50 éve történt: Október 12. - Két szám után Török Ferenc és a magyar csapat áll az élen

50 éve történt: Október 12. - Két szám után Török Ferenc és a magyar csapat áll az élen

2014. 10. 12.
Megosztás

A tokiói olimpia második versenynapján, hétfőn 7 sportágban szerepeltek a magyar sportolók. A legnagyobb figyelem az öttusázók szereplését kísérte. (A képen: Nagy Imre jobbra az amerikai Moore elleni csörtében)

Az öttusázók a vívással folytatták ötnapos csatározásukat. A kezdet jól sikerült, hiszen egymás után jöttek a győzelmek.

Török Ferenc remek sorozattal kezdett, fivére, Ottó fokozatosan javult, Nagy Imre pedig váltakozó szerencsével vette az akadályokat. A mexikóiak elleni találkozó kisebb sérüléssel végződött. A meglepő hevességgel támadó dél-amerikai ellenfél az egyik összecsapásnál megsértette Török Ferenc sisakját, s megsérült a magyar öttusázó homloka. Rövid pihenő, ragtapasz, és sisak csere után az eset kissé megzavarta a magyar hármast, s simán vereséget szenvedtek a lovaglást nyerő osztrákoktól 8:1-re.

Az utolsó fordulóban találkozott a magyar és a szovjet gárda. Török Ferenc Novikov elleni asszóját kettős vereségre adta, másik két riválisát legyőzte, két csapattársa is egy-egy győzelmet begyűjtve, 4:4-re végződött a találkozó.

Rövid várakozás után már ismertté vált a végeredmény. Török Ferenc nyerte a vívást, egyedül 1000 pontot szerezve, továbbá a magyar válogatott lett az első a második tusában. Az összetettben Török Ferenc előnye jelentős volt, míg a csapat 3 ponttal előzte meg az osztrákokat.

Hegedűs Frigyes, a válogatott szakvezetője mégsem volt elégedett a teljesítményekkel: „A vívás sajnos nem ment úgy, ahogy szerettük volna. Igyekezetben nem volt hiány az osztrákok elleni találkozó után sem, de jobban kellett volna szerepelnünk. Török Feri előnye megnyugtató a többiekkel szemben, ha a lövészetben jól teljesít, akkor szép eredményre van kilátása. A csapat előnye viszont nem megnyugtató, talán a második helyben még reménykedhetünk.”

A Dobai házaspár

Az uszodában Dobai Gyula 100 m gyorson nem tudta megismételni a római olimpiai ötödik helyét, hetedikként ért a célba. Felesége, Madarász Csilla viszont a 100 m gyors középdöntőjéből új országos csúccsal lépett tovább a keddi fináléba. Döntős lett a 18 éves Kosztoláczy György is 400 m vegyesben. Csikány viszont a 200 m hát középdöntőjéből nem tudta kiharcolni a finálét.

Szabadfogású birkózásban Hollósi és Reznák kétvállas tussal javította előző napi teljesítményét, Varga és Bajkó viszont kikapott, Vigh pedig második vereségét szedte össze. A késő esti programban Reznák második győzelmét, Vigh első döntetlenjét, Varga pedig újabb vereségét gyűjtötte be.



Ökölvívásban a légsúlyúak mezőnyében Papp Tibor pontozással verte változatos találkozón kenyai ellenfelét.










Kosárlabdában Kanada ellen lépett pályára válogatottunk. A juharlevelesekkel korábban az 1948-as olimpián találkoztak fiaink, akkor egyetlen ponttal voltak jobbak. Most biztos 70:59-es győzelmet arattunk, úgy, hogy a félidőben még 34:36 volt az állás az ellenfél javára.

Vízilabdában második győzelmét gyűjtötte be a válogatott. Belgium ellen a középső két negyedben játszottak eredményesen a magyarok. Az 5:0-as (0:0,2:0,3:0,2:0) győzelem továbbjutást eredményezet a legjobb nyolc közé.

A vitorlások finn-dingi mezőnye is megkezdte a versenyzést. Az egyetlen olimpiai indulónk, Fináczy György az első futamban a hetedik helyen végzett.

(MOB, fotók: Képes Sport 1964, MTI)