280296175 5130207737070116 5371863455493021286 n

2023-ban ismét az elitben szerepelhet a férfi jégkorong-válogatott

2022. 05. 09.
Megosztás

Micsoda hetet zártunk! Heti összefoglalónkban ismét górcső alá vesszük az elmúlt napok legfontosabb magyar sporteredményeit.

Ismét, immáron harmadik alkalommal jutott fel az A-csoportba a magyar férfi jégkorong-válogatott. Az olasz kerékpáros körverseny a Giro d' Italia első három magyarországi szakasza hatalmas nézősereget vonzott 3 honi versenyző szereplésével. Sportlövészetben az idei olimpiai kvalifikációs versenyekre készülő magyar sportlövők 4 aranyérmet gyűjtöttek be az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat felvonultató mezőnyben. Az olimpikon triatlonos Bragmayer Zsanett nyerte az első alkalommal megrendezett 3 fordulós Arena Games-t. A férfi kardválogatott második helyen végzett a madridi világkupa-versenyen. Babos Tímea a japán Hibino Naóval Floridában nyert páros ITTF-tornát.

Jégkorong. Ljubljanában rendezték a divízió I/A világbajnokságot. A torna első két helyezettje jutott a legfelsőbb osztályba. A magyar válogatott az első két találkozóját megnyerte Dél-Korea és Litvánia ellen, majd a házigazda szlovénoktól vereséget szenvedett, így úgy nézett ki, az utolsó, Románia elleni mérkőzésre marad a döntés. Egy nappal a románok elleni találkozó előtt rendezték a litván–román összecsapást. Mivel szomszédaink egygólos vereséget szenvedtek a litvánoktól, így biztossá vált, hogy Magyarország jövőre a világelitben folytathatja. Az utolsó összecsapáson így immár A-csoportosként, tét nélküli mérkőzésen léphetett a magyar válogatott jégre. Az együttes 4–2-re nyert, és a második helyen jutott fel az A-csoportba a veretlen szlovénok mögött.

Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetég (MJSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: az MJSZ megpályázza a jövő évi elit-vb megrendezését a szlovénokkal együtt. A már múlt csütörtökön beadott pályázat érvényessége azzal vált véglegessé, hogy a válogatott feljutott a legjobbak közé. A nemzetközi szövetség az idei A-csoportos vb egyik helyszínén, Tamperében a május 26-28-i kongresszuson dönt a jövő évi rendezőről.

Giro d'Italia - Van der Poel nyerte a visegrádi nyitóetapot

Visegrád, 2022. május 6. A visegrádi etap gyõztese, a holland Mathieu van der Poel (elöl) a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Budapest és Visegrád közötti 195 kilométeres nyitóetap befutóján Visegrádon 2022. május 6-án. Ez az elsõ alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.

MTI, Mohai Balázs

Kerékpár. Rózsaszínbe öltözött Magyarország: hazánkban zajlott a Giro d'Italia első három szakasza.

Az első szakasz a Hősök teréről indult és 195 km után Visegrádon volt a befutó. A második szakasz a budapesti időfutam a Hősök teréről indulva a Várban végződött. Ezután a mezőny Kaposvárra költözött és 201 km megtétele után a cél Balatonfüreden volt.

A mezőnyt mindenhol hatalmas, túlnyomórészt rózsaszínbe öltözött tömeg buzdította. Három magyart is köszönthettünk a mezőnyben. Az elmúlt évi Girón 3 szakaszon rózsaszín trikót viselő olimpikon Valter Attilát, továbbá Fetter Eriket és Peák Barnabást.

Három szakasz után Valter 1:02 hátránnyal 40., Fetter 3:07-al 98., míg Peák 7:25-el az éllovas mögött 167.

Kedden a verseny a 4. szakasszal már Szicilíában az Avola–Etna nehéz hegyi útjain folytatódik.

280095396 1997137633814581 13302393740028631 n
hunshooting.hu

Sportlövészet. A járvány miatt sok verseny maradt el az idényben, így a magyar szövetség a Fehér úti lőtéren megrendezte az I. Masped-kupát, puskás és pisztolyos versenyszámokban. Erős mezőny, 18 országból olimpiai érmesek, világ- és Európa-bajnokok is lőállásba léptek. A magyar sportlövők négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárták a versenyt.

A férfiak 10 m légpuska olimpiai versenyszámában Péni István 4., Pekler Zalán 5. helyen végzett. A két magyar párharcát hozta az 50 m puska összetett viadala, ami végül Pekler győzelmével zárult. A nem olimpiai 50 m puska fekvő testhelyzetű számban a juniorkorú és a napokban érettségiző Török Ferenc nyert az olimpiai és világbajnoki érmesekkel tűzdelt mezőnyben. A nők 10 m légpuska dobogójának legfelső fokára Dénes Eszter, míg a harmadik fokra az olimpikon Mészáros Eszter állhatott fel. A nők 10 m légpisztoly számában a fiatal Fábián Sára Ráhel végzett a harmadik helyen. A 25 m puska számot az olimpikon Major Veronika nyerte, harmadik a többszörös olimpikon Csonka Zsófia lett.

211022 haeundae elite women hr msj 052 medium
triathlon.org

Triatlon. Bragmayer Zsanett nyerte meg az első alkalommal megrendezett triatlon Arena Games döntőjét szombaton Szingapúrban, és összesítésben világbajnoki ezüstérmesként zárta a három állomásból álló sorozatot. A tokiói olimpián 12. helyezett magyar triatlonos mellett még két magyar vett részt az eseményen, a tavaly nyári ötkarikás játékokon hetedik helyezett Bicsák Bence, valamint Peszleg Dominika egyaránt a 12. helyet szerezte meg.

Mad csap ezust
hunfencing.hu

Vívás. A férfi kardvívók a spanyol fővárosban, Madridban, a nők a tunéziai Hammametben vettek részt világkupa-versenyen.

Egyéniben a férfiak mezőnyében a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron a negyeddöntőben az olasz Curtolitól szenvedett 14:15 arányú vereséget és az 5. helyen végzett. Szatmári Andrást honfitársa, Szilágyi Áron búcsúztatta a nyolcaddöntőben.

A kardcsapat, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban Tunézia, Grúzia, majd az olaszok legyőzésével jutott a fináléba. Ott az olimpiai bajnok Dél-Korea győzte le a csapatot.

Decsi András vezetőedző a döntő után a következőt nyilatkozta: „Idén két csapatversenyen vettünk részt, és az első, majd a második hely igazolja, hogy nagyon együtt van a válogatottunk. Ez fontos visszajelzés számunkra, egyben erősíti a többiekkel szembeni presztízsünket is. Ezúttal Áron és Andris mellett Csanád vívta végig a napot, úgy éreztem, hogy sérülése után ismét meg kell érezze a csapatverseny ritmusát, és a döntőig a többiekkel együtt tökéletesen helytállt. Jó volt látni, mennyire magabiztosan jutottunk el a fináléig! Igaz, a végére elfogytunk a koreaiakkal szemben, de lesz ez még másként, remélem, már a közeljövőben…”

Két hét múlva a padovai Luxardo-kupával – ami ezúttal férfi és női egyéni Grand Prix lesz – fejeződik be a 2021/22-es kard vk-szezon, majd jöhet a java: a júniusi antalyai Eb, aztán a júliusi kairói vb.

A hölgyeknél a legjobban Pusztai Liza szerepelt az egyéni versenyen, ahol a nyolcaddöntőben a japán Kobajasi búcsúztatta 14:15 arányban. Eredményes világkupa-szezont tudhat maga mögött a magyar női kardválogatott. A rendkívül fiatal kvartett – a szülés előtt álló Márton Anna nélkül is – valamennyi világkupa-eseményen bejutott a legjobb nyolc közé – mi több, egyszer a dobogó harmadik fokára léphetett. Az összesített eredménysor (hetedik, ötödik, ötödik, harmadik, majd most egy újabb hetedik hely) is értékesnek mondható az olimpiai kvalifikáció szemszögéből nézve. A csapat tagjai Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Szűcs Luca.

540
babostimea.hu

Tenisz. Babos Tímea nyerte párosban a floridai Bonita Springsben rendezett, 100 ezer dollár (36 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornát.

A 28 éves játékos a japán Hibino Naóval diadalmaskodott a zöldsalakos ITF-versenyen, ahol 4. kiemeltként nem vesztettek szettet a döntőig. A vasárnapi fináléban aztán döntő rövidítésben gyűrték le az Olga Govorcova, Katarzyna Kawa fehérorosz, lengyel kettőst 6:4, 3:6, 10–7-re. Ez a magyar teniszező 35. trófeája párosban.

A párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros WTA-világbajnok Babos legutóbb 2020. októberében nyert tornát, akkor a francia Kristina Mladenoviccsal ünnepelhetett a Roland Garroson.

(MOB-összeállítás)