100 nap múlva kezdődik az ifjúsági olimpia!

100 nap múlva kezdődik az ifjúsági olimpia!

2018. 06. 27.
Megosztás


100 nap múlva, október 6-án kezdődik Buenos Aires-ben a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok. A mai napig 44 magyar sportoló szerzett indulási jogot a fiatalok olimpiai multisport-eseményére. A kvalifikációs időszak még több sportágban javában zajlik, a Magyar Csapat várhatóan több mint 60 sportolót fog számlálni. Az argentin fővárosban a létesítmények jelentős részének készültsége a célegyenesben van...

Buenos Aires idén ősszel 206 ország 3998 ifjúsági korú, 15-18 éves sportolóját várja október 6. és 18. között. Ez lesz az első olyan olimpiai esemény, amelyen a férfiak/fiúk és a nők/leányok száma azonos lesz. A versenyeket 32 sportágban hirdették meg.

A részvétel sikeres kvalifikációt követően lehetséges. Magyarországról eddig 13 sportág 44 versenyzője (13 fiú és 31 leány) szerzett indulási jogot a játékokra, de ez a szám várhatóan még tovább gyarapodik. Most a napokban zajlik például az íjászok és a judósok, majd karatésok kvalifikációs versenye, atlétikában pedig a jövő heti U-18-as Eb-n lehet indulási jogot szerezni. Érdekességként: két csapatsportágban is résztvevői lehetünk a játékoknak: női 3x3-as kosárlabdában és a leány strandkézilabdában is. A kvalifikációról itt olvashat a MOB honlapján. Szingapúrban 51, Nanjingban 57 magyar sportoló állt rajthoz, Buenos Aires-ben remények szerint több mint 60 lesz a magyar indulók száma.

A korábbi nyári ifjúsági olimpiák magyar érmeseit itt tekintheti meg.

Az idei esemény hivatalos szlogenje, a ’Feel the Future’ (Érezd a jövőt), arra hívja fel a figyelmet, hogy a játékokon részt vevő sportolók egységben, egyetértésben, de mégis a sokszínűséget képviselve versenyeznek majd az első olyan olimpián, ami ekkora hangsúlyt fektet a nemi esélyegyenlőségre.

Az idei ifjúsági olimpián a Magyar Csapat mentora Péni István nanjingi ifjúsági olimpiai bajnok, riói olimpikon sportlövő lesz. A mentorokról, sportolói nagykövetekről itt is olvashat. A játékok egyik nagykövete a pekingi olimpia bajnoka, Lionel Messi, aki a labdarúgó-világbajnokságon, a keddi Argentina-Nigéria mérkőzésen a „meccs embere” lett. Az argentin labdarúgó bizonyosan sok fiatal számára példakép, aki a 2014-es nanjingi játékokon már üdvözölte annak résztvevőit és akkor még négy év múlva esedékes ifi olimpia fiataljait.

Az elmúlt két ifjúsági olimpián szereplő fiataljaink közül sokan már a felnőttek között is komoly eredményeket értek el. Közülük is két úszó az, akik az ifjúsági olimpián elért sikereiket a felnőtt olimpiákon is meg tudták ismételni. Legelső ifjúsági olimpiai bajnokunk, Kapás Boglárka Szingapúrban 200m pillangón és 400m gyorson lett aranyérmes, illetve 200m gyorson ezüstérmes, míg a 2016-os riói játékokon 800m gyorson bronzérmet szerzett. Kenderesi Tamás Nanjingban 200m pillangón lett első, míg két évvel később Rióban ugyanebben a számban állhatott a dobogó harmadik fokára. De példaként említhetjük - noha felnőtt ötkarikás érmet még nem nyert - a kajakozó ifi olimpiai bajnok Tótka Sándort és a sportlövő Péni Istvánt, továbbá a judós Tóth Krisztiánt, az öttusázó Földházi Zsófiát, vagy a teniszező Babos Tímeát és a vitorlázó Érdi Márit, akik szintén tagjai voltak a riói csapatnak.

A korábbi két nyári ifjúsági olimpián egyaránt sikeresen szerepelt a magyar csapat, mindkét alkalommal az összesített éremtáblázat nyolcadik helyén zártunk. Szinapúrban hat aranyérmet, négy ezüstöt és öt bronzot szereztek fiataljaink, illetve a vegyes csapatok tagjaként további egy aranyat és egy bronzot. Nanjingban ez a szám tovább nőtt, hat arany-, hat ezüst-, és tizenegy bronzéremmel végeztünk, ha pedig a vegyes csapatok eredményeit is beleszámoljuk, akkor ez a számsor 7-9-12.

A játékok 32 sportágának 12 helyszíne az építés végső szakaszába lépett - aktuális fotókat a Facebook-oldalunkon talál, az alábbi képre kattintva.

Az olimpiai falut május 14-én adták át hivatalosan. Buenos Aires déli részén, Villa Soldati kerületében található, és összesen 31 nyolcemeletes épületből áll, melyek otthont adnak annak az 1,200 két- vagy háromszobás apartmannak, ahol a 3998 versenyző, 2170 edző és a szakmai stáb tagjai fognak megszállni. A három és fél hektáros területen orvosi központ, étkező és edzőterem is helyet kap, melyek az olimpia alatt végig a sportolók rendelkezésére állnak majd. A szervezők azonban a jövőre is gondolnak: az argentin fővárosban uralkodó lakáshiány orvoslására az olimpia után városlakókat költöztetnek majd a sportolók helyére.

Érdekesség, hogy közel 20,000 sporteszköz biztosítja majd a játékok zavartalan lebonyolítását. A játékok kabalafigurája #Pandi, a jaguár.

A MOB áprilisi, a helyszíni csapatvezetői értekezleten készített beszámolóját ide kattintva olvashatja.

A magyar csapat alakulását itt követheti.

A játékok hivatalos honlapja:www.buenosaires2018.com és Facebook-oldala

(MOB, fotó: NOB)