Csanádi ÁOBK Halász B atléták 20231110

30 éves a Sportmúzeum Egerben, összmagyar bajnokság Felvidéken, faültetés Debrecenben, megemlékezések

2023. 11. 15.
Megosztás

November eleji hírösszefoglaló a Magyar Olimpiai Akadémiától.

Három évtizeddel ezelőtt, 1993. április 16-án nyitották meg az Egri Sportmúzeumot. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget tartottak október 19-én délután az intézményben, ahol a helyi profi sportolókkal való beszélgetés mellett bemutatták a gyűjtemény új darabjait, mint például az Ausztráliából érkezett Bozsik Kupát. A Megyeháza udvarán található, egykori börtön épületében, házigazdaként a 11 éve igazgatóként tevékenykedő Lázár Rita fogadta a meghívott vendégeket, kezdve a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Biros Pétertől, Bíró Attilán, Kelemen Attilán, dr. Nagy Árpádon, dr. Halmos R. Péteren át Győr Béláig, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkáráig. A rendezvény moderátoraként Turay Zoltán Szilágyi Dorottya vízilabdázóval, Fábián Béla szenior úszóval és Szeles Bálint atlétával, valamit edzőjével, Petrovai Józseffel beszélgetett. Jelen voltak a tíz éve elhunyt gyöngyösi hegymászó, Kiss Péter szülei is. Lázár Rita elmondta a jelenlévőknek: a jövőben judo-relikviákkal bővül a gyűjtemény. Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója jelezte, hogy a sportiskola tagjai által szerzett érmek, kupák és serlegek egy része is az országosan egyedülálló, sok szempontból különleges múzeumban kap helyet a jövőben.

Egri Sportmúzeum 30 éves 20231019

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön Debrecenben, a FISZEJ SE sportolói elültették a Nyíradonyban, a MOA Vándorgyűlésén kapott Harangi Imre olimpiai emléktölgy hajtását, a múlt, jelen és a jövő olimpikonjainak tiszteletére. Közösen emlékeztek az 1956-os olimpia debreceni kötődésű hőseire, akik mindannyian példaképek a mai sportolók előtt. A súlyemelőterem előtt elültetett cserje az olimpiai eszme jelképe lesz a jövőben. A halottak napja alkalmából koszorút helyeztek el a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály tagjai Parádiné Kenéz Tünde szakosztályvezetővel a Debreceni Köztemetőben, névadójuk, az olimpiai ezüstérmes vívó, Békessy Béla sírjánál, majd mécsest gyújtottak a huszártiszt emlékére, és felidézték a Hajdú-Bihar vármegyei elhunyt olimpikonok pályafutását.

Komáromszentpeter 20231024

A Kárpátia Sport Polgári Társulás a Felvidéki Értékőrzőkkel együtt, Komárom város támogatásával, az Aranycsapat tiszteletére, a londoni 6:3-as győzelme 70. évfordulója alkalmából október 24-én két helyszínen rendezte meg a XVIII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, a Wichmann Tamás Emlékversenyt. Az alapiskolás sakkozók a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban, az asztaliteniszezők pedig a komáromszentpéteri Kossányi József Alapiskolában mérkőztek egymással. A komáromi megnyitó első részében Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere köszöntötte a diákokat és csapatvezetőket. Beszédében hangsúlyozta, milyen fontos a koncentráció a versenyeken, és a vetélytárs soha nem ellenség, hanem ellenfél. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára – aki mindig szívesen jön a Felvidékre – hangsúlyozta a két Komárom példás együttműködését. Ilyen szellemben építi a Magyar Olimpiai Akadémia is a kapcsolatokat az anyaország és az elcsatolt területek között. Pallag György főszervező, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke rámutatott az Aranycsapat küldetésére és jelentőségére, a 70 évvel ezelőtt lezajlott londoni Anglia–Magyarország, a legendás 6:3-as labdarúgó-mérkőzés tükrében, majd beszélt Wichmann Tamás legendás kenus szerepéről, aki sokszor megtisztelte jelenlétével az Összmagyar Diákbajnokságot, és nagyon sok tett a határon átívelő barátság erősítéséért.

Iglódi Endre Csik sír

Október 30-án megemlékezést tartott a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Csik Ferenc 1936-os úszó olimpiai bajnokunk keszthelyi díszsírhelyénél. A megemlékezés során dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke mécsest gyújtott a sírhelynél és elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját a bajnok sírjánál.

November 2-án, születésének századik évfordulóján felavatták Török Bódog szobrát a Magyar Kézilabda Szövetség székházában. Török Bódog 1955 és 1978 között 23 éven át töltötte be a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi tisztét, az ő nevéhez fűződik a magyar kézilabdázás máig egyetlen világbajnoki aranyérme is 1965-ből. Az alkotás talapzatán a legendás szakember örökérvényű gondolata olvasható: „Sikerünk titka a játék szeretete, egymás szeretete és a hazaszeretet volt.” A legendás kapitány tiszteletére rendezett eseményen megjelent a sikerkapitány özvegye, valamint korábbi játékosai, kollégái, tisztelői és a szövetség vezetői. A 23 év alatt összesen 305 (!) mérkőzésen irányította egyhuzamban a magyar nemzeti csapatot, amelynek tagjai többek között 1976-ban, Montrealban bronzérmet szereztek. A megemlékezésen részt vett dr. Iglódi Endre, a MKSZ Hagyományőrző Albizottság vezetője, a MOA elnöke is.

Török Bódog szoboravatás 20231102

November 3-án délelőtt az olimpiai nevelési programmal kapcsolatos egyeztetés volt a MOB-irodában, amelynek keretén belül Szijj Lilla, a program vezetője és Győr Béla főtitkár a programban érintett kollégákkal folytatott megbeszélést a további feladatokról. Ekkor tájékoztatták az I. félévben a szakmai gyakorlatát a Magyar Olimpiai Akadémiánál töltő, A TE sportmenedzser-szakos, kerekesszékes hallgatóját, Tóth Bernadettet az olimpiai nevelési programról, amelyben majd ő is szervesen részt vesz.

November 3-án délután a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban Papp László, háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó pályafutását bemutató kiállítás nyílt, amelyen a nyitóbeszédet dr. Szabó Lajos, a múzeum igazgatója, a MOA tanácsának tagja tartotta. A MOA képviseletében dr. Printz János tanácstag is vett részt az Agórában tartott rendezvényen.

November 6-án délelőtt, Kőszegen a Városi Múzeumban Professzor dr. Szakály Sándor, a MOA alelnöke, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója tartott előadást fiatalok részére az Aranycsapathoz kapcsolódó kérdésekben, Lóránt Gyula 100 emlékévhez kapcsolódóan.

Hiesz Gyorgy polgármester megnyitója Gyöngyös 20231109

November 9-én Gyöngyösön nyitották meg a város sporttörténetét bemutató állandó kiállítást. A közelmúltban átadott Aktív Házban helyet kapott a Gyöngyös Város Barátainak Köre által életre hívott tárlat avatóünnepségén Hiesz György polgármester többek között a sport fontosságát hangsúlyozta. Balázs Ernő, Gyöngyös Város Barátainak Köre korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Gyöngyös díszpolgára álmodta meg a kiállítást. Elmondta, hogy büszkék arra, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia egyik baráti köre lehetnek, és elsődleges feladatuknak tekintik ők is az olimpiai eszme és a sport népszerűsítését. Elmondta, hogy több városban látott hasonlóan kiállított gyűjteményeket. A Kecskeméti Sportmúzeum megnyitásakor született meg benne a gondolat, hogy ők is tudnának egy hasonlót kialakítani Gyöngyösön, hiszen a város gazdag sportmúlttal rendelkezik. A tradicionális gyöngyösi sikersportágak, többek között a labdarúgás, tenisz, birkózás, ökölvívás relikviái mellett az újabbak ereklyéi is láthatók a tárlaton. Olimpikonok, paralimpikonok, világ- és Európa-bajnokságokon járt versenyzők érmei, tárgyi emlékei mellett helyi FIFA labdarúgó játékvezetők sporteszközei is megtekinthetők. Balázs Ernő hozzátette, jogszabályi kötöttségek miatt nem múzeum az állandó kiállítás neve. Ezzel együtt a gyöngyösi köznyelv már most méltán múzeumnak nevezi a gyűjteményt.

November 10-én délután a Szombathelyi DOBÓ SE nehézatlétái, Gyurátz Réka és Halász Bence, valamint az edzőjük, Németh Zsolt és Igaz Bálint fizioterapeuta voltak a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendégei a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjében. Vásárhelyi Tamás, a kör elnökségi tagja, az M4 Sport atlétikai szakértője vezette a jó hangulatú beszélgetést, melyen a kör tagja szép számmal képviseltették magukat. A rendezvényen részt vett Győr Béla MOA-főtitkár is.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Huszár Márk, felvidek,ma; MKSZ/Cseh Péter; GyMK; CSÁOBK)