A Magyar Úszás Napja a vb-rendezés jegyében

A Magyar Úszás Napja a vb-rendezés jegyében

2013. 06. 20.
Megosztás

A Dagály fürdő területén épül meg a 4-5 ezer, alkalmanként 17-19 ezer néző befogadására alkalmas uszodakomplexum, amely otthont adhat a 2021-es vizes világbajnokságnak.

Vígh László kormánybiztos a 2021-es vizes világbajnoki pályázat és a szombaton sorra kerülő Magyar Úszás Napja sajtótájékoztatóján azt mondta, a létesítménynek 2016 végére készen kell lennie.

"Készen is lesz - folytatta -, és már itt lehet a 2017-es ifjúsági világbajnokság is."

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára megerősítette: a kormány támogatja a világbajnokság rendezési szándékát, és bízik a sikerben. Hozzátette: fontos, hogy Magyarország ne csak a sportnagyhatalmi státuszt tartsa fenn, hanem világversenyeket is képes legyen megrendezni.

Tóth József XIII. kerületi polgármester a sportot nemzeti ügynek minősítve egyetemes magyar érdeknek nevezte, hogy Magyarország úszó vb-nek adjon otthont. Szavai szerint a kerületi önkormányzat elkötelezetten támogatja a Dagály ilyen célú fejlesztését.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kitért rá, hogy egy hónap múlva lesz a vb-pályázatok eredményhirdetése. Annak a reményének adott hangot, hogy "július 19. után is minden ok meglesz a vidám hangulatra". Emlékeztetett rá, hogy négy ország akar házigazda lenni, s Japán és Kína visszalépése nyomán Dél-Koreával, Azerbajdzsánnal és az Egyesült Arab Emírségekkel van versenyben Magyarország.

Gyárfás kitért a majdani vb-rendezés jegyében zajló szombati Magyar Úszás Napjára is, amelynek központi eseményeit Balatonfüreden tartják. Itt reggel kilenc órától indul a programsorozat, benne a nyíltvízi úszók 10 kilométeres távra kiírt Európa Kupájával, amelynek résztvevői között szerepel a londoni olimpiai bajnoknő, Risztov Éva is.

Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára a részletekről szólva elmondta, hogy lesz nyíltvízi ob, valamint Samsung Olimpiai Úszófesztivál is, várhatóan több ezer indulóval.

"A vállalkozókedvűek együtt úszhatnak olyan legendákkal, mint Darnyi Tamás vagy Kásás Tamás" - mondta kedvcsinálás gyanánt az egykori olimpiai ezüstérmes, aki a füredi vendégek között említette a világbajnokságra készülő válogatott több tagját, például a sajtótájékoztatón is jelenlévő Hosszú Katinkát, Cseh Lászlót és Jakabos Zsuzsannát. Hozzáfűzte, hogy szombaton is felhangzik a 2021-es vb hivatalos dala, annak egyik szerzője, Demjén Ferenc pedig 13 órától koncertet ad a füredi nagyszínpadon.

Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője elmondta, hogy az MTVA közreműködik a vb-pályázat sikerében, s arról is beszámolt, hogy a Magyar Úszás Napján a közszolgálati média élőben közvetít Balatonfüredről, de további helyszíneket, különböző városokat is bekapcsolnak az adásba.

A szombati eseményáradatot követően a jövő héten már a felnőtt úszók országos bajnoksága következik Debrecenben, amely - Kiss László szövetségi kapitány megfogalmazása szerint "szerdától már a magyar úszás fővárosa lesz". A szakvezető közölte, hogy az ob az utolsó lehetőség a vb-csapatba kerülésre, s a maga részéről 18-20 fős válogatottal számol Barcelonában.

A sajtótájékoztató keretében erősítették meg az együttműködést az úszószövetség vezetői Facskó Istvánnal, a Samsung Magyar Electronics Zrt. elnökével, illetve írtak alá megállapodást Vezér Mihállyal, Százhalombatta polgármesterével, s Haranghy Csabával, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójával.

2016-ra elkészülhet az új budapesti uszodakomplexum


Amennyiben a Nemzetközi Úszó Szövetség úgy dönt, hogy Budapest lesz a 2021-es vizes világbajnokság házigazdája, akkor a Nemzeti Sportközpontok szakmailag megalapozottnak tartja, hogy akár már 2016 közepére felépüljön az új fedett uszodakomplexum.

„Ha a FINA július 19-én számunkra kedvezően dönt, akkor a kormány a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket követően rövid időn belül véglegesíteni tudja a beruházás részleteit, és határozhat a pontos ütemezésről. A jelenlegi tudásunk szerint a tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el, és azt vállalni tudjuk, hogy 2016 közepére, második felére felépül az új uszoda. Ez természetesen azt is jelenti, hogy akár már a 2017-es junior vb-t is meg lehet rendezni az új Dagály uszodakomplexumban” – mondta Vígh László kormánybiztos a 2021-es úszó világbajnoksággal kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Vígh László arról is beszélt, hogy a jelenlegi tervek szerint az 50 méteres versenymedence mellett, lesz egy másik 50 méteres bemelegítő medence az új uszodában, illetve egy harmadik versenymedence a torony- és műugráshoz. Ezek mellett több élménymedence is épül a nagyközönség számára.

Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.

„A kormány egy átfogó sportlétesítmény-fejlesztési koncepció megvalósításáról döntött, ennek célja, hogy a lehető legtöbb nemzetközi sporteseménynek adhasson otthont Magyarország és Budapest, a magyar sportolók végre világszínvonalú körülmények között készülhessenek, illetve versenyezhessenek, valamint a szabadidős sportolók és a gyerekek találjanak olyan helyet – sportpályát, csarnokot, stadiont, vagy éppen uszodát – ahol kedvet kapnak a mozgáshoz és a sportos kikapcsolódáshoz” – emlékeztetett Vígh László. Hozzátette: az új uszodakomplexum sem egyetlen világversenyre épül majd, hanem úgy, hogy évtizedeken keresztül szolgálja a vizes sportokat, illetve a Budapesten vagy a környéken élőket.

Látványtervek itt megnézhetők.


„Egér” és „Katka” ugyanúgy örvendezne a budapesti pályázat sikerének…

Július 19-e a magyar úszósport nevezetes napja lehet, de túlzás nélkül az egyetemes magyar sport aranybetűs ünnepnapja is, amennyiben azon a napon a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) döntéshozói Barcelonában úgy határoznak, hogy 2021-ben Budapest és Balatonfüred rendezheti meg a „vizes” világbajnokságot. A hazai szövetség vezetői, a pályázatot támogató állami, városi és kerületi vezetők olyannyira eltökéltek és bizakodóak, hogy a szerdai közös sajtótájékoztatójukon igyekeztek elkerülni a „ha” szócska használatát, jelezve, hogy a négy pályázat közül a magyar távolról sem csak titkos esélyes…

„Én a távolból, tehát itthonról szurkolok majd azoknak, akik a barcelonai világbajnokság első napján kiállnak a FINA vezetői elé és minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a rendezés jogát mi nyerhessük el. Nekem sajnos még az sem adatott meg, hogy egy hazai Európa-bajnokságon indulhassak, és annak győzteseként okozhassak örömöt a magyar embereknek, de most nem a múltról, hanem a remélhetőleg szép jövőről van szó. Szerintem már a 2006-os budapesti kontinensbajnokság rendezői és szereplői is rászolgáltak volna egy igazán korszerű és tágas „vizes” létesítményre, és ugyanez volt a helyzet legutóbb, a 2010-es EB-n is. Most itt a nagy lehetőség, ha Barcelonában számunkra kedvező döntés születik, akkor neki lehet rugaszkodni a Dagály fürdő szomszédságában egy olyan uszodai komplexum létrehozásának, amelyre régen vágyakozunk, és ami az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki sikereink fényében valójában jár is a magyar úszósportnak, az úszás kedvelőinek. Egészen biztos, hogy ott leszek a világbajnokságon, és én sem teszem hozzá azt, hogy akkor…” – harapta el a következő szót az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina (sokaknak még mindig „Egér”), aki a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva azt viszont kimondta, hogy a pályázat sikere nagy-nagy boldogsággal töltené meg a szívét...

„Drukkolok, hogy nyerjünk, és nagyon büszke vagyok arra, hogy nem csak a válogatott, hanem a pályázatot bemutató csapat tagja lehetek – vette át a szót a múlt nagyságától Hosszú Katinka („Katka”) , a jelen kiválósága, aki a barcelonai világbajnokságon várhatóan a 200 és a 400 méteres vegyes úszásban, valamint a 200 pillangón viheti majd a legtöbbre.
– Nem akarom kiszámolni, hogy 2021-ben hány éves is leszek, de annyira az úszáshoz talán még nem „túlkoros”, hogy az 50 méterrel ne próbálkozhatnék meg. Ezt a mondatomat nem kell túl komolyan venni, hiszen ilyen messze egyetlen sportoló sem tekinthet. Inkább foglalkozok a közelgő országos bajnoksággal és a világbajnoksággal, ahol szeretnék nagyon jól szerepelni. Mondanom sem kell, hogy a magyar pályázat sikere nagyon feldobna, de egészen biztos, hogy velem együtt az egész magyar csapatot is!”

„Én csak azt bánom, hogy korábban nem pályázhattunk a világbajnokság megrendezésére, mert nekem 2021-ben egészen biztos, hogy már csak a lelátó jut, ott pedig a szurkolás. Olyasfajta biztatás, ami 2006-ban és 2010-ben is szárnyakat adott nekem a margitszigeti Európa- bajnokságokon, de ugyanúgy tavaly a debreceni kontinensversenyen is. A most következő világbajnokságon szeretném kihozni magamból a legjobb teljesítményt, ami egyéni csúcsokhoz is segíthet. Azokkal pedig remélem, hogy lehet majd „valamit” kezdeni – jelentette ki Cseh László, aki egy VB aranyat már őriz a vitrinjében.

A szerdai sajtótájékoztató megható eseményeként Vujity Tvrtko, a tv2 Napló című műsorának szerkesztő-riportere bemutatta a megjelenteknek Janicsák Gábort, aki néhány évvel ezelőtt a Balatonban olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy derekától lefelé megbénult. Kitartó munkával és kiváló szakemberek segítségével a tolószékben közlekedő bajai fiatalember újra megtanult úszni, és most szombaton annak a tónak a legyőzésére készül, amely azon a szerencsétlen napon majdnem őt győzte le. Bátorsága jeléül Gábor is ott lesz szombaton a Magyar Úszás Napjának résztvevői között és felkészülten áll majd a rajthoz. Első számú szurkolói közé tartozik bajai „földije” Hosszú Katinka, akinek néhány nappal később a Debreceni Sportcentrum Kht meghívásának eleget téve ő szurkolhat majd a jelenlegi legjobb magyar úszónőnek az országos bajnokságon!

(Forrás: MTI / Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)