyörű környezetben, helyi waxolási lehetőséggel. A sífutópálya is remek lesz Igmánban, azt tavaly építették meg. Snowboardban a slopestyle és bigair szerepel a programban, a cross-helyszínt nem tudják megépíteni, ezért a közelmúltban kivették a műsorról és helyette a slopestyle pályán bonyolítják a big airt, ezért sajnos magyar részvétel a számban nem várható” - tájékoztatott a csapatvezető.

A szemináriumon azt is elmondták, hogy a „nagy" téli olimpiákhoz hasonlóan a versenyek után minden helyszínen előbb bejelentik az érmeseket, akik kabalát kapnak, majd a „medál plázán", a faluban, a két hotel közötti területen rendezik esténként fél nyolctól az éremátadó ceremóniát. A megnyitóra február 10-én, este hét órától kerül sor, a záróünnepséget 15-én tartják.

Elhangzott az is, hogy a 85 nap múlva, 2019. február 9-én kezdődő 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon várhatóan 46 országból 1557-en, köztük 543 fiú és 416 leány sportoló vesz majd részt. Az olimpiai fesztiválon 8 sportág 14 és 18 év közötti versenyzői állhatnak rajthoz: alpesi sí, biatlon, curling, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás és snowboard szerepel a programban.

Téli ifjúsági olimpiai fesztivált kétévente rendeznek, a magyar csapat utoljára a 2015-ös vorarlberg-i játékokon szerepelt. Magyarország a téli EYOF-okon 7 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett eddig, a 15 dobogós helyezésből tíz érmet rövidpályás gyorskorcsolyában, négyet műkorcsolyában, egyet pedig jégtáncban gyűjtöttünk.

(MOB)