20240731 030 PARIS 2024 vivas

Szilágyi Áron nem került be a NOB sportolói bizottságába

2024. 08. 08.
Megosztás

Az aktív versenyszámok mellett egy másik verseny is zajlott Párizsban az olimpia alatt, méghozzá a NOB sportolói bizottsági tagságaiért. Háromszoros olimpiai bajnokunk és idei ezüstérmesünk, Szilágyi Áron is pályázott, ám végül nem választották be a testületbe.

Ugyan a vívóversenyek rég véget értek, Szilágyi Áron nem utazott el Párizsból a kardcsapattal szerzett ezüstérme után, hiszen folyamatosan zajlott a faluban az olimpikonok szavazása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Sportolói bizottságáról – meg persze az ehhez társuló kampányolás is, főleg a közösségi médiában.

Akárcsak az érmekért, e bizottsági helyekért is nagy verseny zajlott, hiszen mind az öt releváns földrészről, továbbá 15 sportágból érkező 29 jelentkező közül választottak ki négy új tagot, ők a következők:

  • Allyson Felix (amerikai, atlétika)
  • Kim Bui (német, torna)
  • Jessica Fox (ausztrál, kajak-kenu)
  • Marcus Daniell (új-zélandi, tenisz)
NEGY Ek
NOB

A sportolói bizottságban a mostani játékok végeztével lejár az olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel mandátuma, és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a pályázati anyagok áttekintése és a háromtagú előkészítő bizottság javaslata alapján támogatta Szilágyi Áron jelölését. A jelöltséghez kiváló adalékot szolgáltatott, hogy a 34 éves klasszis a most Párizsban a csapatban nyert ezüstjével a legeredményesebb magyar sportolók rangsorában fellépett Gyarmati Dezső mellé a 13. helyre, hiszen immár három arany-, egy ezüst-, egy bronzérem alkotja az ötkarikás gyűjteményét.

A lehetséges 10 613-ból 6676-an szavaztak ténylegesen, ez a 61.96%-os részvételi arány 2012 óta a legmagasabb – az eredményhirdetéskor viszont az is kiderült, hogy Szilágyi nem került be a négy új tag közé.

„A NOB csak nyerhetett ezzel a választással, hiszen elérte, hogy a sportolók foglalkozzanak a saját érdekeikkel – kezdte a Team Hungarynek adott nyilatkozatát Szilágyi Áron. – Olyanok kerültek be, akik bizonyítottan tudnak és tesznek is a sportolói érdekképviseltért, emiatt én sem vagyok különösebben csalódott, vagy legalábbis nem úgy, mint egy elveszített asszó után. Jó négyes került be.

Az egész sportolói pályafutásomat, a legutóbbi két évtizedet az olimpiák határozták meg. Ezek keretezték a legnagyobb sikereim, természetes, hogy vissza szeretnék adni mind az olimpiai mozgalomnak, mind a sportolóknak, akikkel együtt élek, akik közül egy vagyok én is. A mozgalom fejlődik, egyre inkább érződik, hogy a sportolók hangja is hallatszik. Ez így van otthon is, a MOB-ban például, ahol fontos program indult el a Kettőskarrier-program, illetve a NOB-ban is a mentális egészséggel foglalkozó projekt. Ám még mindig van mit tenni.”

Szilágyi hozzátette: a történelmi sportágnak számító vívásból érkezve úgy áll a hagyományos sportokhoz, hogy szeretné, ha az olimpiai mozgalom, óvná, modernizálná, fiatalítaná és még jobban megbecsülné ezeket. Párizs ennek tökéletesen megfelelt a Grand Palais-val és a teltházas versenynapokkal.

20240731 009 PARIS 2024 vivas
MOB-Média/Szalmás Péter

Bajnokunk sokakkal egyeztetett a kampánya során, gyűjtötte a véleményeket, és például a tartaléksportolók méltatlan helyzetére is felhívta a figyelmet.

Kitért arra is, hogy szívesen építi az olimpiai mozgalmat és vesz részt a sportolói érdekérvényesítésben, olyan programokban, amiknek látja értelmét.

Hozzátette: a következő hetekben a pihenés a család élvez majd abszolút elsőbbséget, minden továbbiról később határoz.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.