Országszerte a phjongcshangi hősöket ünnepelték a Magyar Korcsolyázás Napján

Országszerte a phjongcshangi hősöket ünnepelték a Magyar Korcsolyázás Napján

2019. 02. 23.
Megosztás

Egy évvel ezelőtt, 2018. február 22-én szerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű rövidpályás gyorskorcsolyaváltó. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a diadal egyéves évfordulójára hirdette meg a Magyar Korcsolyázás Napját.

Ezen a napon rendezvénysorozat keretében országszerte 20 helyszínen, több százan húztak korcsolyát; a szervezők különleges programokkal, bemutatókkal, koncertekkel várták a vendégeket.

A rendezvénysorozat központi helyszíne a budapesti Városligeti Műjégpálya volt, ahol délután 2 óra 22 percen keresztül ingyenesen lehetett korcsolyázni, este pedig érkeztek a magyar korcsolyasport legnagyobbjai, köztük természetesen az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltó tagjai.

Az ünnepség sportági bemutatókkal kezdődött. Fiatal műkorcsolyázók, a zágrábi világbajnokságra készülő Marton Villő, Szemko Danijil jégtánckettős, majd a Team Passion szinkronkorcsolyázó csapata lépett a jégre. Ezután az est házigazdája, Tilla szólította színpadra a négy phjongcshangi hőst.

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta azt a felajánlást tette a tavalyi téli ötkarikás játékok előtt, hogy akik az ő védjegyévé vált pózban – kissé oldalt dőlve mindkét kézzel az ég felé mutatva – állnak a dobogóra, azoknak küld egy üveg pezsgőt, a magyar négyes pedig ezt megtette.

Mint a fiúk elmondták, az atlétasztár egy hatalmas üveg pezsgőt, továbbá 6 üveg normál méretű pezsgőt küldött. Ebből hármat most a színpadon bontott ki ünnepélyesen a csapat. Liu Shaolin Sándor bevallotta: a nagy üveg pezsgőt jelenleg otthon őrzi, hogy majd később egy megfelelő időben közösen nyissák azt ki. A megnyitott pezsgővel koccintottak és a megjelent ünneplőket is megkínálták.

Ezzel az ünnepség nem ért végett, hiszen pár napja érkezett haza Szarajevóból a 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról a Dobrán Fanni, Somogyi Barbara, Bontovics Balázs, Talabos Attila összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyázó négyes, akik megnyerték a fesztivál 3000 méteres, vegyescsapat-küzdelmét. Attila további két arany-, Balázs pedig két bronzéremmel tért haza. Őket és edzőiket, Szabó Krisztiánt és Lakatos Tamást köszöntötte virággal Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke.

Zárásként dr. Scheurer Gyula, az ELTE kancellárja szerződést írt alá az olimpiai bajnok Burján Csabával, miszerint az olimpiai bajnok az ELTE Sport Arca lett.

(MOB)