Berzeviczy Albert érkezik a Parlamentbe

128 éves a MOB

2023. 12. 19.
Megosztás

December 19-én ünnepli alapításának évfordulóját a Magyar Olimpiai Bizottság. Az ötkarikás szervezet 1895-ben született, 2023-ban 128 éves.

A MOB az egyik legidősebb, ma is működő civil szervezet. Nemzetünk az újkori olimpiai mozgalom kezdetétől aktív tagja az olimpiai családnak.

Kemény Ferenc révén – aki kiváló kapcsolatot ápolt a játékok újraélesztésének kezdeményezőjével, Pierre de Coubertin báróval – ott voltunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1894-es alapításánál, majd rá egy évre, a franciák, görögök, amerikaiak, németek és ausztrálok után hatodik nemzeti olimpiai bizottságként megalakult a magyar. Ma a NOB 206 tagországot számlál – beszédes szám, ami jól érzékelteti úttörő jellegű aktivitásunkat az olimpiai mozgalomban.

1895. december 19-én Budapesten, a Nemzeti Torna Egylet (NTE) Szentkirályi utcai tanácstermében megalakul a MOB, Olimpiai Játékokat Előkészítő Magyar Bizottság néven. Elnöke Berzeviczy Albert (NTE-elnök, későbbi kultuszminiszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke), titkára Kemény Ferenc (NTE, egri reáliskolai tanár); az alakuló ülés mellettük még 14 tagot számlál.

Az alapítás óta eltelt 128 év alatt 525 érmet, köztük 184 bajnoki címet nyertünk (nyári, téli és szellemi). Minden olimpián, amelyen részt vettünk, avattak magyar bajnokot, szólt a Himnusz. Politikai okok miatt csupán kétszer nem utaztunk – három a világháborúk miatt elmaradt –, a télieken mind részt vettünk. A nemzetek közötti éremtáblán többször a legjobb hat között végeztünk, kétszer a dobogón, harmadikként. A nyáriak mellett jegyzünk téli sportágban és művészeti versenyben is több dobogós helyezést, köztük aranyérmet. Aktív részvételünk, jelentős eredményeink vannak a téli-nyári ifjúsági olimpiákon és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon (EYOF) is. Ez ideig tíz alkalommal jeleztünk olimpiarendezési szándékot. A NOB történetében Kemény Ferenctől Csanádi Árpádon, Schmitt Pálon át Fürjes Balázsig tíz magyar sportdiplomatát tartunk számon.

Az újkori olimpiai mozgalom időszakában, a MOB 128 esztendős történetében a magyarországi olimpiarendezés ötlete, Budapest mint lehetséges házigazda, az olimpiai család vendéglátója tíz alkalommal vetődött fel (1896, 1916, 1920, 1936, 1940, 1944, 1960, 2012, 2020 és 2024), ebből ötször pályázott is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ez idáig 10 magyar sportdiplomatát jegyez egykori vagy jelenlegi tagjai sorában. A MOB történetében Berzeviczy Alberttől (nyitóképen) Gyulay Zsoltig 17 elnököt és Kemény Ferenctől Fábián Lászlóig 22 főtitkárt számlálunk (nem tartalmazza a társelnököket és titkárokat).

A MOB történetéről ide kattintva olvasható hosszabb összeállítás.

Isten éltesse a 128 esztendős Magyar Olimpiai Bizottságot!

(Fotó: a Berzeviczy család archívumából)