4 arany, 3 kontinensről a phjongcshangi téli olimpia férfi rövidpályás gyorskorcsolya-küzdelmeiről

4 arany, 3 kontinensről a phjongcshangi téli olimpia férfi rövidpályás gyorskorcsolya-küzdelmeiről

2018. 03. 05.
Megosztás


A férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók négy versenyszámban állhattak rajtoz az aranyéremért 2018. február 9-25 között a phjongcshangi téli olimpián. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű magyar férfi váltó 5000 méteren történelmet írt, és megszerezte Magyarország első aranyérmét a téli olimpiai játékokon. Emellett az egyéni számokban a kínai Wu Dajing, a kanadai Samuel Girard és a dél-koreai Lim Hyo-Jun diadalmaskodott, ami egyben azt jelentette, hogy három kontinens képviselői is aranyéremmel gazdagodtak.

A házigazda Dél-Korea első aranyérmére nem sokáig kellett várni, a nyitóünnepség után egy nappal, február 10-én Lim Hyo-Jun haladt át elsőként a Gangneung Jégcsarnok célvonalán, 1500 méteren. A döntőben Liu Shaolin Sándor is ott volt a legjobbak között, aki végül a pontszerző ötödik helyen zárt.

A 21 éves dél-koreai sportoló magabiztos, 2 perc 10.485 másodperces ideje új olimpiai rekordot is jelentett. Ez volt a házigazdák harmadik aranyérme a versenyszám 2002-es téli olimpiai bevezetése óta.

A fiatal Lim sikere nem a semmiből jött, hiszen a 2012-es innsbrucki ifjúsági téli olimpián 1000 méteren győzött, 500 méteren második lett. Emellett a 2017/18-as ISU Világkupa szezon első állomásán, Budapesten szintén diadalmaskodni tudott 1000 méteren.

„Nagyon izgultam, mert a saját országomban álltam jégre egy ekkora sporteseményen. A legjobbamat szerettem volna nyújtani és mindent beleadni, de az edzőm azt mondta, hogy ne izguljam túl és lazítsak. Megpróbáltam megfogadni a tanácsát és úgy érzem sikerült” – mondta Lim.

Egy héttel később, február 17-én került megrendezésre a férfi 1000 méteres futam döntője. Itt a kanadai Girard diadalmaskodott, az amerikai Kruegert és a dél-koreai Seo Yi-rát megelőzve. Ebben a futamban is részt vett az egy hete győztes Lim, illetve Liu Shaolin Sándor, akit kizártak a versenyből, mert az utolsó körben egy rizikós előzési kísérlete után elsodorta dél-koreai ellenfelét. Habár negyedikként ért célba, így a szabályok értelmében nem került az első hatba.

„Hamar vezető pozícióba akartam kerülni, hogy egy olyan tempót diktáljak, amivel sikerül elérni, hogy kimaradjak a mögöttem zajló csatákból. Ez volt a terv, és sikerült is megvalósítani” – vélekedett a 21 éves Girard, aki 1500 méteren a negyedik helyen végzett, a 2016-os szöuli világbajnokságon pedig 1000 méteren ezüstérmes volt.

Az férfi 500 méter döntőjét február 22-én rendezték, itt a négy éve Szocsiban ezüstérmes Wu Dajing hódította el az aranyérmet. A 23 éves kínai gyorskorcsolyázó nem csak az aranyat, de az új világrekordot is magáénak tudhatja. Már a negyeddöntőben is sikerült a világ legjobb eredményével célba érkeznie, de a 39,800 másodperces eredményt a döntőben 39,584-re tudta javítani. Ezzel Kína első aranyát nyerte férfi rövidpályás gyorskorcsolyában, ami annak tudatában meglepő, hogy a nők már 9 arannyal gazdagították országukat a versenyszám 1992-es téli olimpiai bevezetése óta.

Az 1500-on aranyérmes Lim ebben a versenyszámban második, míg a 1000 méteren bajnok Girard a dobogóról lecsúszva a negyedik helyen zárt. Liu Shaolin Sándor a B döntőt megnyerve az ötödik helyet szerezte meg.

A 2014-es szocsi ezüstérme óta Wu a versenyszám nagyágyújává nőtte ki magát, összesen tízszer diadalmaskodott a különböző világkupa és világbajnoki eseményeken a 2018-as téli olimpia előtt. Ez a fölény egyértelműen látszott az 500 méteres döntőben is, hiszen a kínai sportoló rajt-cél győzelmet aratott a dél-koreai Hwang előtt.

„Nem hagytam esélyt az ellenfeleimnek” – mondta Wu. „Sikerült diktálnom a tempót az elejétől kezdve, és nem vesztettem a sebességemből. Azonban a legfontosabb az volt, hogy hittem magamban. Nagyon boldog vagyok, és elérzékenyülök, ha belegondolok, hogy sikerült megnyernem Kína első aranyérmét ebben a versenyszámban” – ecsetelte a kínai sportoló.

„Nem gondoltam sokat a világrekordra. Csak arra fókuszáltam, hogy túljussak mindegy egyes körön a döntőig, mert egy nagyon kemény versenyszám volt. Próbáltam minél több önbizalmat gyűjteni, és ebben a csapat is végig a segítségemre volt” – összegezte Wu.

A magyar szempontból történelmi jelentőségű férfi 5000 méteres váltó döntőjére is február 22-én került sor. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű magyar férfi váltó 6 perc 31.971 másodperces olimpiai rekorddal megszerezte Magyarország első aranyérmét a téli olimpiai játékokon, Kínát és Kanadát megelőzve.

Magyarország eddig összesen 6 érmet – 2 ezüstöt és 4 bronzot – nyert, és mindet műkorcsolyában.

„38 év telt el az utolsó magyar érem óta, mely egy ezüstérem volt műkorcsolyában. Őszintén szólva az egész ország nagy nyomást helyezett ránk, és szerintem a váltó minden tagja érezte ezt. Ez volt az utolsó esélyünk, hogy érmet szerezzünk a szövetségünknek, az országunknak, és még mindig hihetetlen belegondolni, hogy végül aranyat tudtunk nyerni. Még mindig nehéz felfogni, hogy ez megtörtént” – nyilatkozta Knoch Viktor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapjának.

(olympic.org, fotó: Getty Images)