SZA 4254

Gyűlnek az aranyak, sok a döntős, továbbjutottak a női pólósok – a 7. nap összefoglalója

2024. 08. 02.
Megosztás

Ismét bővült az éremtermésünk, már 2-2-1-nél tartunk, miután a férfi párbajtőrcsapat döbbenetesen izgalmas rangadó végén olimpiai bajnoki címet nyert – 52 év után! Emellett is tele volt a nap érdekességekkel, és szerencsére pozitívumokkal.

Felpörgött az éremtermelés: sorozatban a harmadik napon született magyar medál, és szerencsénkre ma is egy arannyal bővült a gyűjtemény!

A férfi párbajtőr-válogatott egész nap szenzációsan vívott, először Kazahsztán, aztán a házigazda Franciaország, végül a címvédő Japán volt kénytelen behódolni – de az utolsó nem ment könnyen… A távol-keletiek ugyanis kevesebb mint hét másodperccel az alapidő vége előtt, 25–25-nél kiegyenlítettek, így Siklósi Gergelynek a hosszabbításban kellett bevinnie a döntő találatot – megtette!

SZA 3833
MOB-Média/Szalmás Péter

A nap eseményeit a csapatsportok foglalták keretbe. Reggel a férfi kézisek sokáig tartották a lépést a legutóbbi három világbajnokság győztesével, Dániával, ám végül 28–25-re alulmaradtak. Így az utolsó csoportfordulóban a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaország ellen kéne kiharcolni a továbbjutást.

Este aztán a női vízisek folytatták a csoportjukat, amelyben a legutóbbi játéknapon szabadnaposak voltak. A lányok hozták a kötelezőt a nyeretlen Kína ellen, úgyhogy be is jutottak a negyeddöntőbe az utolsó csoportfordulótól függetlenül – már csak a konkrét helyezés, és így az egyenes kieséses szakasz ága a kérdés.

Készülhet a folytatásra a sportlövő Major Veronika is, miután a női légpisztoly alapversenye után a 25 méteres sportpisztolyét is megnyerte, és bejutott a szombati döntőbe, míg Fábián Sára Ráhel a 14. helyen végzett Chateauroux-ban. Utóbbi 582 körös teljesítménye sem rossz 22 éves létére, de a légpisztolyban 8. Majornak a 30 lövéséből csupán a 19. és a 20. lett kilences, így majdnem tökéletes, 298 körös rapidot produkált és 592 körrel nem csupán az élen végzett, hanem az olimpiai rekordot is beállította!

„Nagyon jól éreztem magam a lőállásban, ugyanakkor keményen elvégeztem a munkát, ami kellett ehhez az eredményhez. Az alapverseny eleje megint egy kicsit nehezebb volt, bele kellett lendülnöm, de aztán gördülékenyen ment a lövés és nagyon örülök ennek az eredménynek. Várom a holnapi döntőt” – mondta Major.

A finálét szombaton 9.30-tól rendezik a Francia Nemzeti Lőtéren.

MAJOR
MTI

A Stade de France-ba beköltöző atlétika programjának elején rendezték a férfi kalapácsvetés selejtezőjét. A szám egyik esélyese, Halász Bence elsőre 76.84-et, másodjáa 72.89-et dobott, harmadikra pedig egyenesen 76.90-et, így hatodikként lépett a 12-es fináléba.

„Az első kísérletnél, mikor kiírták, mekkora, már majdnem biztos volt, hogy meglesz a továbbjutás, de szerintem senki nem meri megkockáztatni egy olyan dobás után, amelyik nem közvetlen továbbjutást ér, hogy a másik kettőt kihagyja – nyilatkozta Halász. – Próbáltam arra rámenni, hogy kicsit feltérképezzem a dobókört, mert sokkal lassabb, fogósabb, nem lehet benne olyan gyorsan forogni, ahogy én szoktam. Kicsit át kellett állítani az agyamat.”

A szám másik magyar indulója, Rába Dániel 71.37 és egy érvénytelen kísérlet után 72.29-cel zárt, így az első csoportban 71.65-ig jutó Varga Donáttal együtt befejezte szereplését – a 21., illetve 25. helyen zártak.

„Hatalmas öröm számomra, hogy itt lehettem, már az is csoda volt, hogy kijutottam. A mostani eredménynél, a 72 méternél azért jobbra számítottam, ekkorát edzéseken, vagy álmomból felkeltve is tudok dobni, valamiért nem úgy jött ki a lépés. Még rengeteg van bennem, amit most sajnos nem tudtam megmutatni” – összegzett Rába.

20240802 MA atletika 047
MTI/Molnár Ádám

Egyébként a kalapácsvetés döntőjét augusztus 4-én, vasárnap 20:30-tól rendezik majd – éppenséggel Halász születésnapján: „Az volt a feladat, hogy bejussak a döntőbe, és azért nem sok embernek adatik meg, hogy a születésnapján rendezik az olimpiai döntőt... Célom, hogy dobjak magamnak egy ajándékot!”

100 méteres síkfutásban Takács Boglárka 11.10 másodperces országos csúccsal bejutott az elődöntőbe.

„Tudtam, hogy a továbbjutáshoz 11-hez nagyon közeli idő kell, valószínűleg országos csúcs, ami sikerült, így ezzel nagyon elégedett vagyok. Maga a futás nem volt tökéletes, talán feszesebb volt a mozgásom, mint kellett volna, ennek ellenére tudtam a futam végén jönni, viszonylag higgadt maradtam és éreztem, hogy meglesz” – mondta Takács, aki szombat este elődöntőzhet.

Wagner-Gyürkés Viktória azonban nem jutott a döntőbe 5000 méteren: futamában két vetélytársát megelőzve 15:48.24 perccel ért célba, amivel 37. lett.

„Kicsit más érzésekre számítottam. Gyomorproblémákkal küzdöttem, de azt gondoltam, az izgalom miatt. Aztán 2000 méter előtt volt egy kellemetlen oldalszúrásom, ami eléggé elvette a komfortomat. De nem szeretném erre fogni, valamiért nem úgy ment, ennél sokkal jobb állapotban jöttem ide” – kesergett Wagner-Gyürkés Viktória.

Az uszodában is mozgalmas volt az élet. Párizsi érmeseink közül 100 pillangón Milák Kristóf a legjobb idővel, 50.38-cal jutott a döntőbe.

Kós Hubert a tegnapi győzelme minden fáradtságával 52.22-es idővel 16. helyen végzett.

„Ez egy örömúszás volt, az éjjeli háromórás alvásom után napközben sem tudtam pihenni, persze azért nekimentem, ahogyan csak tudtam – mesélte Kós, akinek jelenleg édesanyja őrzi az aranyérmet. – Teljesen mindegy, az olimpiai arany megvan, ez a lényeg. Az volt a célom, hogy ebben a számban is bizonyítsak, ezért megpróbáltam regenerálódni, sajnos nem sikerült, egyszerűen arra az érzésre nem lehet felkészülni, amikor az ember olimpiát nyer.”

Késely Ajna például azután, hogy 400 méter gyorson a 13. helyen végzett, majd a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként hatodik lett, 800 méter gyorson nem jutott döntőbe, 8:36.13 perces idővel a 13. helyen zárt.

„Lelkileg elég nehéz volt leúszni ezt a nyolcszáz métert, ugyanis az elmúlt időszakban inkább a gyorsaságra edzettem Pádár Nikivel a váltó miatt, ezért nincs meg bennem az állóképesség, ami ehhez a számhoz kell. A mentális tréneremnek megígértem, hogy jelen leszek az utolsó úszásom alatt is, és ugyan nem boldogan mentem végig, de később jó lesz visszatekinteni erre" – nyilatkozta Késely.

Sebestyén Dalma sem jutott tovább 200 méter vegyesen: 2:15.16-os idejével a 25. lett – csalódottan is nyialtkozott: „Próbáltam a magam versenyét úszni, a technikai elemeket jól meg is tudtam csinálni, de a sebesség egyáltalán nem volt meg. Nagyon sajnálom, mert a befektetett munkát nem tükrözi az időeredmény.”

Sebestyén
MTI/Kovács Tamás

Egyik külső helyszínünkön, Marseille-ben folytatódott a vitorlázás, de nem túl jó eredményekkel, amik révén Vadnai Jonatán a 17., Érdi Mária viszont csak a 24. helyen áll.

Az ILCA (korábban Laser) hajóosztályban a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária előbb a 19., majd a 33. helyen ért célba – utóbbit persze kiejtheti majd az összesítéskor. Pénteken azonban peches is volt, mert a nőknél három futamot terveztek, ám egyet elhalasztottak, és abban Érdi a második helyen állt, amikor lefújták.

„Tudok jól menni ilyen szélben, de mindkét rajtom nagyon rossz volt. Sajnos a bal oldalon kellett volna menni, ám miután rossz volt a rajtom, utána nem volt már lehetőségem oda eljutni. Holnapra nincs más feladatom, mint jól elrajtolni” – nyialtkozta Érdi Mária.

Vadnai Jonatán 21. és 13. helyet gyűjtött, előbbit pedig kiejtheti. Számára tehát még lőtávon belül van az éremverseny, a tizedik kilenc helyezési ponttal előzi meg.

„Kitisztáztam magam, egész jól felértem, aztán a hátszélben beszívott a mezőny, elég sok helyet buktam. Ez nem a legjobb pozíció összetettben, de messze még a vége, lehet ebből építkezni és szeretnék néhány top 10-es eredményt összeszedni a következő futamokban. Mára is erősebb szelet ígértek, reméljük, holnapra valóban meg is érkezik” – reménykedett Vadnai.