150 nap múlva EYOF!

150 nap múlva EYOF!

2015. 02. 25.
Megosztás

Százötven nap múlva kezdődik a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, közismertebb nevén a nyári EYOF Tbilisziben.

A 15-18 éves korosztály multisporteseményének tizenharmadik nyári kiadásán, melynek július 25. és augusztus 1. között ad otthont a grúz főváros, mintegy nyolcvan magyar fiatal vesz részt a várakozások szerint – közölte dr. Nagy Zsigmond.

„Soha ekkora küldöttséggel nem vett részt Magyarország EYOF-on, és az elvárásaink is ennek megfelelőek: szeretnénk az első hatban végezni” – beszélt a célkitűzésekről a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója.

A (közel)múlt kötelezi a mieinket: két éve Utrechtben a negyedik helyen zártunk az éremtáblázaton 8 arannyal, illetve 3-3 ezüsttel és bronzzal, csupán Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország előzött meg minket.

A sportvezető hangsúlyozta, a magyar csapat szereplését már csak azért is kiemelt figyelem övezi, mivel a tbiliszit követő, 2017-es eseménynek Győr lesz a házigazdája.

A Rába-parti város Grúziában is megmutatja magát: ahogy azt dr. Nagy Zsigmond is kiemelte, külön pavilonja lesz, fogadást rendez a kint tartózkodó sportvezetőknek, a záróünnepségen pedig Borkai Zsolt mint a következő rendező polgármestere (egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke) veheti át az olimpiai zászlót.

A MOB igazgatója aláhúzta, az EYOF jelentősége sportszakmai szempontból is óriási.

„Számos későbbi klasszis, így Csernoviczki Éva vagy Tóth Krisztián számára is hatalmas lökést adott a fesztivál. Vagy említhetném jó barátomat, az angol Steve Backleyt, aki Atlantában és Sydneyben ezüstérmet nyert gerelyhajításban. Elmondása szerint komoly szerepe volt későbbi sikereiben, hogy EYOF-on versenyezhetett, fiatalon belekóstolva, milyen is egy olimpiai esemény, a miliő, a hangulat.”

Magyar versenyzőknek nyolc sportágban (atlétika, judo, kézilabda, kerékpár, kosárlabda, tenisz, torna, úszás) szurkolhatunk Tbilisziben – jó hír számunkra, hogy Győrben már a kajak-kenu is szerepel majd a programban.

Dr. Nagy Zsigmond elárulta, áprilisban a csapatvezetők szemináriumán maga is meggyőződhet arról, hogyan állnak az előkészületek Grúziában, a hozzá eljutott hírek alapján azonban nem kell tartani attól, hogy bármi probléma felmerülne.

A szervezőbizottság elnöke, Alekszi Ahvlediani a minap úgy nyilatkozott, mindennel időben elkészülnek, sőt!

„A koordinációs bizottság szerint a munka, legyen az infrastrukturális vagy szervezési, a tervek szerint halad, mi több, bizonyos infrastrukturális vonatkozásokban még előrébb is tartunk. Tbiliszi az egyik legjobb olimpiai fesztivált fogja rendezni!”

(MOB/czo)