'17-ben junior öttusa vb-t is rendezünk

'17-ben junior öttusa vb-t is rendezünk

2015. 11. 09.
Megosztás

Tovább sűrűsödik a hazai nemzetközi versenynaptár: 2017-ben Magyarországon rendezik a junior öttusázók világbajnokságát. A székesfehérvári rendezésről a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, 67. kongresszusán döntöttek Tajvanban. Az olimpiai bajnok öttusázó Fábián László bízik a ketős sikerben...

Székesfehérvár legutóbb 2013-ban volt házigazdája junior vb-nek, tavaly pedig felnőtt Eb-t szervezett.

2017 sűrű esztendő lesz a magyarországi sportesemények tekintetében, hiszen amellett, hogy Győr Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak ad otthont, Budapesten és Balatonfüreden FINA vizes vb-t rendeznek, emellett a főváros ad otthont a felnőtt judo világbajnokságnak is.

A hétvégi szocsi kézilabda-kongresszusról - ahol elfogadták a szintén magyarországi női U20-as világbajnokság rendezési jogát - hazatérő öttusázó olimpiai bajnok sportvezető, Fábián László örömmel üdvözölte az újabb rendezés lehetőségét, és bízik a sikeres lebonyolítás mellett a magyar sikerben is - ezzel kapcsolatban visszautalt Földházi Zsófia két évvel ezelőtti juniorgyőzelmére.

"Székesfehérvár több alkalommal bizonyította, hogy jó szervező és jó házigazda, több világversenynek adott már otthont. A város évtizedek óta meghatározója a magyar öttusának, kiemelkedik az utánpótlás-nevelése, ami az elmúlt években az eredményes műhelyek számának emelkedésében és az infrastruktúra fejlesztésében is megmutatkozott. Mindemellett 2017 jelentős évszám lesz a tekintetben, hogy olimpiát követő év lesz, és ott már megmutatkoznak azok a fiatal tehetségek, akikkel a következő olimpiai ciklusban tervezhetünk" - hangsúlyozta a MOB sportigazgatója.

No és ne feledjük, 2017 más szempontból is fontos évszám Magyarországnak, illetve Budapestnek: a NOB limai kongresszusán, 2017 őszén döntenek arról, ki legyen a 2024-es játékok házigazdája. Budapest hivatalosan kandidáló város - jó referencia lehet a világ sportja számára az esztendő négy nemzetközi eseménye...

Székesfehérváron a közelmúltban avattak emléktáblát az Árpád Fürdőben: az utódok, a tanítványok és a város ezzel tiszteleg a helyi öttusa alapjait letevő legendás edző, Jakab Endre előtt.

A tajvani kongresszuson a UIPM felvette a bermudai, az afganisztáni, az indonéziai, a benini, a madagaszkári és a kolumbiai szövetséget, így a tagországok száma 109.

(Az archív fotón Thomas Bach NOB-elnök a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökével, Klaus Schormann-nel fog kezet.)

(MOB-MTI)