1000 nappal Rio előtt - bemutatjuk a helyszíneket (VIDEÓVAL)

1000 nappal Rio előtt - bemutatjuk a helyszíneket (VIDEÓVAL)

2013. 11. 08.
Megosztás

A Rio de Janeiro-i városháza szerdán mutatta be a Deodoro olimpiai park tervrajzait, amely 10 olimpiai és 4 paralimpiai sportágnak ad majd otthont. Videónk elkalauzolja olvasóinkat az olimpiai helyszínekre...

Az Olimpiai Faluban - mely 75 hektáron terül el - 9460 szoba, 17 700 ágy fogja várni a nemzeti csapatokat. A riói játékokat 35 versenyhelyszínen bonyolítják majd le.

Videó a helyszínekről:

A Deodoro olimpiai park

Az épitkezést 2014-ben kezdik meg és 2016 első felét tűzték ki határidőnek. Egyes részeit már a 2007-es pánamerikai játékokra elkszítették, mint a Guilherme Paraense Hadnagy Nemzeti Lövészeti Központ, az Eloy Menezes Tábornok Nemzeti Lovas Központ, vagy az a medence, amelyet majd a öttusa versenyekhez használnak. Ezeket a létesítményeket majd hozzáigazítják a készülő parkhoz.

Három állandó helyszínt húznak fel: a Deodoro Arénát (vívás és kosárlabda), valamint a BMX és a szlalom kenu pályát. A már meglévő gyeplabda pályákat pedig átépítik, hogy azok megfeleljenek a gyeplabda nemzetközi szakszövetség követelményeinek. A hegyikerékpáros pálya és a rögbi aréna - ahol az öttusa lovas, futó és lövészeti számokat rendezik - pedig átmeneti helyszínek lesznek.

Ahogyan a többi olimpiai helyszínnek, ennek a projektnek is meg kellet felelnie három kritériumnak: gazdaságosság, egyszerűség és praktikusság. Például a Deodoro Aréna ötezer férőhelyes lesz a játékok idején, azonban ezt követően a befogadóképességét kétezerre redukálják, így csökkentve a fenntartási költségeket.

Az olimpiát követően a szlalom kenu és a BMX pálya a jövőbeli X-Park részét fogják képezni. A park létesítményei majd egyaránt szolgálják a profi sportolók felkészülését és a lakosság szabadidősport lehetőségeit.

Ezek mellett a tervekben környezeti fejlesztések is szerepelnek a Marangá folyó területén, mint a környék újraerdősítése.

A Deodoro Olimpiai Park terveit, a Rio de Janeiro-i tartományi kormányzat által kiírt pályázat győztese, a Vigliecca Marobal Konzorcium készítette. A beruházásért pedig a a szövetségi kormány felel.

(rio2016.com)