20240808 005 PARIS 2024 kajak kenu

Bronzéremmel kezdett a kajak-kenu – a 13. nap összefoglalója

2024. 08. 08.
Megosztás

Megszületett az első érem a kajak-kenu központban, a kötöttfogású Losonczi Dávid alulmaradt a kisdöntőjében, női vízilabdázóink pedig mehetnek az ötödik helyért.

Reméltük, a kajak-kenu új lendületet ad az érem- és pontszerzésnek csütörtökön, és nem kellett csalatkoznunk, hiszen bronzérmes lett 500-on a női kajaknégyes, illetve hatodik a férfi kenukettes – a férfi kajaknégyes pedig a hetedik.

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású csapatból egyedül Csipesnek volt olimpiai tapasztalata, a többiek ötkarikás újoncok, azaz pláne szépen csillog az 1:32.93-as idővel megszerzett bronz!

Adolf Balázs és Hajdu Jonatán ugyancsak bronzot ünnepelhetett – ám csak pillanatokra, mert a helyszínen és a tévéközvetítésben is az volt az első információ, hogy ők értek be harmadiknak. Ám sajnos nem így volt, 1:41.66-os idejükről a káosz rendezése után kiderült, hogy a hatodik helyre elegendő.

20240808 007 PARIS 2024 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

Kevésbé hozott szoros versenyt – legalábbis a mi szempontunkból – a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású egység futama: a férfi kajaknégyesünk 1:21.99-et ment, így lett a hetedik.

A vaires-sur-marne-i központban történt még egy s más a finálék előtt is, például középfutamba jutott a női kenusok 200-as versenyében Kiss Ágnes és Takács Kincső is.

„Az előfutamban örültem, hogy meg tudtam előzni a legutóbbi olimpián ezüstérmes ukrán kenust, viszont kicsi csalódottság is volt bennem, mert picin múlt a továbbjutás. A második futamban a rajtom nem sikerült a legjobban, eléggé fújt az oldalszél és nem is találtam magam. Próbáltam minél jobban feljönni és jó második százat jöttem” – mondta Kiss Ágnes.

Takács Kincső is vegyes élményekről számolt be: „Abból a szempontból örültem a reményfutamnak, hogy így tapasztalatot tudtam szerezni a két órán belüli futamokra. Tudtam, ha a kínaival elmegyek, akkor benne leszünk az egy-kettőben. Az pedig, hogy sikerüljön beraknom elé a hajót, nagy motivációt jelentett.”

20240808 003 PARIS 2024 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

Ugyancsak érmet reméltünk a birkózástól, annál is inkább, mert Losonczi Dávid a mérkőzései nagyjátmár tegnap teljesítette, mára „csak” a bronzmeccse maradt.

Azt viszont mégiscsak vb-ezüstérmes riválissal vívta, azaz könnyű hat percre senki sem számíthatott, és nem is lett az.

Ez pedig még mindig a kisebb gond, a nagyobb az, hogy a dán Turpal Ali Bisultanov nyert 2–1-re, azaz Losonczi az ötödik helyen zárt – még egy pontszerzés, nézhetjük innen is.

SZA 1090
MOB-Média/Szalmás Péter

Egyébként a nap korán indult, hiszen 7:30-ra volt kiírva a nyílt vízi úszás a nőknek, ezt a számot pedig nem is halasztották el, mint a férfi triatlonosok versenyét, noha ugyanúgy a Szajna volt a helyszín.

Ez persze csodás hátteret is szolgáltatott a versenyhez, amelynek az eredménye is csodás: Fábián Bettina ugyanis stabil és színvonalas úszással, 2:04:16.9-es idővel bejött ötödiknek.

MA1 3729
MOB-Média/Molnár Ádám

Ugyancsak délelőtti eseménnyé minősült (át) a taekwondo is, sajnos.

A férfiak 68 kg-os súlycsoportjában induló, Eb-bronzérmes Józsa Levente az első menetet ugyan megnyerte az eggyel kisebb, nem olimpiai súlycsoportban világbajnok kínai Liang Jü-suajjal szemben, de a másodikat hajszállal, a harmadikat nagy különbséggel elveszítette, így 2–1-re kikapott a nyolcaddöntőben.

„Egyáltalán nem erre számítottam, jobbnak is gondoltam magam kínainál, az első menet simán meg is volt. Sajnos egy hete belázasodtam, és ugyan egy nap alatt jobban is lettem, kondiban teljesen elfogytam. A végén nem azért lett ennyi az eredmény, mert jobb lenne a srác, hanem egyszerűen már nem tudtam rúgni” – összegzett Józsa, aki akkor kerülhetett volna át a vigaszágra, ha legyőzője eljut a döntőig, ám a címvédő üzbég Ulugbek Rasitov az útját állta, áttételesen a mi fiunknak is.

MA201169
MOB-Média/Molnár Ádám

A Stade de France-ban Kozák Luca és Kerekes Gréta is búcsúzott a reményfutamban 100 méter gáton.

„Abszolút az volt bennem, hogy legyen meg az eleje, legyen meg az a Kerekes Gréta, hogy azt mondják: ez igen! Harcos, jó futás volt. Hogy hol ment el az idő, azt nem tudom. Voltak benne apró hibák, de tökéletes futás nincs. Annak örülök, hogy a tegnapi horrorfutam után ez összejött. Küzdöttem, nem estem szét mentálisan. Büszke vagyok magamra, hogy idáig eljutottam 32 évesen, és nem adtam fel az álmomat” – nyilatkozta Kerekes Gréta.

Kozák Luca a következőképp vélekedett: „Összességében nem volt rossz futás, főleg a tegnap után, mert rendesen össze kellett magamat szedni és fejben helyre tenni, hogy képes vagyok jobb teljesítményre. Örülök, hogy versenyben voltam végig. Ami az erősségem szokott lenni, hogy a végén még van egy fokozat, az most nem volt meg. Nyilván sok mennyiségi edzés kimaradt, azt próbáltuk, hogy a gyorsaságom jöjjön vissza és már nem volt arra idő, hogy az állóképességet fejlesszük. Nagyon erős a gátas mezőny. Az elmúlt hat-hét évben mindig hoztam világversenyen az extrát, most ebben az évben ez nem sikerült, de majd jövőre talán megint.”

KOZAK
MTI/EPA/Szilágyi Anna

A hétpróbázó Krizsán Xénia 3656 ponttal a 15., Nemes Rita pedig 3547 ponttal a 20. helyen áll négy szám után.

„Lehetett volna jobb is, ha százszázalékos vagyok – nyilatkozta a combsérüléssel küzdő. – Úgy jöttem le bemelegíteni, hogy nem biztos, hogy jó lesz a lábam. Szerencsére bírta a gátat, ott nagyon izgultam, tudtam, hogy a futószámok lesznek a kérdőjelesek. Ezért nagyon tudatosan futottam, hogy ne legyen semmi probléma. Magasban nagyon örülök a 177 centinek, mert elég későn kezdtem el normálisan edzeni egy deréksérülésem miatt. A súlylökéstől többet vártam, bemelegítésnél kétszer is löktem 14 méter felett.”

Pénteken a távolugrással és a gerelyhajítással folytatódik és a 800 méterrel fejeződik be a hétpróba két napja.

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni 12. helye zárt egyéni összetettban, így másodikszámú tartalék a pénteki tizes döntőre.

„Nagyon kemény selejtezőn vagyok túl. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint végigcsinálni ezt az olimpiát, voltak pontatlanságok, de összességében elégedett vagyok. Jól éreztem magam Párizsban” – összegzett Pigniczki.

PIGNICZKI
MTI/Illyés Tibor

Elkezdődött az öttusa is a körvívással, márpedig ennek kiemelt szerepe van, mert jó kiindulást jelent az elődöntőre, az onnan továbbjutók pedig a fináléba is magukkal viszik az eredményt.

A nőknél Gulyás Michelle kiemelkedő eredményt ért el, 24–11-gyel zárta a szakaszt, amivel a második helyen végzett. Guzi Blanka 15–20-as mérleget produkált.

A férfiaknál Szép Balázs 17–18-cal, Bőhm Csaba viszont 13–22-vel zárta a napot, így utóbbitól bravúr lenne a döntőbe jutás.

„Nem is úgy mozgott a páston, mint máskor, nem tudta azt hozni, amit szokott” – mondta róla Martinek János szövetségi kapitány, aki szerint a fináléba még bejuthat, ám jelentős a hátránya.

A férfiaknál pénteken tartják az elődöntőket és szombaton jön a finálé, a hölgyek viszont csak szombaton elődöntőznek és vasárnap jön a finálé.

A nap krónikájához tartozik még, hogy a lejáró mandátumú tagok – például Gyurta Dániel – helyeiért kiírt választáson Szilágyi Áron nem került be a NOB sportolói bizottságába, ugyanakkor szerinte jó négyest választottak az olimpikonok.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.