3D és robotok a tornasportban?!

3D és robotok a tornasportban?!

2018. 11. 21.
Megosztás


A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) és a Fujitsu Limited közösen jelentett be egy új, pontozást segítő rendszert, melyet a közelgő világkupán tesztelnek. Amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság alatt, majd vélhetően a tokiói olimpián is használni fogják.

A FIG és a Fujitsu, mely Japán piacvezető technológiai vállalata, 2017-ben kezdte meg a közös munkát egy olyan rendszer kidolgozásán, mely igazságosan és pontosan segíti a bírókat. A fejlesztésekhez a 2017-es, montreáli világbajnokság adatait használták fel.

Várhatóan egy, még nem meghatározott világkupa során tesztelik majd a rendszert, mely a pontozók vizuális megfigyelését egészíti ki számadatokkal, miután 3D lézerszenzorok segítségével kielemzi a tornászok mozdulatait. Ha a folyamat beválik, hivatalosan is bevezetésre kerül már a jövő évi németországi, Stuttgartban rendezendő világbajnokságon is.
A Nemzetközi Torna Szövetség és a vállalat további együttműködéseket is szorgalmaz, hogy a tagszövetségek is hasznosítani tudják a fejlesztést a saját versenyeiken.

A Fujitsu nem először foglalkozik a tornasporttal, 2016 májusa óta dolgozik együtt a Japán Torna Szövetséggel olyan pontozó robotokon, melyeket a tervek szerint már a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon is bevetnének.

(insidethegames.biz-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)